Skocz do zawartości

Zmiana kontrolera iDrive CCC na poliftowy CIC - problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem "początkujący" i mam pewien problem - może ktoś zna rozwiązanie?

Chciałem zmienić kontroler iDrive (BMW E60 04/2005 navi CCC Prof.) na poliftowy (od CIC) ponieważ w przyszłości zamierzam wymienić navi na CIC a zamierzam zacząć od kontrolera iDrive ( prace "modelarskie" przy montażu) .

Wyczytałem w sieci, że kontroler powinien być kompatybilny z navi CCC. Znalazłem rozpisane piny złącza kontrolera iDrive (nowego i starego) i przełożyłem piny ze starej kostki (8 pin) do nowej (4 pin) wg znalezionego opisu pinów (1. + , 2. - , 3. K-Can high , 4. Can low).

Niestety po podłączeniu system nie reaguje na nowy kontroler - brak jego podświetlenia, nie działają przyciski, joystick oraz pokrętło. Tak, jakby go wcale nie było i nie był zasilany. A system działa (radio zmienia stacje z przycisków z kierownicy, itp.). Sprawdziłem numer części kontrolera w katalogu BMW - jest kompatybilny z E60 LCI. Sprawdziłem inny kontroler CIC i jest tak samo. Zasilanie i masa są na pinach. Po powrocie do starej konfiguracji kontroler CCC działa prawidłowo.

Co jest tego przyczyną, że system "nie widzi " nowego kontrolera? Dlaczego kontroler nie reaguje na zasilanie (brak podświetlenia)? Trzeba coś uaktywnić czy może zaktualizować?

Opublikowano

Na pewno nie pomyliłem.

Jak pisałem wcześniej piny w nowym kontrolerze (może komuś się przyda):

1. "plus" - żółto/czerwony (u mnie, w innych opisach biało/czerwony)

2. "masa" - brązowy

3. K-Can High czarny (u mnie, w innych opisach zielony)

4. K- Can Low żółty.

Piny są ponumerowane na wtyczce, więc raczej są prawidłowo. Ale na wszelki wypadek jutro zamienię miejscami K-Can High z Low we wtyczce i dam znać.

Wyczytałem na angielskim forum, że ktoś aktualizował C-Gate w aucie i pomogło (na nieaktywne przyciski), ale tego to już nie ogarniam.

Opublikowano

Nowe fakty.

Wróciłem do pierwszego kontrolera, który został wcześniej rozebrany i cała płytka została przelutowana.

Teraz po podpięciu pierwszego kontrolera do auta podświetla się cały kontroler. Po pewnym czasie gaśnie, ale można podświetlenie wywołać przełącznikiem świateł.

Niestety kontroler dalej nie funkcjonuje - nie reagują: przyciski, pokrętło, pochylanie i wciskanie joysticka.

Mam jedynie wrażenie, że po uruchomieniu auta pokrętło stawia większy opór przy obrocie, ale to wszystko.

Po zamianie K-Can Low z High miejscami kontrolera mruga podświetleniem - czyli pierwsze ustawienie pinów jest prawidłowe.

Kończą mi się pomysły co jeszcze jest nie tak, że kontroler nie reaguje.

Może trzeba zaktualizować CCC lub zmienić jakiś wpis w pliku MAN?

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

podpinam się do tematu tez z tym walczyłem e60 LCI ,ale nie dałem rady u mnie po podpięciu iDrive świeci i tyle :( brak reakcji na przyciski ,kręcenie.

Podobno potrzeba przekodować kontroler to ZBE low -stary ,nowy ma być ZBE high (nie mogę znaleźć ZBE w żadnym module)

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

udało się :D

wiec żeby zmienić kontroler na nowy z przyciskami trzeba zmienić wpis w module MASK - ZBE_RUEKO aktiv

potwierdzam piny

1-plus

2-minus

3-KAN SH

4-KAN SL

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odkopałem ale mam pytanie. Czy ma znaczenie, który iDrive kupię do podmiany w aucie z 07.2007 bo miały różne numery, czy to bez znaczenia?

01 Kontroler 1 09/2008 03/2009 65829189048 ZAKOŃCZONO

01 Kontroler 1 09/2008 09/2009 65829213309 ZAKOŃCZONO

01 Kontroler 1 09/2008 03/2010 65829205177 ZAKOŃCZONO

01 Kontroler 1 09/2008 12/2010 65829231116 ZAKOŃCZONO

01 Kontroler 1 09/2008 65829240956

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano
witam jak zmienić zbe_rueko nicht aktive na aktive ??? pilne w ccc

Programem NCS Expert

Spolszczenie CCC na PW ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
kolego daj namiary na priva bo walczy już gościu w serwisie miesiąc i nie może ogarnąć tematu już mam rueko aktive i dalej nie reaguje już mi ręce opadają:(:(:(
Opublikowano
kolego daj namiary na priva bo walczy już gościu w serwisie miesiąc i nie może ogarnąć tematu już mam rueko aktive i dalej nie reaguje już mi ręce opadają:(:(:(

dodam że zamontowałem radio ccc do przedlifta i i-driva od cic-a aktualizował sterownik c-gate na najnowszy i udało mu się zmienic ruecko na aktive i dalej nic komputer go widzi podobno ruchy w górę w dół na boki też obroty wokół już nie i naciśnięcie też nie a radio w ogóle nie reaguje na nic :(:(:(

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, czy jest możliwe zamontowanie kontrolera I-drive z Wersji CIC, tak aby współpracowała ona z CCC prof. w aucie z 06.2005r ?
Opublikowano

Witam!

Montowałem kontrolery i-drive CIC w E60 zarówno przed LCI jak również po LCI z navi CCC prof. Tak więc moim zdaniem nie powinno być problemu ( prywatnie mam właśnie taki zamontowany w E61 z 02.2006 r.).

Pozdrawiam. Emil.

Diagnostyka. Naprawy elektroniki i elektryki. Nawigacje, mapy, język polski. Doposażenia. Specjalizacja seria E.
Opublikowano
Witam!

Montowałem kontrolery i-drive CIC w E60 zarówno przed LCI jak również po LCI z navi CCC prof. Tak więc moim zdaniem nie powinno być problemu ( prywatnie mam właśnie taki zamontowany w E61 z 02.2006 r.).

Pozdrawiam. Emil.

Rozumiem, czy działa to na zasadzie plug&play, czy potrzebne jest dodatkowo kodowanie ?

Rozumiem że trzeba zakupić jedynie nowy kontroler i drive lub jeszcze dodatkowo do tego nowy panel na którym będzie on zamontowany ?

pozdrawiam

Opublikowano

Stanowczo nie jest to play&play. Trzeba zaktualizować oprogramowanie modułu cgateway, na takie które obsłuży nowy kontroler. Do kontrolera potrzebne są jeszcze dwie ramki, które służą do zamocowania kontrolera w podłokietniku. Potrzebny będzie jeszcze panel dekoracyjny lub trzeba wyciąć w nim otwór. W razie niepowodzenia w wycinaniu są dostępne aluminiowe ramki aby zamaskować nie doskonałości. Na koniec jeszcze kodowanie modułu CCC.

Zdjęcie idrive z ramką:

http://imageshack.com/a/img924/5476/uXpJKp.jpg

Pozdr. Emil.

Diagnostyka. Naprawy elektroniki i elektryki. Nawigacje, mapy, język polski. Doposażenia. Specjalizacja seria E.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie dostać te "aluminiowe ramki" dla zakrycia niedoskonałości w wycinaniu? ;)
Opublikowano

aliexpress, chyba 3,5 $ z wysyłką.

Pozdr. Emil.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie, zakupiłem kontroler idrive, jednak bez obramowania.

Czy ktoś mógłby napisać czy trzeba kupić 2 osobne ramki ?

Jedna trzyma idrive a druga rozumiem zakrywa żeby było ładnie ?

Pod jakim hasłem szukać tego na aliexpress ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj!

Do zamontowania kontrolera potrzebujesz dwa elementy o nr 51169155970 i 51169155987. Kupisz je w aso, chyba nawet z rozsądne pieniądze. Oryginalne elementy do E60 nie maskują nie doskonałości, jeśli coś pójdzie nie tak przy wycinaniu otworu. Kolega mnichu proponował element z E63/E64 o nr 51169169999, ten element posiada taki górny rant, który zamaskuje ewentualne niedoskonałości po wycinaniu, ale ja nie wiem jak jest z wykorzystaniem tego elementu w podłokietniku w E60. Na aliexpres możesz co najwyżej kupić taką aluminiową obwódkę, tak jak przedstawiłem na zdjęciu.

Pozdrawiam. Emil.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej, dzięki za odpowiedź ;).

Czy mógłbyś podać jakiś link do alli ? Szukam tego i szukam, ale nigdzie nie moge tego znaleźć, może dlatego że nie wiem pod jaką nazwą tego szukać :) .

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

podłącze się pod temat :) Mam Navi Prof. , czyli po podłączeniu fizycznie takiego kontrolera wystarczy tylko zmienić zbe_rueko , czy kodować i programować coś jeszcze oprócz tego ?

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam przepraszam za odkop lecz zastanawiam się czy w navi business tzn mask jest również możliwość odpalenia nowego kontrolera ? Jest ktoś w stanie podpowiedzieć ?
  • 1 rok później...