Skocz do zawartości

[E36] 316i M43 auto sie "gotuje", kopci na niebiesko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, odrazu podkreśle, że jestem nowy , przeglądałem forum, ale nie znalazłem nic konkretnego. ;/

Mianowicie ! Jest to moje pierwsze auto . Kupione rok temu w maju . Wszystko było ładnie, pięknie . Do czasu. Ostatnio auto szwankuje, w samochodzie zaczęło sie gotować . Jakby tego było mało, strasznie "kopci" na niebiesko;/ . Wymieniona została tydzień temu uszczelka pod głowicą, przez 3-4 dni było okej . I teraz znów. Odpalam auto w garażu, a za mną "smuga" niebieskiego dymu, znowu sie gotuje, klima nie grzeje. :< Mam tylko nadzieje, że to nie znowu uszczelka . Ba, nie wiem nawet czy moze tak szybko chlasnąć ponownie ? Tanie to nie jest .

Bede wdzieczny za jakiekolwiek rady i odpowiedzo ! :)

Pozdrawiam forumowiczów [;

Opublikowano

może padła wiskoza ? ,ew zaciął się termostat i nie otwiera dużego obiegu ? może źle odpowietrzony ? jeśli auto ma gaz to membrana może puszczać gaz do wody

wystarczy odkręcić korek i powąchać czy nie czuć gazem ze zbiorniczka wyrównawczego

A co do dymienia ,uszczelniacze na zaworach lub pierścienie ,wsiąść kogoś kto poobserwuje wydech jak dymi przy :

wchodzeniu na obroty -pierścienie

Przy schodzeniu z obrotów -uszczelniacze zaworów

Opublikowano

auto gazu nawet nie powachało, i za mojej "dekady" go nie powacha.

termostat jest dobry, był sprawdzany. głowica była planowana.

spróbuje go odpowietrzyc . moza to akurat to ; )

mowił mi znajomy, co sie troche zna, że to mogą być pierścienie. ale jak juz mechanik bedzie grzebał, każe sprawdzić też uszczelniacze .

dzieki ; )

Opublikowano

tak, sprawdzona całkowicie była .

byłem też odpowietrzyć, udało sie . auto grzeje. zobacze jak bedzie w jeździe, czy przypadkiem znow sie nie zagotuje . wskazówka w pionie jak powinna byc tak jest.

teraz tylko rozpracowac problem z "dymkiem" ;)

Opublikowano

własnie wrociłem, zrobiłem 40 km, nie oszczędzałem go zeby zbadac, temperatura jest okej , wskazówka w pionie jak ma byc tylko ...

...tylko mam pytania :

1. czy wąz, który idzie od termostatu powinien byc równiez ciepły? u mnie jest zimny .

2. czy "dymienie" moze byc spowodowane nadmiarem oleju ? wiem, ze nie dawno jak ojcu ten sam mechanik wymieniał filtr i olej, to poprostu wlał ponad poziom ( u mnie na miarce tez jest MAX ), i ojcu tez kopcił jak chory. depczac gaz w podłoge swiata z tyłu nie było widac .u mnie tragicznie nie jest . ale niepokoi mnie to.

Opublikowano

Jeżeli auto jest porządnie rozgrzane i termostat jest otwarty to wąż o którym mówisz powinien być gorący. Normalnie wąż górny idący z głowicy do chłodnicy jest gorący a ten dolny od chłodnicy do głowicy przez termostat jest zimny.

Co do poziomu oleju to nie powinien przekraczać max. Nie wiem jak jest w tym silniku ale w niektórych powoduje to że wał korbowy uderza w olej.

Ja kiedyś jak u siebie przelałem to odsysałem przez bagnet dużą szczykawką z kawałkiem wężyka.

Opublikowano

porządnie rozgrzane... hmm, raczej sie porządnie nie rozgrzało przez ten kawałek . ale jak piszesz ze normalnie jest zimny to dobrze ; )

czy przekracza .... jest idealnie na kresce oznaczonej MAX .

Opublikowano
40km to twoim zdaniem kawałek?przy dzisiejszej temp na postoju po jezdzie powinna szybko otworzyc termostat..
Opublikowano

Przy wiosennych temp termostat na takim odcinku powinien po ok (strzelam +-) 7km się otworzyć. Jak auta nie oszczędzałeś to powinien rzucić płyn na obieg.

Może go non stop przegrzewasz, ale czujnik podający na zegary padł.

Opublikowano

z temperatura jest juz wszystko okej :)

zauważyłem, ze teraz dymi tylko na zimnym silniku, np dzisiaj, gdy wyjezdzałem do pracy, odpaliłem i dymił . przestał po ok. 6-7 km . tak samo po pracy, gdy stał od 14-22 na powietrzu .