Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kolejne moje pytanko dotyczy tego, czy za duża ilość oleju w silniku może utrudniać jego start?

Pytam ponieważ, po wymianie oleju mam (być może błędne) wrażenie, że aby mój silnik aby zaskoczył, to muszę go o kilkadziesiątych sekundy dłużej kręcić rozrusznikiem?

Sprawdziłam na bagnecie i mam ok. 1,5 cm oleju powyżej max-a

Czy to bardzo nie dobrze?

Czy powinnam wrócić do mechanika i kazać zlać nadmiar?

Czy też taki nadmiar to nic strasznego?

Dodam, że przy wymianie mechanik wlał 7l- filtr oleju też był wymieniany

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi tej weszło ok 7l na wymianę, tyle że zostawiłem auto na godzinkę żeby stary olej dobrze ściekł, i mam max na bagnecie.

Nie powinnaś mieć więcej, bo to może tak samo zaszkodzić, jak zbyt niski poziom.

Lepiej odessać nadmiar.

Podjedź do gościa który ci to robił, i niech ogarnia, w końcu on to robił. :wink:

Opublikowano
1,5cm to ogromne przelanie :duh: Nie można wlewać na ślepo bo tyle instrukcja każe.. Ja bym tym autem nie jeździł, bo można szybko i łatwo wywalić uszczelniacze zaworowe. Czyli wtedy masz do rozebrania górną część silnika. Na Twoim miejscu dzwonił bym do mechanika i niech załatwia lawete i niech nadmiar spuści lub wyssie. Jest do tego urządzenie. Jak masz podziałkę od min-max to mieści się w tym przedziale 1l. Ponad 1,5cm to kolejny litr lub więcej, a to za dużo.
Opublikowano (edytowane)
Jak mechanik wlał 7 litrow to przelal pół litra. Filtr wymieniamy za każdym razem, wiadomo. Ja kupilem swoja to mialem grubo przelane - prawie dwa litry :duh: :duh: (pewnie jakis turas palce w tym maczał :mad2: ) Było na tyle kiepsko, że zapalała sie kontrolka cisnienia oleju.. (Jesli to mialo jakis zwiazek a pewnie mialo bo po wymianie oleju spokoj) Edytowane przez jurasbreslau

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Opublikowano
Jeżeli masz 530d to powinno się tam wlać 6.5L oleju - nie więcej, nie mniej. Prawidłowy poziom jest pomiędzy min - max, a skoro aż przekracza max to jest go za dużo. Na dodatek nie wiadomo jak mechanik pozbywał się starego oleju. Być może wyssał go przez bagnet, a znam historie z rodziny gdzie po wyssaniu przez bagnet i odkręceniu spustu na dole oleju jeszcze z 0.5L ściekło.
  • Moderatorzy
Opublikowano

7L tak od razu zalał, bez sprawdzania bagnetem, ani w instrukcji, że tam 6,5L się mieści? Baran jakiś..

Zawsze wlewając leje się do połowy skali bagnetu, sprawdza i uruchamia silnik na trochę, sprawdza ponownie i dolewa, później puszcza się zawodnika w drogę z zapasem na dolewkę i nakazem sprawdzenia po przejechaniu kilkunastu km - wiadomo, filtr musi trochę wchłonąć, gdzieś olej mógł nie dolecieć podczas zalewania.

I warto dla własnego spokoju sprawdzać poziom oleju regularnie co kilka tyś. km.

Opublikowano
. Na dodatek nie wiadomo jak mechanik pozbywał się starego oleju. Być może wyssał go przez bagnet, a znam historie z rodziny gdzie po wyssaniu przez bagnet i odkręceniu spustu na dole oleju jeszcze z 0.5L ściekło.

Pewnie, że nie wiadomo. Mogł sobie ustami przez słomkę nawet wyssać widząc jego możliwości :mrgreen:

Ale niezależnie od sposobu zlania starego oleju nie leje się ile instrukcja każe bo nigdy wszystko nie zleci. On jak widać nawet z instrukcji nie korzystał jak koledzy mówią że katalogowo wchodzi 6,5l. Jak tyle wchodzi leje się ok 5,5l i się sprawdza, potem odpala na moment... Zresztą każdy wie o co chodzi :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ustami ............ wyssać widząc jego możliwości :mrgreen: się sprawdza, potem odpala na moment... Zresztą każdy wie o co chodzi :cool2:

No raczej :mrgreen:

:norty: :norty: :norty: :norty:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Pewnie, że nie wiadomo. Mogł sobie ustami przez słomkę nawet wyssać widząc jego możliwości :mrgreen:

:mrgreen:

Ja jak pierwszy raz zmieniałem to zrobiłem właśnie tak, że wlałem lekko ponad 5L, ale ostatecznie i tak równiutko wejszło 6.5 i z zakupionych 7L, 0,5L zostaje na dolewke :)