Skocz do zawartości

Nierówna praca silnika zaraz po uruchomieniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od kilku dni zauważyłem, że rano jak po całej nocy uruchomię silnik to wyraźnie nierówno pracuje. Obroty delikatnie falują i cały samochód delikatnie drży (drgania gasną i nasilają się w takt falowania obrotów). Po kilkudziesięciu sekundach wszystko się uspokaja, ale jak przyłożę rękę do np. kolektora dolotowego to czuję jak tak baaardzo delikatnie drży "nie w takt" pracy silnika (mniej więcej tak samo jak po uruchomieniu tylko duuużo delikatniej). Samochód normalnie jeździ i nie gaśnie. Obroty biegu jałowego czasami trochę falują (+-50~100obr/min), ale ogólnie wydaje się, że wszystko jest w porządku. Zwróćcie uwagę na to, że samochód mam niedługo i to co wydaje mi się normalne może wcale takie nie być. Bardzo mnie to niepokoi, proszę o pomoc i ewentualne sugestie.

Opublikowano
Noo koledzy !! Z nieba spadacie !! Mam to samo !! tzn mi faluje jak sie delikatnie nagrzeje. Potem juz delikatnie drży. I mówisz Boogy ze to sonda? Miejmy nadzieje. Tego jeszcze nie sprawdziłem. :cool2: Dam znać czy to to.
Opublikowano

ona pracuje tylko u mnie się zawieszała i nie było błędu ale jak spojrzałem na wykres to nie chodziła płynnie góra-dół tylko stawała na górnych wartościach czasem i dopiero po pewnym czasie spadała,

Na zimnym było oki dopiero tak po 5 min jak się trochę zagrzał to zaczynała pracować sonda i wtedy była przez minutę kicha a później było prawie dobrze.

Opublikowano

Walcze z tym samym problemem, zimny silnik chodzi idealnie, a jak sie nagrzeje to delikatnie drży, jakby iskre tracił. Sprawdziłem układ zapłonowy ale jest ok.

Sonde odłaczałem na ciepłym silniku ale żadnej reakcji, co to by znaczyło?

Opublikowano
Walcze z tym samym problemem, zimny silnik chodzi idealnie, a jak sie nagrzeje to delikatnie drży, jakby iskre tracił. Sprawdziłem układ zapłonowy ale jest ok.

Sonde odłaczałem na ciepłym silniku ale żadnej reakcji, co to by znaczyło?

Odłącz sondę i zaobserwój z rana po odpaleniu jak się to zaczyna zawsze dziać (a jak nie będzie trząśc to znaczy że sonda walnienta).

Opublikowano
Odłącz sondę i zaobserwój z rana po odpaleniu jak się to zaczyna zawsze dziać (a jak nie będzie trząśc to znaczy że sonda walnienta).

Jutro dokładnie tak zrobię. Zobaczymy co to jest, bo niby silnik jest w porzątku... ale słyszałem opinię, że te silniki (rzędowe 6) powinny pracować bardzo równo i znane są z nienagannej kultury pracy.

Opublikowano
no u mnie to samo się dzieje!!! :D jutro też rano teścik z odpięciem sondy zrobię :mrgreen:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano

No i dzisiaj po testach dalej nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak może być. Nie chcę niczym kręcić pod maską, bo nie mam pojęcia co się z czym jje. Narazie nie jest to tak denerwujące, ale boję się, że może prowadzić do poważnego uszkodzenia silnika, więc was o to męczę. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie się udanie do warsztatu na regulację.

Jeżeli ktoś z was zna jakiś porządny warsztat we Wrocławiu to bardzo proszę o namiary.

Opublikowano
No i dzisiaj po testach dalej nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak może być. Nie chcę niczym kręcić pod maską, bo nie mam pojęcia co się z czym jje. Narazie nie jest to tak denerwujące, ale boję się, że może prowadzić do poważnego uszkodzenia silnika, więc was o to męczę. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie się udanie do warsztatu na regulację.

Jeżeli ktoś z was zna jakiś porządny warsztat we Wrocławiu to bardzo proszę o namiary.

Zwróc jeszcze uwagę na palec i kopułkę .

Opublikowano
Wrocek - Jetronic na Opolskiej 159 najlepszy warsztat pod sloncem. Buduja też auta do sportu i maja stacje diagnostyczna. Zbigniew Sulak - szef, elektronik. Powołaj sie na "Gadułe".
Opublikowano

lagadula Dzięki wielkie za info. W weekend się tam wybiorę. Może oni coś poradzą.

Zwróc jeszcze uwagę na palec i kopułkę.

Kopułkę wymieniałem kilka dni temu razem z palcem bo stara była już wypalona, więc to raczej moge wykluczyć (no chyba, że coś spartoliłem, ale nie da się tam dużo spsuć).

Jak tylko dojdę do tego co to, to dam znać jakie jest rozwiązanie mojego problemu.

Niedawno też zauważyłem, że na biegu jałowym na postoju włączanie odbiorników prądu ma wpływ na obroty. Jak szybko włączę dmuchawę na maksimum, lub zapalę wszystkie światła (wlącznie z przeciwmgłowymi) to obroty delikatnie spadną i zaraz wracają do prawidłowych. Ostatnio wymieniłem regulator napięcia, ale to nic nie zmieniło. Czy może to być wina alternatora (łożyska, stary stojan, itp.)?

Opublikowano
Tak jeszcze gwoli wyczerpania tematu, to jeszcze jedną przyczyną chyba może być nieszczelny układ wydechowy. U mnie słychać syczenie "spod samochodu" w okolicach przyłącza tylnego tłumika. Niedawno go wymieniałem, więc może coś montażyści spartolili.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam! wydaje mi sie ze byloby trzeba jeszcze sprawdzic gume ktora idzie od przeplywomierza do kolektorów.Jak jest gdzies nieszczelna to zasysa lewe powietrze i silnik nierownom pracuje.

POZDRAWIAM!!!

Opublikowano
Noo koledzy !! Z nieba spadacie !! Mam to samo !! tzn mi faluje jak sie delikatnie nagrzeje. Potem juz delikatnie drży. I mówisz Boogy ze to sonda? Miejmy nadzieje. Tego jeszcze nie sprawdziłem. :cool2: Dam znać czy to to.

Mój też falował jak się nagrzał i troszkę drżał.

-Wymieniłem kable ,swiece -przestał drżeć

-uszczelniłem odmę (pęknięcie na długości dwóch centymetrów przy samej pokrywie zaworów) - przestał falować.

Lagadula jeżeli u ciebie na gorącym dalej faluje to spróbuj przekręcić troszkę srubą regulacyjną odpowiedzialną za ustawienie biegu jałowego

w jedną lub w drugą stronę i przestanie.

Podkręć na ciepłym jak będzie falował czy drżał

Wina leży po stronie zaworu powietrza dodatkowego

Zapodaje on za mało lub za dużo powietrza dlatego silnik nie może znalezć wolnych obrotów i faluje :cool2:

http://img92.imageshack.us/img92/1637/dddd6cx.jpg