Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

pytanie dotyczy żaluzji / rolet umieszczonych zaraz za nerkami a przed chłodnica. Z racji, iż auto kupiłem dość niedawno (jest to e81 120d rok 2008) nie wiem dokładnie jak powinny one funkcjonować. Czy zawsze są zamknięte? Np. dzisiaj temp zewnętrzna to 20 stopni, szybka jazda a te żaluzje cały czas zamknięte.

ponizej zdjecie:

http://www.picshot.pl/pfiles/322561/zaluzje.jpg

Opublikowano
Nie wiem jakie warunki są wymagane, ale zwróć uwagę, że na dole tez jest kawałek chłodnicy. Jak Cie to martwi to sprawdź temperaturę płynu w ukrytym menu. U mnie jest ona na poziomie 90-92 stopnie obecnie do 94 przy wypalaniu dpf. Żaluzji nie mam wogole.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Czy zawsze są zamknięte?

Żaluzje sterowane/otwierane są elektromagnesem schowanym centralnie między nerkami, otwierają się gdy komp stwierdzi że temp silnika wymaga pełnego chłodzenia.

Opublikowano
ok, dzieki za wypowiedzi. W takim razie popatrze sobie na temp silnika w ukrytym menu i zobacze czy po przekroczeniu progu temp sie otwieraja.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Przy m pakiecie na pewno nigdy nie ma bo nie pasuja a co do reszty to loteria chyba :D

ja mam mpak i rolety siedzą.

wracam do tematu. Pomierzyłem sobie temp silnika i na razie maxymalnie pokazywała 98 stopni. Rolety dalej były zamknięte. Jest się czym martwić?

• Zarejestrowani
Opublikowano
98*C to jeszcze nie jest jakaś tragedia - martwić się o stan silnika nie trzeba (ja tyle miałem bez rolety, po jazdach na torze). No ale chyba wypadałoby, żeby roleta już się otworzyła :|. Ciekawe jak to jest jeszcze jak klimę się włączy. Wtedy to już naprawdę powinny się rolety otworzyć. A jeszcze jedna sprawa... jak miałeś te 98*C to kręcił się wentylator? No i czy miałeś włączoną klimę?
  • Zarejestrowani
Opublikowano
No to wg. mnie coś jest nie tak. Po cholerę wentylator chodzi jak wlot powietrza jest zamknięty. Najpierw powinny się otworzyć żaluzje a potem dopiero włączać wentylator. No i że przy włączonej klimatyzacji wentylator zawsze działa to też żaluzje powinny się odsłaniać.
Opublikowano

Mam takie roletki, ale w X6.

Autem jeżdżę od 3 lat (od nowości) i nie widziałem jeszcze nigdy żeby były otwarte... Nie obserwowałem co prawda po jeździe autostradą w lecie na zapalonym silniku. Myślę,że jak auto jest zgaszone to one się zawsze zamykają.

Nie prognozowałbym awarii tak szybko. Zwrócę w tym tygodniu uwagę czy przy zapalonym silniku po autostradzie są otwarte ;)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Panowie, aby rozwiać wszelkie wątpliwości w temacie tzw. żaluzji czy też rolet...

Za sterowanie odpowiedzialne jest ECU silnika (DDE od wersji 7 wzwyż).

Żaluzje/rolety otwierają się jeżeli jeden z poniższych warunków zostanie spełniony:

- temperatura płynu wzrośnie powyżej 100°C (po spadku poniżej 95°C, rolety ponownie się zamkną),

- prędkość pojazdu przekroczy 180 km/h (poniżej 140 km/h ponownie się zamkną),

- sterownik silnika (DDE) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1380 obr/min),

- sterownik klimatyzacji (IHK lub IHKA) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1050 obr/min),

- temperatura oleju w skrzyni automatycznej przekroczy 115°C (tylko w autach z automatyczną skrzynią biegów),

- podczas holowania przyczepy ale tylko w przypadku podłączenia oświetlenia.

oraz gdy:

- wycieraczki szyby czołowej są włączone, prędkość pojazdu pomiędzy 65 km/h a 125 km/h, temperatura otocznia -8°C do +2°C (wszystkie 3 warunki muszą być spełnione).

I to by było na tyle :D

Pozdrawiam :cool2:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie, aby rozwiać wszelkie wątpliwości w temacie tzw. żaluzji czy też rolet...

Za sterowanie odpowiedzialne jest ECU silnika (DDE od wersji 7 wzwyż).

Żaluzje/rolety otwierają się jeżeli jeden z poniższych warunków zostanie spełniony:

- temperatura płynu wzrośnie powyżej 100°C (po spadku poniżej 95°C, rolety ponownie się zamkną),

- prędkość pojazdu przekroczy 180 km/h (poniżej 140 km/h ponownie się zamkną),

- sterownik silnika (DDE) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1380 obr/min),

- sterownik klimatyzacji (IHK lub IHKA) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1050 obr/min),

- temperatura oleju w skrzyni automatycznej przekroczy 115°C (tylko w autach z automatyczną skrzynią biegów),

- podczas holowania przyczepy ale tylko w przypadku podłączenia oświetlenia.

oraz gdy:

- wycieraczki szyby czołowej są włączone, prędkość pojazdu pomiędzy 65 km/h a 125 km/h, temperatura otocznia -8°C do +2°C (wszystkie 3 warunki muszą być spełnione).

I to by było na tyle :D

Pozdrawiam :cool2:

czy gdy auto jest nieodpalone żaluzje powinny być zamknięte czy otwarte? jeszcze nigdy nie widziałem ich otwartych a gdy jest "zgaszone" również żaluzje mam zamknięte... auto e91 LCI 318d

• 1 rok później...
Opublikowano
Mam pytanie, Czy ktoś wie jak powinny być podłączone przewody we wtyczce od rolety o której mowa, Moja uległa zniszczeniu, zamówiłem nową w ASO (8zł) z tym że nie wiem jak ją podłączyć, W ASO powiedzieli, że nie mają do tego instrukcji... Proszę o pomoc