Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem.ostatnio wyskoczył mi błąd poduszki i razem z nim nie zapiętych pasów. czy to jest któraś mata już padnięta? udało mi sie w inpie skasować w piątek błąd ale wczoraj przejechałem kawałek i znowu wyskoczył i nie da się już wykasować. Poniżej dodaję błędy z inpy.chodzi mi o to czy jeśli to mata to czy podaje inpa która to czy od kierowcy czy pasażera. i jak da się to zrobić tanim sposobem tak jak w przypadku e46 bo kiedyś 2 maty mi padły to dużego kosztu nie było.

http://zapodaj.net/f95af3f954ec2.jpg.html

http://zapodaj.net/dc5aae7ac1f1a.png.html

Edytowane przez faryzeusz405
Pozdrawiam Kuba:)
Opublikowano

Na INPIE sie nie znam, ale mialem jakis czas temu ten sam blad:

viewtopic.php?f=70&t=209885

U mnie pomoglo odpiecie akumulatora, odpiecie wszystkich wtyczek pod siedzeniami, wpiecie ich spowrotem, podpiecie akumulatora i wykasownie bledow. Od tego czasu przejechalem dobre 500km i jak narazie nic sie nie zaswiecilo...

Opublikowano
no będę musiał jutro odpiąć te kostki i akumulator i zobaczymy czy da się skasować potem błąd.
Opublikowano
(...) mata to czy podaje inpa która to czy od kierowcy czy pasażera. i jak da się to zrobić tanim sposobem tak jak w przypadku e46 bo kiedyś 2 maty mi padły to dużego kosztu nie było.(...)

Da się "oszukać" czujnik zajętości miejsca ale - już kiedys bylo o tym na forum - nie jest to zalecana metoda ze względu na Twoje własne bezpieczenstwo. Mata informuje o zajetosci i wadze siedzącej osoby, do tego dostosowywana jest sila wybuchu poduszki. Jak nie wymienisz maty na nowa to albo Ci w krytycznej sytuacji poduszka wystrzeli mocniej/slabiej niz powinna albo w ogole. Takze jeśli uszkodzona jest mata to moim zdaniem należy odżałować kilkaset PLN i wymienić na nową...

Przeczytaj ten wątek:

viewtopic.php?f=70&t=209885&p=1564515&hilit=mata#p1564515

Czy możesz wejść do modułu MRS w inpie i wkleić pełny opis błędu?

Opublikowano
to to ja wiem ze można takie emulator zalożyc tylko czy nie bedzie mi potem pikać ze pasy nie zapięte przez pasażera
Opublikowano
odlączenie wtyczek i akumulatora nie pomogło .nie da się skasować błędu cc id 97 .od maty. chyba jedyne wyjscie to zamówić emulator
Opublikowano
czy ktoś z was zakładał taki emulator maty do e90. i pytanie czy trzeba jeszcze założyć emulator do pasów żeby nie pikało ze mata jest zajęta a pasażer nie ma zapiętych pasów?
Opublikowano
z tego co koleś twierdzi to emulator jest ustawiony na małą masę ciała tak jakby np. położyć siatkę za zakupami że niby nie wymaga zapięcia pasa
Opublikowano

Mi ostatnio też wyskoczyła poducha + pasy. Jednak przyczyna powstania błędu była bardzo ... nietypowa.

Ponieważ pokonuję długie trasy, wożę na dachu na magnesówce 2-metrową antenę CB (dłuższych na cienkim bacie już chyba nie robią). Często zdarza mi się zawadzić o jakiś wiadukt i to nie nowość, jednak ostatnio wpakowałem się pod dosyć długi tunel miał 3m wysokości. Antena regularnie zahaczała o kolejne elementy konstrukcyjne aż w końcu zobaczyłem opisywany błąd. Po wyjechaniu z tunelu, kontrolki same zgasły.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja właśnie jestem po wymianie maty od strony pasażera koszt to; mata 500 ---600zł plus wymiana .Wymieniałem w Krakowie na ul.Siwka14
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

podłączę się do tematu. Mam również świecącą poduszkę i pasy (błąd maty). Czy usunięcie usterki, to wymiana maty czy może być coś innego ?

Jeżeli wymiana maty, to gdzie można kupić taka matę do BMW E66 750 Li ? (jestem z Krakowa).

Dziękuję za odpowiedź.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
kupiłem emulator do wersji EU wraz z emulatorem pasów i nie działa. dalej wyskakuje błąd 93A8 maty .ale zauważyłem coś dziwnego jak zamontowałem emulator pasów z wersji EU to dodatkowo wyskoczył mi błąd 93BB .założyłem emulator pasów z wersji US i błąd pasów na kompie zniknął ale dalej jest od maty. i tu moje pytanieczy przypadkiem nie mam foteli z wersji US pół skóra i muszę założyć emulator maty US .
Opublikowano
tak kolego teraz wszedłem w moduł i dokładnie błąd 93A8 ZKO to od poduchy kierowcy? jakies 2 miesiące temu wymieniałem kierowncę to może sie cos poluzowało
Opublikowano
dzięki koloego właśnie zdemontowałem poduchę poruszałem kablami psiknąłem wd40 i błąd skasowany. teraz mam emulator na sprzedaż od maty jeśli ktoś potrzebuje:)
Opublikowano
ale to mnie zastanawia dlaczego emulator pasów z wersji europejskiej nie pasowal i wyskakiwał błąd w inpie 93BB a jak podłaczyłem z wersji amerykańskiej to błąd zniknął i można jeździć bez pasów
Opublikowano
Nie będę świnia :wink: i się podzielę informacją. Miałem ten błąd 97 - tak pokazywało na kompie prze BC. Nasłuchałem się o macie i jakoś tak nie mogłem zabrać się do tematu. W końcu podjechałem na kompa i pokazało błąd zasialania + z akumulatora. Faktycznie jak kupiłem była klepnięta w tył i wybiło to zabezpieczenie pirotechniczne przy akumulatorze. Został złożone, klepnięte i coś najwidoczniej nie stykało. Po skasowaniu błędu zrobiłem 300 km w mieście i jest OK. Reasumując- ten sam błąd opisuje kilka problemów.
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
dobrze że tylko straciłem kasę na emulator a nie kupowałem maty bo to już byłoby bardziej kosztowne:)
  • 2 lata później...