Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś wie gdzie się znajduję pompa wody układu ogrzewania? Pytam gdyż mam błąd:

9C77 Auxiliary water pump

No signal or value

Test conditions fulfilled

Error present now and already stored

Dodam że ogrzewanie działa, mimo to chciałbym ja sprawdzić

Znalazłem podobny temamt:

viewtopic.php?f=73&t=201755&p=1470632&hilit=dodatkowa+pompa+wody#p1470632

ale wiele nie wnosi pozatym dotyczy silnika benzynowego

Opublikowano
Auxiliary water pump to dodatkowa pompa wody i, jak mnie pamięć nie myli występuje przy webasto. A znajduje się w lewym nadkolu.

Jest to element nr 5

http://bmwfans.info/parts/catalog/E61/Touring/Europe/530d-M57N/RHD/N/2005/january/browse/heater_and_air_conditioning/water_valve_water_hose_ihka_basis/

Pompa ta jest standardowym wyposażeniem i odpowiada za prawidłowy przepływ płynu chłodniczego w układzie ogrzewania przy małym obciążeniu silnika, natomiast w silnikach wyposażonych w webasto nie występuje

http://bmwfans.info/parts/catalog/E61/Touring/Europe/530d-M57N/RHD/N/2005/january/browse/heater_and_air_conditioning/independ_heating_water_valves_ihka_high/

Hey

Pompa jest na lewej podłużnicy w komorze silnika , jest wciśnięta w gumową obejmę . Wygląda tak :

http://moto.allegro.pl/bmw-e60-e61-pompa-wody-6922647-3-0-3-5-td-i3146361588.html

Wymieniałem ją w swojej e61 była zatarta i chyba miałem taki sam błąd .

Tak to ta pompa, dużo ci zajęła wymiana?

Opublikowano

10 min - serio .

Przed odłaczeniem węży od pompy odkręć na chwilę korek zbiorniczka płynu chłodzacego żeby spuścić ciśnienie z ukł. chłodzenia .

Węże dochodzące do pompy są zatrzaskiwane i przed zdjeciem ich trzeba wysunąć zabezpieczenie , jęśli masz w swoich narzedziach zaciski do węży to fajnie zaciśniesz węże to nie wyleci dużo płynu. Od dołu jest kostka z kabalmi łatwa do wypięcia .

Wysuwasz pompę z gumowej obejmy , wkładasz nową , podpinasz kostkę , wciskasz zabezpieszenia w króćcach węży i zakładając je do nowej pompy muszą zrobić "klik" i gotowe .

Odpalasz , sprawdzasz czy nic nie cieknie i czy pompa chodzi ( chwyć ją ręką będzie czuł jak pracuje ) . Kasujesz błędy i gotowe .

Możesz również dla pewności że winna jest pompa sprawdzić zasilanie - odłacz kostkę od pompy odpal silnik i kontrolką sprawdź czy na kostce pokazuje się napięcie i czy jest masa . Ważne - napięcie pojawia się na chwilę i zanika i znów się pojawia więc chwilę trzeba poczekać .

Opublikowano

To pozostaje tylko ogarnięcie jakiejś sprawnej używki bo cena nowej to jakiś żart btw. jak z dostępem do pompy od góry, od dołu czy przez nadkole?

maciej1977 dzięki za pomoc :cool2:

• 4 lata później...
Opublikowano
Witam. Odświeżę temat. Mam ten sam błąd, co prawda nie w 530d a 530i. Mam pytanie. Czy z tego powodu może szaleć panel klimatyzacji. Co jakiś czas się załącza i wyłącza. Póki było chłodno to wszystko działało OK. Jak się zrobiło cieplej to klima zaczęła świrować i nie chłodzi tak jak dawniej.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, mam pytanie w temacie ze złą pracą dodatkowej pompy. Mianowicie u mnie jest błąd 9C77 i podejrzewam, że pompa może nie działać. Pytanie czy może to wpływać na problemy z osiąganiem temperatury ? (auto rozgrzewa mi się max do 68'C aktualnych warunkach pogodowych 3'C) Czy raczej na 99% termostaty do wymiany, a problemy w pracy w/w pompy nie wpływają na osiąganie temperatury około 90'C. Ponadto czy w/w błąd jednoznacznie określa, że pompa do wymiany jeżeli dochodzi do niej napięcie?
Opublikowano
Objawem padnietej pompy jest niedziałająca funkcja rest (odzysk ciepła) z przyczyn oczywistych jak brak przepływu na wylacząnym silniku innych niedogodności nei zauważyłem oprocz błędu w module
Opublikowano
A nie było problemu z tym że jadąc na niskich obrotach nie leciało tak samo ciepłe powietrze jak np na trasie gdzie ciągle masz wysokie obroty ?