Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam na forum jestem świeżo upieczonym posiadaczem 525i 24v.Poczytałem trochę forum i duzo na temat olejów, wiem ,że tylko syntetyk do bmw ponieważ na mineralu problem z hydraulika zaworów.Moja ma przebieg 203 000 i ktoś zalał mineralem.Moje pytanie czy moge zmienić z minerala (mobil super 15w40) na syntetyka czy przy tym przebiegu nie ma sensu i lać dalej to co było zalane? Pozdrawiam.
Opublikowano

Pytanie jak długo jezdziła na tym mineralu. Jak to kilkadziesiat tysiecy to wlaej mu semi syntetic i jak nie bedzie zadnych wyciekow przejdz na full syntetic. A jak to było nie dawno to smiało zmieniaj na olej syntetyczny nic mu sie nie stanie.

Zawsze lepiej lac syntetyka niz najlepszy olej mineralny.

Opublikowano

J ja jestem tego samego zdania,jak nie ma wycieków i pod korkiem oleju nie natworzył się spory nagar to lej od razu syntetyka ale jak masz nagar to wlej półsyntetyk (przeczyści nagary i kanaliki) a przy następnej wymianie syntetyk,

No chyba że na półsyntetyku zauważysz jakieś dziwne objawy.

Ja śmigam na 0W40 valvoline i jest ok.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi. Dokładnie nie wiem ile jeździ na mineralu bo dopiero go kupiłem tydzień temu a sprzedająca była kobieta bo mąż zagranicą dlatego nie wiem dokładnie.Karteczka jest ,że zmiana oleju przy 206000 (mobil super 15/40). Pod korkiem ani na bagnecie zero dziwnych śladów nalotów itd, dlatego chyba zaryzykuje i wleje syntetyka też mobila.Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.
Opublikowano
warto tez sie zastanowic, dlaczego ktos taki silnik zalal mineralem. Moim zdaniem moze to zle wrozyc uszczelniaczom. Bo jesli jest wszystko szczelne, to koszt wymiany oleju co nascie tysiecy nei rozni sie tak bardzo przy mineralnym i syntetyku. Jesli natomiast trzeba dolewac oleju to juz ma to znaczenie, czy bedziesz dokupywal za 40pln flaszki litrowe zcy czterolitrowe

pozdrawiam

t.

Opublikowano
ok, ale jednorazowa roznica jest do przelkniecia. A dolewanie raz na tydzien flaszki to juz jest odczuwalny wydatek. Kiedys mialem kaszlaka, ktory troche chlapał spod kola pasowego i wiem co mówie :D

pozdrawiam

t.