Skocz do zawartości

Jeszcze raz akcyza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak jest w końcu z tą akcyzą? Otóż piszecie żeby wpisać np.: 300 euro i wpisać że auto jest uszkodzone. Tak też zrobiłem i co? Wał! Facet z urzędu celnego kazał mi przyjechać samochodem. Powiedziałem mu że nie da rady bo uszkodzony, a on na to żebym przywiózł na lawecie. No i co Wy na to?
Opublikowano
Widze że tylko w wawie można normalnie rejestrować auto kupiłem za 100 euro :twisted2: z uszkodzonym silnikiem zrobiłem przegląd i po sprawie.Nikt niekazał mi wozić fury.
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Jak jest w końcu z tą akcyzą? Otóż piszecie żeby wpisać np.: 300 euro i wpisać że auto jest uszkodzone. Tak też zrobiłem i co? Wał! Facet z urzędu celnego kazał mi przyjechać samochodem. Powiedziałem mu że nie da rady bo uszkodzony, a on na to żebym przywiózł na lawecie. No i co Wy na to?

Sprawa wydaje się dosyć prosta:

1) Zapytaj go o podstawę prawną. Konretnie gdzie i w jakim artykule jest napisane że musisz w urzędzie celnym pokazać samochód.*

2) Zapytaj go kto zapłaci za lawetę. W końcu Ty i tak masz sporo wydatków i nie masz ochoty ponosić kolejnych.

Poza tym - czy można clić tylko w jednym urzędzie? Nie można pojechać do innego? Nie wiem, bo nigdy tego nie robiłem, ale może ktoś wie?

Pomijam już fakt że trzeba mieć trochę umiaru :wink: Ty masz zdaje się E46... To nie dziwię się że gość się przyczepił... Trzeba było wpisać chociaż z 1000 Euro dla przywoitości a może byś nie miał kłopotów.

* gorzej jeśli jest taki przepis - wtedy masz problem... :roll:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
  • Autor
Tak naprawdę to sprawę załatwiłem, bo miałem jakieś koneksje, ale pytam bo już nie mam tych koneksji, a e46 sprzedałem i chcę przyprowadzić e39 z 2000 roku. Nie wiem co zrobić bo akcyza na 2000 rocznik będzie już 65%. Może ktoś wie jak to jest napradę? Czy przejdzie wpisanie np:500 euro i jakieś usterki typu: zepsuty komputer, silnik itp?
Opublikowano
Tak naprawdę to sprawę załatwiłem, bo miałem jakieś koneksje, ale pytam bo już nie mam tych koneksji, a e46 sprzedałem i chcę przyprowadzić e39 z 2000 roku. Nie wiem co zrobić bo akcyza na 2000 rocznik będzie już 65%. Może ktoś wie jak to jest napradę? Czy przejdzie wpisanie np:500 euro i jakieś usterki typu: zepsuty komputer, silnik itp?

Napisz uszkodzony silnik i skrzynia

Jak załatwiałem cło na swoją to takie roczniki ludzie 100-200 euro wpisywali.Goście od cła boki zrywali 2000r za 100 euro i wszystke na lawetach

Opublikowano
Witam wpisz 100euro + zrób wycene rzeczoznawcy,że np.jest auto pokradzieżowe,rzeczoznawca będzie wiedział co wpisać :lol: .Będziesz miał kwity gdyby chcieli się przyczepić :mrgreen: Po tym zabiegu :8) mogą ci wtedy w cyngiel pocałować :norty: :lol:
Opublikowano
To zależy od rzeczoznawcy :lol: :wink: ,ale żeby mieć święty spokój to chyba warto dać te 500 zł :mrgreen: :twisted2: Kwestia dogadania się jak z księdzem :twisted:

Edytowane przez rafala6

Opublikowano
Jest. Pięć stów plus 550 karta pojazdu z dowodem (ma potanieć)plus nielegalna akcyza. Chory kraj.Przy umowie na 50 e wychodzi 1600 opłat ze zwolnieniem z Vat , tłumaczeniami, przeglądem itp.
Opublikowano

Nic nie pisz o uszkodzeniach! Brak uszkodzeń = brak oględzin = brak kłopotu. Nie istnieje cennik ogólno europejski na samochody i możesz kupić auto za 5000 i za 5 eu i nic to nikogo nie obchodzi * papiery daj agencji celnej a oni już załatwią resztę za ciebie za 30 zł i nie bedziesz się nikomu z niczego tłumaczył, tylko nie pisz na umowie o żadnych uszkodzeniach i już.

*pod warunkiem że wytłumaczysz sprzedającemu że na umowie bedzie 50 eu i już! Dla niemca nie gra roli za ile sprzeda auto bo on tego nie zgłasza w urzędzie skarbowym i nikogo to tam wogóle nie obchodzi :) Jedyne co może zrobić nasz celny to zadzwonić / napisać list z zapytaniem do poprzedniego właściciela za ile sprzedał swoje auto i dlaczego za tak mało a on wtedy poinien powiedzieć " bo ja żyję w WOLNYM KRAJU! i tak mi się podobało :))"

pozdrawiam

Jarek

Opublikowano
wszystko jest dokładnie jak w poście powyżej,ja wpisałem 1euro,zapłaciłem akcyzy cos około 3 zeta,znaczki były droższe :mrgreen: gościu na cle co brał papiery nie mrugnął nawet okiem bo -AKCYZA JEST OD SUMY NA RACHUNKU!!!,wzywali mnie potem ale pojechałem do nivch z papierkiem o bezzasadność i nielegalność pobrania akcyzy o czym stanowi traktat europejski(gotowce pism do pobrania w necie) od tamtej pory nie zawracają mi gitary ale akcyzy nie oddali :cry: .na wszelki wypadek szkieber wie że sprzedał mi za 1ojro.pozdro