Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak jest w końcu z tą akcyzą? Otóż piszecie żeby wpisać np.: 300 euro i wpisać że auto jest uszkodzone. Tak też zrobiłem i co? Wał! Facet z urzędu celnego kazał mi przyjechać samochodem. Powiedziałem mu że nie da rady bo uszkodzony, a on na to żebym przywiózł na lawecie. No i co Wy na to?
Opublikowano
Widze że tylko w wawie można normalnie rejestrować auto kupiłem za 100 euro :twisted2: z uszkodzonym silnikiem zrobiłem przegląd i po sprawie.Nikt niekazał mi wozić fury.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jak jest w końcu z tą akcyzą? Otóż piszecie żeby wpisać np.: 300 euro i wpisać że auto jest uszkodzone. Tak też zrobiłem i co? Wał! Facet z urzędu celnego kazał mi przyjechać samochodem. Powiedziałem mu że nie da rady bo uszkodzony, a on na to żebym przywiózł na lawecie. No i co Wy na to?

Sprawa wydaje się dosyć prosta:

1) Zapytaj go o podstawę prawną. Konretnie gdzie i w jakim artykule jest napisane że musisz w urzędzie celnym pokazać samochód.*

2) Zapytaj go kto zapłaci za lawetę. W końcu Ty i tak masz sporo wydatków i nie masz ochoty ponosić kolejnych.

Poza tym - czy można clić tylko w jednym urzędzie? Nie można pojechać do innego? Nie wiem, bo nigdy tego nie robiłem, ale może ktoś wie?

Pomijam już fakt że trzeba mieć trochę umiaru :wink: Ty masz zdaje się E46... To nie dziwię się że gość się przyczepił... Trzeba było wpisać chociaż z 1000 Euro dla przywoitości a może byś nie miał kłopotów.

* gorzej jeśli jest taki przepis - wtedy masz problem... :roll:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Tak naprawdę to sprawę załatwiłem, bo miałem jakieś koneksje, ale pytam bo już nie mam tych koneksji, a e46 sprzedałem i chcę przyprowadzić e39 z 2000 roku. Nie wiem co zrobić bo akcyza na 2000 rocznik będzie już 65%. Może ktoś wie jak to jest napradę? Czy przejdzie wpisanie np:500 euro i jakieś usterki typu: zepsuty komputer, silnik itp?
Opublikowano
Tak naprawdę to sprawę załatwiłem, bo miałem jakieś koneksje, ale pytam bo już nie mam tych koneksji, a e46 sprzedałem i chcę przyprowadzić e39 z 2000 roku. Nie wiem co zrobić bo akcyza na 2000 rocznik będzie już 65%. Może ktoś wie jak to jest napradę? Czy przejdzie wpisanie np:500 euro i jakieś usterki typu: zepsuty komputer, silnik itp?

Napisz uszkodzony silnik i skrzynia

Jak załatwiałem cło na swoją to takie roczniki ludzie 100-200 euro wpisywali.Goście od cła boki zrywali 2000r za 100 euro i wszystke na lawetach

Opublikowano
Witam wpisz 100euro + zrób wycene rzeczoznawcy,że np.jest auto pokradzieżowe,rzeczoznawca będzie wiedział co wpisać :lol: .Będziesz miał kwity gdyby chcieli się przyczepić :mrgreen: Po tym zabiegu :8) mogą ci wtedy w cyngiel pocałować :norty: :lol:
Opublikowano (edytowane)
To zależy od rzeczoznawcy :lol: :wink: ,ale żeby mieć święty spokój to chyba warto dać te 500 zł :mrgreen: :twisted2: Kwestia dogadania się jak z księdzem :twisted: Edytowane przez rafala6
Opublikowano
Jest. Pięć stów plus 550 karta pojazdu z dowodem (ma potanieć)plus nielegalna akcyza. Chory kraj.Przy umowie na 50 e wychodzi 1600 opłat ze zwolnieniem z Vat , tłumaczeniami, przeglądem itp.
Opublikowano

Nic nie pisz o uszkodzeniach! Brak uszkodzeń = brak oględzin = brak kłopotu. Nie istnieje cennik ogólno europejski na samochody i możesz kupić auto za 5000 i za 5 eu i nic to nikogo nie obchodzi * papiery daj agencji celnej a oni już załatwią resztę za ciebie za 30 zł i nie bedziesz się nikomu z niczego tłumaczył, tylko nie pisz na umowie o żadnych uszkodzeniach i już.

*pod warunkiem że wytłumaczysz sprzedającemu że na umowie bedzie 50 eu i już! Dla niemca nie gra roli za ile sprzeda auto bo on tego nie zgłasza w urzędzie skarbowym i nikogo to tam wogóle nie obchodzi :) Jedyne co może zrobić nasz celny to zadzwonić / napisać list z zapytaniem do poprzedniego właściciela za ile sprzedał swoje auto i dlaczego za tak mało a on wtedy poinien powiedzieć " bo ja żyję w WOLNYM KRAJU! i tak mi się podobało :))"

pozdrawiam

Jarek

Opublikowano
wszystko jest dokładnie jak w poście powyżej,ja wpisałem 1euro,zapłaciłem akcyzy cos około 3 zeta,znaczki były droższe :mrgreen: gościu na cle co brał papiery nie mrugnął nawet okiem bo -AKCYZA JEST OD SUMY NA RACHUNKU!!!,wzywali mnie potem ale pojechałem do nivch z papierkiem o bezzasadność i nielegalność pobrania akcyzy o czym stanowi traktat europejski(gotowce pism do pobrania w necie) od tamtej pory nie zawracają mi gitary ale akcyzy nie oddali :cry: .na wszelki wypadek szkieber wie że sprzedał mi za 1ojro.pozdro