Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! W mojej mam zamontowane oryginalne radio i zmieniarkę w bagażniku, pod boczkiem. Mam dwa problemy. Pierwszy to słabo odbierające radio. Wiem, że na allegro można dostać oryginalny wzmacniacz antenowy. Czy mogę go bez problemu podłączyć? Gdzie i jak?

Druga rzecz- fatalne głośniki. Szczególnie z tyłu. Są sprawne,ale ich dźwięk jest jak w VW T4 niemieckiego robotnika jadącego do pracy- tzn. nadają się do słuchania wiadomości i prognozy pogody. Co z tym można zrobić, bez niszczenia oryginalnego wnętrza? :?:

Nic nie stuka nic nie puka...
Opublikowano
a sprawdzałeś jakie masz głośniki z tyłu? Jeśli faktycznie są sprawne w co wątpie to dźwięk jest naprawdę zadowalający. U mnie jak i w każdej z którą się spotkałem tył jest typowo basowy i naprawdę dobrze brzmi. Swoją drogą z oryginalnego radia bóg wie czego nie wyciągniesz i myślę, że to główny problem

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Też mi kiepsko odbierało radio - okazało się że wzmacniacz nie był zasilany , znalazłem kabelek od wzmacniacza (nie miałem kostek i wszystko było luzem) i podałem na niego + , i było OK.
Jeśli nie idzie na siłe , trzeba użyć jeszcze większej siły
Opublikowano
Wzmaniacz w sedanie jest w lewym słupku C, w touringu pewnie też, ale poczekaj na innych. Co do głośników to coś jest u Ciebie nie tak. Ja mam w sedanie tylko przód i nagłośnienie jest na prawdę dobre.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Panowie,dzięki za odpowiedzi,jednak nie wiele z nich wynika. Nie wiem co to jest lewy słupek C. Czy naprawdę nikt nie ma touringa z oryginalnym wzmacniaczem anteny? A co do głośników... Jestem muzykiem i wiem kiedy głośnik jest popsuty. Te są sprawne. Nie pierdzą,nie brzęczą, grają czysto nawet na b. dużej głośności. Tyle,że są słabe i tyle. :wink: Jest ich razem chyba 6 i te z przodu są do przyjęcia. Ale z tyłu, 2 w suficie-porażka. Generalnie w e36 i e46- niebo lepiej. Mam porównanie z poprzednimi moimi autami :mrgreen:
Opublikowano
Słupki w samochodzi to to co łączy bude z dachem ;) . Z przodu jest "A", "B" jest ten z pasami bezpieczeństwa, a "C" to ten z tułu ;) . Myślałem, że wzmacniacz anteny jest w każdym e34.

Opublikowano
A spróbuj po prostu zmienić radio, pożycz od jakiegoś znajomego dobre nowe radio i podepnij. Ja wyciągnałem oryginał i podpiąłem kenwooda bo nie mogłem znieść tego co działo się w samochodzie. Teraz jest naprawdę dobrze a myślałem że wszystkie głośniki pójdą do zmiany.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Problem w tym,że oryginał wygląda najlepiej i na pewno zostanie. Specjalnie go kupiłem,bo Niemiec miał obrzydliwie wyglądającego,nowego blaupunkta. Grało dobrze-ale o ile pamiętam też łapało ze 3 stacje i koniec. Jeśli są wynalazki(i to oryginalne BMW) takie jak wzmacniacz sygnału to czemu tego nie wykorzystać, zamiast szpecić wnętrze... E34 to już powoli klasyk. Nie pasują tam specjalnie urządzenia ze zmieniającymi kolory wyświetlaczami. Ale to tylko moje zdanie oczywiście.
Opublikowano

http://allegro.pl/bmw-e38-e39-e36-e32-e34-antena-wzmacniacz-antenowy-i3064269848.html

Coś takiego powinieneś mieć. Poszukaj sobie na realoem gdzie to jest w touringu, albo może ktoś Ci podpowie. Tomek_520i_WRC pisał, że miał tylko odłączone zasilanie.

edit: W katalogu nazywa się to "Wzmacniacz anteny szyby bocznej", ale główna też jest chyba do tego podpięta

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=HJ51&mospid=47393&btnr=65_0045&hg=65&fg=30

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej.

Zobacz sobie jak wygląda taki wzmacniacz , potem znajdź go w aucie a potem sprawdź czy jest on zasilany (jeśli masz przejściówki z ogrinalnego gniazna na kostki ISO to może być że nie jest on zasilany) (u mnie właśnie był taki problem)- jeśli nie ma zasilania to napisz , będziemy kombinować.

Jeśli nie idzie na siłe , trzeba użyć jeszcze większej siły
Opublikowano

drumpit

też miałem takie oryginalne nagłośnienie w touringu i je wyrzuciłem bo grało jak stare safari :)

wzmacniacz antenowy w touringu jest całkiem inny niż kolega wyżej ci podał , jest to mała puszka plastikowa ok 5cm na 5cm

i jeśli będzie walnięty lub odłączony to właśnie będziesz miał takie objawy jak pisałeś

wzmacniacz jest schowany pod lewą osłoną pasa pasażera jak patrzysz od tyłu auta

z niego wychodzą tylko dwa czarne kabelki jeden to gruby antenowy który jest podłączony złączką skręcaną z resztą kabla z 15cm od puszki

jeden kabelek jest z wtyczką podłączony do wzmacniacza a drugi wychodzi z puszki zaraz przy kablu antenowym

sprawdź czy wo gule dochodzi napięcie + do tego z wtyczką jeśli dobrze pamiętam

zresztą łatwo się połapiesz który powinien być + a który minus bo koniec jednego z nich jest przykręcony do masy -karoseri

na stałe ,

plus powinien pojawiać się już po przekręceniu kluczyka w pozycję 1

jeśli go nie będzie to znaczy że jest gdzieś przerwa w kablu możesz spokojnie dać nowy plus od bezpieczników które masz po kanapą po tej samej stronie i podłączyć się do któreś z bezpieczników co będzie miał napięcie dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycji 1

masa wzmacniacza jest również w uchwycie za pomocą którego wzmacniacz jest przykręcany do karoserii i musi mieć dobry styk

jeśli to wszystko sprawdzisz i dalej będzie to samo to sprawdź czy przy samej wtyczce kabla antenowego do radia nie jest przerwany cieniutki delikatny drucik który idzie w środku całego kabla antenowego

on też może być przyczyną , najlepiej jakbyś miał drugi taki wzmacniacz zamienił to byś miał pewność czy to wina samej puszki lub nie,

jeśli chodzi o głośniki to oryginalne są dwudrożne te z tyłu i te z przodu w słupkach i są do kitu

ja wymieniłem na basowe w takich samych rozmiarach żeby nie ciąć nic w słupkach dolnych przednich i w dachu

soprany oryginalne które są z przodu w desce rozdzielczej u góry są ok jeśli są sprawne

tylko z tyłu w do dachowych tzreba wtedy domontować małe sopranki które pasują pod kątem tapicerki bo można je przykręcić na zgięciu podsufitki zaraz przy osłonach głośników i wgląda to jak oryginał

ja kupiłem 4 głośniki Alpharda 5 calowe z aledrogo :) z polipropylenowymi srebrnymi membranami które pasują na mocowania oryginalne i ładnie się prezentują jeśli ktoś by je chciał bez osłon montować :)

o mocy muz,110W a nominalnej ok 50W w zależności od wydajności radia (bez dodatkowego wzmacniacza)

i jak takie malutkie głośniczki to bardzo mocne basy dają oczywiście po odpowiednim wygłuszeniu przestrzeni na głośniki

bardzo ładnie grają osłuchowo na ok 400- 500Watową tubę

możesz oczywiście dać mocniejsze głośniki ale raczej radio będzie miało problem pociągnąć na wysokich obrotach :D

a jeśli chodzi o podświetlane radyjko to dobrze się prezentuje komponuje czarne radyjko z czerwono-pomarńczowym podświetlaniem pioneery takie miały te starsze ,do reszty podświetlania deski rozdzielczej ,obc,i innych rzeczy fajnie to wygląda :)

powodzonka w adaptacji sprzęciku :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki za rzeczowe rady i konkrety. Tego potrzebowałem.