Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Sprawa przedstawia się następująco. Od jakiegos czasu mam problem z pracą silnika. Odpalam samochod, wszystko jest ok dopoki wskaźnik temp. nie wyjdzie za niebieskie pole. po tym momencie gdy sie juz rozgrzeje silnik strasznie nie równo pracuje (jakby go zalewało) obroty na biegu jałowym spadaja do ok 600 - 500 a gdy jade nie da sie jechac ze stała predkościa bo szarpie albo wogole nie chce jechac tylko trzeba dawać gazu pulsacyjnie. Pojechalem na komputer no i tak jak myslalem wykryło mi Błąd sondy lambda. Mechanik jeszcze dodał ze daje ona 0,9 V napiecia i nie oscyluje. Dodał jeszcze że przed wymiana sondy gdyby to był jego samochod sprawdzilby jeszcze szczelność wszystkich przewodów (paliwo, powietrze, podciśnienie). Czy to napewno sonda? Prosze o sugestie, z góry dzięki.
Opublikowano
miałem bardzo podobny problem praktycznie te same objawy jak opisał autor tematu wiec dzisiaj wymieniłem sondę i problem ustąpił
Opublikowano
po wymianie błąd usunie się sam zostanie tylko w historii i nie ma to kompletnie żadnego wpływu na pracę silnika
Staram się pisać posty takie jakie sam chciał bym otrzymać.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tylko zamiennika nie kupuj.

Bardzo dobra rada! Popieram w 100%. Zamiennik (w moim przypadku włoski) nadaje się jedynie aby o własnych siłach dojechać na szrot :D Właśnie niedawno przerabiałem ten temat bardzo dogłębnie i boleśnie. Zszarpałem sobie nerwy i niepotrzebnie straciłem kilka stówek. Według mnie jest uszkodzona sonda, ponieważ na zimnym silniku na ssaniu dane z sondy są ignorowane. Miałem identyczne objawy. Kup oryginalną sondę (zapłaciłem niecałe 300 zł) i ciesz się komfortem jazdy.