Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Nie mam, żadnego doświadczenia ze skrzynią automatyczną. Jak sprawdzić przed zakupem, czy automat jest sprawny ? I najważniejsze jak jeździć X'em aby samemu nie wykończyć skrzyni oraz, żeby w trasie nie przekroczyć 10l :oops:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
automat musi gladko przelanczac biegi. sprawdzic inpa czy bledow nie ma. dowiedziec sie czy olej byl wymieniany. przebieg ma duuze znaczenie. kto nim jezdzil? a jak jezdzic aby nie przekraczac 10l/100km.... nie kupowac bo to nie realne :D lepiej kupic x3
Opublikowano
Nie przekraczać 10 l w trasie to całkiem realne i nie gadaj że trzeba kupować x3. Oczywiście zależy jak kto jeździ ale ja jadąc ostatnio prawie 800 km co prawda prawie cały czas autostradami spaliłem 8.5 l a wcale na to nie zważałem i jechałem w 4 osoby plus bagaże. Tak więc w trasie 10 l to żaden problem no chyba że będziesz "kładł" cały czas po 180-200 na godzinę to inna bajka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
gratuluje wspanialego wyniku.sadze, ze jadac samemu spalilbys jakies 7/100 czyli mniej niz moja 3ka. jechales 90km/h przez cale 800km? masz skrzynie automat? auto przed? po lifcie?jesli tak to nie pisz bajek ze w 4ry osoby i bagaz x5 na autostradzie spalilo ci 8.5l/100...
Opublikowano
Bajkę to sobie oglądnij na dobranoc i jak piszę że spaliłem 8.5 to znaczy że tyle.Mam po lifcie automat i nie jechałem 90km/h możesz mi wierzyć. Jak nie umiesz jeździć to nie wypisuj bzdur tylko się dokształć bo na naukę nigdy nie jest za późno... :norty:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
grubo. :cool2: nie bede sie w durne polemiki z toba wdawal.
Opublikowano
Nie przekraczać 10 l w trasie to całkiem realne i nie gadaj że trzeba kupować x3. Oczywiście zależy jak kto jeździ ale ja jadąc ostatnio prawie 800 km co prawda prawie cały czas autostradami spaliłem 8.5 l a wcale na to nie zważałem i jechałem w 4 osoby plus bagaże. Tak więc w trasie 10 l to żaden problem no chyba że będziesz "kładł" cały czas po 180-200 na godzinę to inna bajka

Potwiedzam gdy mialem swoja X5 po lifta-2006 latem 2011 jadac do Polski z UK z boem na dachu Aero i belki tez mam Aero ori BMW, jadac srednio 120-do 150km/h.

2 osoby dorosle i 2 dzieci w wieku 17-14(te swoje waza i bagaze + prezenty dla rodziny wiadomo),tez nie przekroczylem 9l/100km.I na zbiorniku do rezerwy gdy sie zapalila zrobilem 1000 km,nie wiem i nie napisze ile dokladnie bo nie pamietam.

Ale jest to mozliwe.

Opublikowano
Ja już też pisałem on podobnych wynikach, potwierdzonych tankowaniem :D
Opublikowano

Ok co do spalania to już mi wystarcza odpowiedzi :) Mam doświadczenie z dużymi dostawczakami i autolawetami więc wiem ile może spalić zestaw 5ton. Pewna osoba napisze, że 15-20l więc .... luzik :) Miałem kilka beemek i już też trochę ich sprzedałem ale nigdy nie kupowałem w automacie bo trójki lepiej się sprzedają w manualu. Doświadczenie mam z grand cherokee 4.0 benzyna automat ale tam ani hamulce ani skrzynia nie była dobra. Jak lekko hamowałem to jeep jakby maksymalnie blokował hamulce, że zęby o kierownice szło wybić. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli nie ma niepokojących odgłosów i objawów to raczej dana rzecz jest sprawna. Poluję właśnie na x5 po lifcie gdzie użytkownik będzie miał pojęcie czy silnik ma na łańcuchu czy na pasku i czy wyznaje teorię, że oleju w automacie się nie wymienia. Paliwo to drugorzędna rzecz bo i tak pójdzie w koszty, więc nie będzie bardzo bolało. Ja najbardziej obawiam się automatu i dlatego wybieram po lifcie, chociaż bardziej zadziorny jest przed liftem. Ostatnie pytanie o automat ZF. On w czasie jazdy strasznie muli jak np w mercu w124 ? :) Bo jak słyszę stare automaty to jakby stado mułów było pod maską. Manualnej skrzyni nie chce żona więc mała lipa :) pozdrawiam

ps

Czy "sportowe" zawieszenie jest w tzw sport pakiet ? Szczerze to nie chcę tego zawieszenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja już też pisałem on podobnych wynikach, potwierdzonych tankowaniem :D

ok.zwracam honor

Opublikowano
Witam co chodzi o spalanie to kolega ma racje ja jeżdrze bardzo dużo X5 po lifcie i jeestem bardzo zadowolony spalanie jak kolega pisał w trasie spokojnie się mieści w 9l.Skrzynie sprawdz sobie czy łagodnie przełancza biegi i czy nie zrywa przy zmianie .Podjedz pod delikatną górke puśc pedał chamuca i zobacz czy trzyma czy nie puszcza do tyłu.Podczas przyspieszania gdy dochodzi do zminy biegu posłuchaj czy delikatnie nie przeciąga tak jakby nie mógł zdecydowac się na zmiane. No i sprawdz sobie na postoju jak wrzucisz D lub R czy nie ma zbyt dużego uderzenia lub jak dojeżdrzasz do świtej czy też nie ma uderzenia.
Opublikowano

tak,

sport pakiet oznacza,że jest twardsze zawieszenie tzw sportowe plus sportowe fotele i parę innych dodatków poprawiających wygląd

Opublikowano
Ja tak mam ze wlasnie na 1,2 jakby czeka na zdexydowanie . I mam tak ze jak wcisne z postoju pedal do konca to nie moze przelaczyc biegu musze lekko odjac gaz to normalne ? mam 200 przebiegu oleju w skrzyni nie ruszalem
Opublikowano
Jestem na postoju lub jade 10 km/h czy 20 . Wciskam gaz do konca i skrzynia nie moze biegu przezucic. Dopiero jak odejme gaz on przerzuci.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Jezeli chodzi o uzywania automatu to rowniez prosilbym instrukcje jak uzywac zeby nie zepsuc skrzyni. Jezeli chodzi o spalanie tomusle ze w 9.5 na trasie mozna sie zmiescic.Ostatnio robilem trase z bartoszyc(warm-mazur) do southampton i wg kompa spalanie wynioslo 9 przy predkosci sredniej 95km/h.Rzeczywiste spalanie mialem ok 9.3 jadac w polsce-wiadomo jak to w polsce-przez autostrady ok.125 km/h na tempomacie.Przez polskie miasta robilem ok. 12-13 l/100. Pozdrawiam.