Skocz do zawartości

E46 330d...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam wszystkich bardzo serdecznie !!!

Jako, że przymierzam się do kupna E46 sedan 330d manual, chciałbym poprosić wtajemniczonych o informacje na temat tego silnika.

Wiem,że są dwa rodzaje 184KM i 204KM czym tak naprawdę się różnią,jak sprawują się turbiny i na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Pozdrawiam 20 jahre :wink:

Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=146443&highlight=#146443

poszukaj pewnie jeszcze coś było.

Tak jak pisałem w topic`u powyżej lepszy jest ten nowszy M57N (TU) ale ten starszy to nie jest zły na tyle dobry, że zdobył nagrode Engine of the Year

Opublikowano
  • Autor

Dlaczego mam tęsknić?

Nigdy nie miałem benzyniaka nie licząc malucha jakieś 11 lat temu wiec nie tęsknie :wink:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jeżdże 330Cd (M57N) od 25 tys. km i jak na razie nie mam żadnych problemów typu turbina etc. Auto świetnie przyspiesza (choć automat) i daje dużą przyjemność z jazdy. Spalanie 10-11 l w mieście, na trasie.......... zależy od stylu jazdy :twisted2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
  • Autor

A jak z dolnym zakresem obrotów w tym silniku? jest elastyczny z dołu czy jak w silnikach TDI starać się nie schodzić poniżej 2000obr/min bo nie chce jechać?

I jeszcze jedno pytanie, kiedy dokładnie w E46 przeprowadzono facelifting i co on obejmowałał?

Pozdrowienia :)

Opublikowano
bo nie chce jechać

20 jahre to malenstwo, jadac na piatce 50 km na godzine po miescie, potrafi cialo wcisnac w fotel jak dodasz gazu :twisted:

Tylko dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności
Opublikowano
  • Autor

Jule, nie rozumiem

20 jahre jest maleństwem czy E46 ? :D :D :D

Takim właśnie autkiem pomykasz? Jeśli tak napisz mi proszę coś więcej. :wink:

Opublikowano

sorry zle mi sie przecinek wstawilo :wink:

auteczko nazwalam malenstwem :mrgreen: bo w domu mam 530d touring, to e46 jest przy naszym malenstwem.

A dlaczego myslisz o manualu ? przy takiej mocy automatem do tego steptronic-kiem jezdzi sie super :8) wygodnie i przyjemnie a jak chcesz poszalec to na manuala mozna przelaczyc.

Tylko dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności
Opublikowano
  • Autor

Wiesz,

nigdy nie jeżdziłem automatem i nie mam porównania co wcale nie oznacza, że neguję Twoje słowa. Czasami tak jest,że jeszcze się nie spróbuje a już się nie lubi. :wink: Sama rozumiesz...(chyba mam do czynienia z kobietką).

Lubię manuala co nie oznacza,że nie przestanę a jedno wiem

automat głupieje po chiptuningu ze względu na większy moment tak miał kolega w Mesiu chyba,że są jakieś myki zeby to wyeliminować, popytam tunerów.

Opublikowano
Ja nie przekonuje, bo to trzeba samemu poczuc :wink: Tez nie bylam za automatami, a przy slabszych autach to nie jestem do tej pory. Od roku mamy automata, poprzednio mielismy 528i manualna i juz chyba nie przesiade sie na manuala........ czyzbym sie leniwa na starosc robila :mrgreen:
Opublikowano

Kazda transmisja ma wady i zalety. Jezeli mieszkamy w rejonie gdzie panuje duzy ruch, czeste korki na drodze to warto posiadac automata.

Swietnym kompromisem jest transmisja SMG, nie posiada wad automata a posiada zalety biegowki.

czyzbym sie leniwa na starosc robila Mr. Green

Tez zauwazylem to samo.... czym czlowiek starszy tym bardziej szuka wygod. :lol:

Opublikowano
To fakt,automat jest bardzo wygodny i człowiek bardzo szybko się do niego przyzwyczaja.Jeśli planujesz zrobić chiptuning to szukaj manuala.U twojego kolegi w Mietku może po chiptuningu jest za duży moment obrotowy,przekraczający max bezpieczny moment dla skrzyni i dlatego ona warjuje.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
...I jeszcze jedno pytanie, kiedy dokładnie w E46 przeprowadzono facelifting i co on obejmowałał?...

Dla mnie face był w 03/2001 (w praktyce koniec 2001) bo właśnie od wtedy był nowy diesel M47 N (TU) i jedna z ważniejszych dla mnie zmian to właśnie ten nowy silnik.

A co więcej:

- światła: przód, tył

- zderzak: przód (halogeny), tył

- błotniki przód a co za tym idzie wysoko umieszczony kierunek

- maska, nerki

- poprawili pewnie choroby wieku dziecięcego: np. uszczelki w drzwiach

- standard wyposażenia może się ciut zwiększył ale i tak można dalej dorwać "kaseciaka"

- z tego co czytałem na BMWnation to i zawias ruszyli

Dotyczy sedana i po trochu turinga.

Opublikowano
  • Autor

Spoczko, dzięki za info. :D

Już się rozglądam za taką sztuką w CH a tam dobre ceny i wypas konkretny. Pozdro dla Wszystkich. :cool2:

Opublikowano

Swietnym kompromisem jest transmisja SMG, nie posiada wad automata a posiada zalety biegowki.

Pozwolę sobie z tym się nie zgodzić :D Po paru testach SMG wydaje mi się, że nie posiada większości zalet manuala i automatu, a wad aż nadto ...

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano

Pozwolę sobie z tym się nie zgodzić :D Po paru testach SMG wydaje mi się, że nie posiada większości zalet manuala i automatu, a wad aż nadto ...

Z4, nowe trojki maja skrzynie SSG ktora ma sie nijak w porownaniu do SMG z E46 M3. :cool2:

Opublikowano

Jeśli chodzi o E46 330d to polecam tą z silniczkiem 204 KM, sam śmigam 330Cd i nie mam żadnych zastrzeżeń - no może poza zakołataniem :wink: przy gaszeniu.

Nie wiem jakie są twoje preferencje, ale bardzo fajne rozwiązanie to 330xd :cool2: , skrzynia w automacie. Automat działa bardzo fajnie a i wygoda niesamowita. Mam manuala i chętni bym włożył automat :oops:

Co do SMG, Miałem przyjemność jazdy z tą skrzynią w "naszym" Z4 i jak większość stwierdziła wypadła średnio, wcześniej jechałem 330Ci z ów skrzynią i wrażenia podobne choć przełożenia troche wchodzą inaczej...Natomiast SMG w M3 działa zupełnie inaczej (co prawda sam nie łopatkowałem :twisted2: ) ale oceniam na słuch i czucie :mrgreen: z pozycji pasażera - jest dużo szybsza.

Łukasz

E30 316 BAUR TC (w renowacji)