Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam wszystkich bardzo serdecznie !!!

Jako, że przymierzam się do kupna E46 sedan 330d manual, chciałbym poprosić wtajemniczonych o informacje na temat tego silnika.

Wiem,że są dwa rodzaje 184KM i 204KM czym tak naprawdę się różnią,jak sprawują się turbiny i na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Pozdrawiam 20 jahre :wink:

Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=146443&highlight=#146443

poszukaj pewnie jeszcze coś było.

Tak jak pisałem w topic`u powyżej lepszy jest ten nowszy M57N (TU) ale ten starszy to nie jest zły na tyle dobry, że zdobył nagrode Engine of the Year

Opublikowano

Dlaczego mam tęsknić?

Nigdy nie miałem benzyniaka nie licząc malucha jakieś 11 lat temu wiec nie tęsknie :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżdże 330Cd (M57N) od 25 tys. km i jak na razie nie mam żadnych problemów typu turbina etc. Auto świetnie przyspiesza (choć automat) i daje dużą przyjemność z jazdy. Spalanie 10-11 l w mieście, na trasie.......... zależy od stylu jazdy :twisted2:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

A jak z dolnym zakresem obrotów w tym silniku? jest elastyczny z dołu czy jak w silnikach TDI starać się nie schodzić poniżej 2000obr/min bo nie chce jechać?

I jeszcze jedno pytanie, kiedy dokładnie w E46 przeprowadzono facelifting i co on obejmowałał?

Pozdrowienia :)

Opublikowano
bo nie chce jechać

20 jahre to malenstwo, jadac na piatce 50 km na godzine po miescie, potrafi cialo wcisnac w fotel jak dodasz gazu :twisted:

Tylko dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności
Opublikowano

Jule, nie rozumiem

20 jahre jest maleństwem czy E46 ? :D :D :D

Takim właśnie autkiem pomykasz? Jeśli tak napisz mi proszę coś więcej. :wink:

Opublikowano

sorry zle mi sie przecinek wstawilo :wink:

auteczko nazwalam malenstwem :mrgreen: bo w domu mam 530d touring, to e46 jest przy naszym malenstwem.

A dlaczego myslisz o manualu ? przy takiej mocy automatem do tego steptronic-kiem jezdzi sie super :8) wygodnie i przyjemnie a jak chcesz poszalec to na manuala mozna przelaczyc.

Tylko dwie rzeczy są nieskończone - wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności
Opublikowano

Wiesz,

nigdy nie jeżdziłem automatem i nie mam porównania co wcale nie oznacza, że neguję Twoje słowa. Czasami tak jest,że jeszcze się nie spróbuje a już się nie lubi. :wink: Sama rozumiesz...(chyba mam do czynienia z kobietką).

Lubię manuala co nie oznacza,że nie przestanę a jedno wiem

automat głupieje po chiptuningu ze względu na większy moment tak miał kolega w Mesiu chyba,że są jakieś myki zeby to wyeliminować, popytam tunerów.

Opublikowano
Ja nie przekonuje, bo to trzeba samemu poczuc :wink: Tez nie bylam za automatami, a przy slabszych autach to nie jestem do tej pory. Od roku mamy automata, poprzednio mielismy 528i manualna i juz chyba nie przesiade sie na manuala........ czyzbym sie leniwa na starosc robila :mrgreen:
Opublikowano

Kazda transmisja ma wady i zalety. Jezeli mieszkamy w rejonie gdzie panuje duzy ruch, czeste korki na drodze to warto posiadac automata.

Swietnym kompromisem jest transmisja SMG, nie posiada wad automata a posiada zalety biegowki.

czyzbym sie leniwa na starosc robila Mr. Green

Tez zauwazylem to samo.... czym czlowiek starszy tym bardziej szuka wygod. :lol:

Opublikowano
To fakt,automat jest bardzo wygodny i człowiek bardzo szybko się do niego przyzwyczaja.Jeśli planujesz zrobić chiptuning to szukaj manuala.U twojego kolegi w Mietku może po chiptuningu jest za duży moment obrotowy,przekraczający max bezpieczny moment dla skrzyni i dlatego ona warjuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...I jeszcze jedno pytanie, kiedy dokładnie w E46 przeprowadzono facelifting i co on obejmowałał?...

Dla mnie face był w 03/2001 (w praktyce koniec 2001) bo właśnie od wtedy był nowy diesel M47 N (TU) i jedna z ważniejszych dla mnie zmian to właśnie ten nowy silnik.

A co więcej:

- światła: przód, tył

- zderzak: przód (halogeny), tył

- błotniki przód a co za tym idzie wysoko umieszczony kierunek

- maska, nerki

- poprawili pewnie choroby wieku dziecięcego: np. uszczelki w drzwiach

- standard wyposażenia może się ciut zwiększył ale i tak można dalej dorwać "kaseciaka"

- z tego co czytałem na BMWnation to i zawias ruszyli

Dotyczy sedana i po trochu turinga.

Opublikowano

Spoczko, dzięki za info. :D

Już się rozglądam za taką sztuką w CH a tam dobre ceny i wypas konkretny. Pozdro dla Wszystkich. :cool2:

Opublikowano

Swietnym kompromisem jest transmisja SMG, nie posiada wad automata a posiada zalety biegowki.

Pozwolę sobie z tym się nie zgodzić :D Po paru testach SMG wydaje mi się, że nie posiada większości zalet manuala i automatu, a wad aż nadto ...

Pozdrowienia

Paweł

www.automobile-catalog.com

Opublikowano

Pozwolę sobie z tym się nie zgodzić :D Po paru testach SMG wydaje mi się, że nie posiada większości zalet manuala i automatu, a wad aż nadto ...

Z4, nowe trojki maja skrzynie SSG ktora ma sie nijak w porownaniu do SMG z E46 M3. :cool2:

Opublikowano

Jeśli chodzi o E46 330d to polecam tą z silniczkiem 204 KM, sam śmigam 330Cd i nie mam żadnych zastrzeżeń - no może poza zakołataniem :wink: przy gaszeniu.

Nie wiem jakie są twoje preferencje, ale bardzo fajne rozwiązanie to 330xd :cool2: , skrzynia w automacie. Automat działa bardzo fajnie a i wygoda niesamowita. Mam manuala i chętni bym włożył automat :oops:

Co do SMG, Miałem przyjemność jazdy z tą skrzynią w "naszym" Z4 i jak większość stwierdziła wypadła średnio, wcześniej jechałem 330Ci z ów skrzynią i wrażenia podobne choć przełożenia troche wchodzą inaczej...Natomiast SMG w M3 działa zupełnie inaczej (co prawda sam nie łopatkowałem :twisted2: ) ale oceniam na słuch i czucie :mrgreen: z pozycji pasażera - jest dużo szybsza.

Łukasz

E30 316 BAUR TC (w renowacji)