Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę ściągnąć panele oznaczone na poniższym rysunku numerami 8 i 9. Niby widzę zatrzaski lub coś podobnego, ale gdy ciąnę to wydaje się jakby były przyklejone w tych miejscach. Ktoś z was rozbierał już fotel i wie jak to zrobić nie uszkadzając nic?

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/u/v/49.png

Potrzebuję to ściągnąć żeby dostać się do silnika łamania fotela (nr 12) - działa, ale chyba jakaś zębatka się wytarła, bo fotel się nie rusza, a silnik terkocze. Domyślam się, ze zdejmę te panele z tyłu i powinienem się do niego dostać. Chyba, że badziewiak jest przyczajony jakoś :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podobno wystarczy ciągnąć, i zatrzaski maja puścić, ale czy aby nic się nie urwie....

Ja bym na twoim miejscu zaczekał aż będzie cieplej, albo auto w ogrzewany garaż, zimny plastik jest dużo bardziej podatny na pękanie, przekonałem się jak zdejmowałem w zimie boczki.

Opublikowano
Właśnie myślałem tak, że jeśli to będą zatrzaski, to po jakiejś dłuższej jeździe w wygrzanym samochodzie mogę spróbować. Wczoraj na zimno jak ciągnąć próbowałem, to napotkałem straszny opór i trzeszczenie, więc się bałem i nie wiedziałem czy aby to klejone nie jest. Shadow69, czyli sam tego nie ściągałeś?
Opublikowano
witam,ja bym spróbował od wyciągnięcia fotela co prawda nie zdejmowałem tego panela ale gdzieś czytałem że trzeba od dołu wyciągnąć ze spinek i panel pociągnąć w dół w każdym razie nie szarp nic na siłę
Opublikowano
Kiedys sam o to pytalem, poszukaj na forum. Pamietam ze tam są slizgi i trzeba pchac lub ciagnac rownolegle do fotela. Pewnie nie działają koledze elektryczne zagłówki ? :D :D

Xdrive

Koder

Opublikowano
Panel nr.8 ciągniesz dolną część do tyłu.Nie jest to plastik,tylko płyta(taka dykta) i do niej przyklejone są metalowe zaczepy.Grzanie auta nie jest konieczne.Namacaj dokładnie te zaczepy i od dołu wsuń szeroki płaski wkrętak i poprostu je wyhacz w tył.Jak będziesz ciągnął panel,to pewnie zaczepy się odkleją.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
Zależy jak ktoś interpretuje słowo równolegle.Siadasz na tylnej kanapie i ciągniesz dołem do siebie,tylko jak pisałem spróbuj szerokim wkrętakiem dojść.Te zaczepy siedzą dość mocno,wiem bo parę razy to robiłem.
Opublikowano
perszing 740I, dzięki. Z tymi zaczepami chodzi ci o to żeby działać siłą na zaczepy, aby nie ciągnąć bezpośrednio za panel, tak?
Opublikowano
Dokładnie.Jak nie będą mocno trzymały i były kiedyś wyciągane,to nie powinno być problemu.Poradzisz sobie.
Opublikowano

perszing 740I, nasiłowałem się, prawie połamałem, ale udało się. Zarówno i na dolnym, jak i na górnym panelu w dolnej części są zatrzaski, które dobrze jest wypiąć/podważyć śrubokrętem, a później tylko posunąć do góry, to te wyżej się wyczepią.

Jednak mam problem z wyciągnięciem tego silniczka (nr 12). Siedzi schowany z boku, widzę połowę jego i w żaden sposób nie daje się wymanewrować. Wie ktoś z was w jaki sposób jest on zamocowany?