Skocz do zawartości

[e46] 330Ci - przepisy dotyczące xenonów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj miałem nieprzyjemne spotkanie z policją. Zwykła kontrola, sprawdzenie trzeźwości dokumentów itp, ale dodatkowo pan władza zażyczył sobie żebym włączył światła mijania i otworzył maskę. Stwierdził że światła ksenonowe według przepisu numer ileś tam paragraf jakiś tam, muszą mieć autopoziomowanie i spryskiwacze. Autopoziomowanie jest, ale spryskiwaczy w moim aucie nie ma, więc powiedział że za brak spryskiwaczy xenonów zabierają dowód rejestracyjny. Wiem na pewno że e46 M3 są spryskiwacze lamp, ale w cywilnej chyba nigdy nie montowali?

Teraz nie wiem co zrobić - mam montować spryskiwacze xenonów z M3?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewny, że masz autopoziomowanie? Czyli przy włączniku świateł tylko jedno pokrętło góra-dół? Bo że przy włączaniu auta światła wykonują ruch, to tak ma każda e46 i to oczywiście nie ma nic wspólnego z autopoziomowaniem (mylenie tego to częsty błąd posiadaczy trójek).

Każda e46 na rynek europejski ma spryskiwacze, jeśli posiada xenony.

Edytowane przez zielo
Opublikowano
no i pan władza miał racje. W naszym kraju musi być autopoziomowanie oraz spryskiwacze. Jeśli nie masz sprysków to albo auto miało dzwonka i ktoś nie założył albo ktoś po prostu niekompletnie te spryski dołożył.
szukam
Opublikowano

nigdzie w VIN nie widzę żeby Twoje auto posiadało xenony, więc albo sam dołożyłeś bo stwierdziłeś, że soczewki i manualna regulacja wystarczy, albo poprzednik założył myśląc podobnie i zostają trzy wyjścia:

dogadasz z gościem na przeglądzie

zamontujesz "imitacje spryskiwaczy" (kupisz ten pasek pod światłami z możliwością montażu spryskiwaczy ale zrobisz to na stałe bo spryskiwaczy brak)

założysz zwykłe żarówki pojedziesz na przegląd odbierzesz dowód i znowu zrobisz co będziesz chciał :)

Opublikowano
Temat xenonow pod względem paragrafów konkretnie opisany w zrób to sam. Kolega obszernie opisał wszystko od a do z. Pozdro