Skocz do zawartości

E46 320Ci coupe 2000r blokujące przednie hamulce...pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam drodzy forumowicze. Mam problem z przednimi hamulcami które nie odbijają dzieje się to na obydwu kolach :(. wymieniłem tłoczki uszczelki i bez zmian. pedał hamulca działa prawidłowo abs i asc tez mam wrażenie ze cos gdzieś blokuje zejście ciśnienia???? czy INPA pokaże błąd???? jeszcze spróbuję cały układ zalać nowym płynem myślicie ze to możne pomóc ???? możne ktoś już miał podobny przykład??? proszę o rady i pomoc
Opublikowano

Witam!

Miałem kiedyś taki przypadek co prawda nie w BMW, a w Fordzie Escorcie przyczyną było rozwarstwienie się przewodu elastycznego co skutecznie blokowało powrót tłoczka hamulcowego.

Tłoczek się nie cofał, koło co prawda zblokowane, ale obracało się, w aucie woń palonych klocków.

Jazda z taką usterką zazwyczaj kończy się przegrzaniem tarcz, klocków oraz wymianą płynu hamulcowego.

Ale, że u kolegi w obu kołach na raz blokuje to coś dziwnego.

Trzeba jak najszybciej zlokalizować i usunąć problem!

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Spróbuj przelać płyn tylko cały.być może dawno nie wymieniany i odlozyly się drobinki wody przez co w ujemnych temp zamarzają tworząc zatory. Chyba że pakujesz w ogrzewanym garażu i masz tak od dawna. jeśli tloczki chodzą lekko można na wyjetym zacisku bez problemu wcisnąć to następnym krokiem sprawdź prowadnice zacisku czy nie są zapieczone, powinny lekko che dzić gumki nie pęknięt w środku smar, sprawdź czy klocek przesuwa się i nie blokuje w zacisku również powinien być użyty samar miedziany w miejscu styku z zaciskiem. Później wszystkie przewody czy nie są załamane bądź zagniecione. Jeśli wszystko dobrze to zostaje pompa hamulcowa i absu. Również możesz sprawdzić działanie absu.
Opublikowano

Dziękuje za rady więc tak: tłoczki nowe wysmarowane smarem do tłoczków nowe uszczelki i to nie pomogło!!!!

Dziś przetłoczyłem na nowy cały płyn hamulcowy odpowietrzyłem i nic :( zauważyłem podczas odpowietrzania że tył wystarczyło podpompować 3 -4 razy i pedał robił się twardy natomiast przód nie ciągłe pompowanie nie zwiększało ciśnienia i pedał nietwardniał musiałem w cisnąć i puśćić odczekać z 10-15 sek i ponownie wcisnąć i tak do około 10 razy i dopiero pedał robił sie twardy(dziwne czy normalne). Jeszcze jedna rzecz to taka ze wieczorem odstawilem auto i sprawdzilem przód hamulce trzymaly rano sprawdzilem hamulce puscily (caly czas mam na mysli strone lewa i prawa ) Błędów na kompie też nie ma sprawdzałem inpą i jakimis dwoma innymi. wiec na co stawiacie ????? Pompa przy serwo czy pompa abs ????

Opublikowano
jak sprawdzić ta sekcje kolego "bolo73". kupiłem uzywke pompe jesli ja przełoże to ponownie musze odpowietrzac caly uklad wraz ze sprzeglem od nowa????czy moze jest jakis inny sposob na to?
Opublikowano
Przypadek dosc klasyczny dla zablokowanych zaciskow/ klocow. Rano hamulce puszczaja bo tarcza wychlodzona zmiejsza swoja grubosc. Czy napewno te elementy masz sprawne i oczyszczone?
Opublikowano
jesli naprawde przy kolach masz wszystko sprawne tloczki prowadnice itp to tak jak ktos napisal nasatepnym krokiem bedzie pompa hamulcowa (najbardziej prawdopodobna). NIe jest tez normalne taki pompowanie jak mowisz. Poprawnie szybkie wcisniecie pedalu hamulca przy odpowietrzonych hamulcach pedal twardnieje szybko i praktycznie juz nie da sie go wcisnac od samej gory.
Opublikowano

U mnie zaciska się od pewnego czasu lewe przednie koło-po kilku kilkunastu kilometrach przejechanych auto hamuje bez używania hamulca...

Wychodzę ,sprawdzam- felga parzy dosłownie.

Dzisiaj właśnie zabrałem się za to i okazało się,że zacisk baardzo ciężko chodził,rozebrałem a na tłoczku dosłownie wżery , no syfu, brudu ,pełno.

Wyczyściłem wszystko,nasmarowałem miedzianym smarem tłoczek,uszczelki,odpowietrzyłem,dolałem płynu i na razie ok.

Ale tak myślę,że chyba trzeba będzie raczej kupić nowy zestaw naprawczy tj.tłoczek,uszczelki.

Zobaczymy jutro.

Opublikowano
jak bede miał chwile to zabieram sie za to mam nadzieje ze uzywana popmpa ktora kupilem okaze sie sprawna ?! narazie autko stoi ! wymienial juz ktos moze taka pompe z tego co widze troche tam ciasno jest :shock:
Opublikowano

Dzis wymontowałem starą pompe hamulcowa(prawdopodobnie niesprawna) i przy przewodzie zasilającym przod przy pompie znajduje sie zawor zwrotny jest to zwykla przelotowa nakretka z siteczkiem na koncu (wkleil bym foto ale nie wiem jak :( )i teraz pytanie czy to zapchane sitko czy tez filterek moglo byc przyczyna nie cofania sie tloczków na kolach z przodu ??? jutro spytam w sklepie moze dostane cos takiego???? daje link zawor zwrotny jest pod 5

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Coupe/Europe/320Ci-M52/LHD/N/2000/july/browse/brakes/brake_master_cylinder/

Opublikowano
witam ponownie. problemem była jednak ta pompa hamulcowa teraz jest wszystko ok gdyby coś napisze :P pozdrawiam i mam nadzieje ze moj przypadek jest dobrze opisany :D