Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jest sprawa takiego rodzaju, ze po ustawieniu zbierznosci kierownica nadal jest przechylona w lewa strone. Samochod prowadzi sie Ok nic nie sciaga. Co z tym zrobic, da sie jakos ja przestawic?
BrillaNtrot- MałY DiabeŁ ::--::
Opublikowano

odkrec kierownice i przekrec ja na wprost! nie dopasujesz w 100%b idealnie ale mala roznice mozna wyregulowac na drazkach kierowniczych!czyli ponownie ustawianie zbierznosci!

pozdrawiam

Opublikowano
Czyli da sie ja przestawic normalnie..? Jest przechylona jakies 2 cm w lewo. Na SKP powiedzieli mi, ze nie da sie juz lepiej tego ustawic, 2 razy probowali. Moze ktos wczesniej zmienial kierownice i tak ja ustawil :doh: ?? Jakie tam sroby sa, na jaki klucz?
Opublikowano
nie wiem jak jest w e36 ale w e30 jest 21 i po odkreceniu widac zabki i da sie przestawic! dokladny niegdy nei bedziesz ale 2-5 mm przestawisz na drazkach!
Opublikowano
Jutro sprobuje odkrecic kierownice i zlookam sprawe. Gdzie na drazkach?? Tam gdzie sie ustawia zbierznosc??
Opublikowano

witam

właśnie przy zbieżności ustawia się kierownicę - tylko mechanicy muszą chcieć

Jak pojechałem swoim to najpierw sprawdzili geometrię (oczywiście przy podłączonym kompie) a następnie ustawili w odpowiednim położeniu kierownicę i zablokowali (też miałem lekko przechyloną) a następnie ustawili zbieżność.

Moim zdaniem teksty że bardziej się nie da to bajki i lenistwo mechaników bo muszą się troszkę narobić.

pozdro

Jeśli się mylę ... sorki

BMW ... zbliża

Opublikowano
Nom to fakt :wink: ale slyszalem , ze da sie ja odkrecic i przestawic ale chcialem sie upewnic zeby na darmo nie zafundowac sobie roboty.. Chyba powinna sie jakos przestawiac??
Opublikowano

Bierzesz klucz 17 zdejmujesz poduchę (z tyłu przykręcona na dwa imbusy po bokach) spróbuj jej nie odpinać bo złapie błąd,

Jak odkręcisz poduchę to będzie śruba 17 ,odkręcasz i przestawiasz w którą stronę chcesz.

P.S jak już ustawisz dobrze to ja zaznaczyłem sobie pisakiem na ząbki-drążek i teraz jak ustawiam to do linii i nie muszę się głowić.

Opublikowano
Hee... Boggy kolejny raz pomogles :cool2: jutro powalcze z tym i zoabczymy. No sa srobki, mam zdjac przednia czesc kierownicy? Troche nie lapie jakos nie moge sobie wyobrazic tego..
Opublikowano

z tyłu jak kiera jest prosto to na wysokości przełączników (kierunki,wycieraczki) musisz włożyć niewielki imbus do tej szczeliny i odkręcić,wyjdzie ci ten cały środek z poduszką,poduszka podpięta jest na kabelek (kolor pomarańczowy wtyczki) nie odpinaj najlepiej,

jak to zdejmiesz to dalej już będziesz widział,

Na początku miałem problemy z odkręceniem poduszki bo te imbusy się kręcą i końca nie widać :mad2:

ale spoko,cieszę się że mogę się do czegoś przydać :D

Jak będziesz miał problem to pytaj,jutro będę prawie cały dzień przy kompie.

Opublikowano
Aaa no teraz juz wiem, nie czailem czy ta czolowa czesc wyjdzie :norty: No stary dzieki... juz dalej powinienem poradzic sobie. Jutro napisze co z tego wyszlo :wink:
Opublikowano
niedawno kierownica zaczela mi piszczec przy skrecaniu mechaniki stwordzili ze to tasma, napsikali tam czegos.......... w kazdym razie pozniej 3 razy jezdzilem zeby ja w koncu dobrze dokrecic i udalo sie jest na wprost :clap:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiecie, kierownicy nie odkręca się. Nie dlatego, że widzę jakiekolwiek przeciwwskazania, ale przy poprawnym wykonaniu geometrii powinna być prosto jeżeli fabrycznie nie była ruszana.

To nie mój wymysł, tylko sprawa przekładni kierowniczej, która powinna być w środkowym położeniu przy jeździe na wprost (luzy).

Jednak zalecałbym nieruszanie kierownicy i zrobienie geometrii u kogoś, kto się na tym zna (50-70zł, wiem, że drożej, niż przełożenie kierownicy, ale pewniej).

Kai
Opublikowano
To nie mój wymysł, tylko sprawa przekładni kierowniczej, która powinna być w środkowym położeniu przy jeździe na wprost (luzy).

Efetktem tego co napisał __Kai__ będzie zmiana promieni skrętu samochodu, już ktoś pisał posta o tym że w jedną stronę koła mu skręcają bardziej niż w drugą.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

Witam

mam to samo : kierowica lekko skrzywiona w prawa strone, powod? ponoc mam skrzywina czesc gdzies w na drazku kierowniczym (takie " cos " o ksztalcie karbowanym nie mampojecia jak to sie nazywa mozna to wymienic.

w dodatku wymienialem stabilizator wahacza tylnego i musze zrobic zbierznosc. :mad2:

B - M - W

http://img135.imageshack.us/img135/9788/160x80houseofflyingdaggers202t.jpg

Opublikowano (edytowane)
Wiecie, kierownicy nie odkręca się. Nie dlatego, że widzę jakiekolwiek przeciwwskazania, ale przy poprawnym wykonaniu geometrii powinna być prosto jeżeli fabrycznie nie była ruszana.

Jednak zalecałbym nieruszanie kierownicy i zrobienie geometrii u kogoś, kto się na tym zna (50-70zł, wiem, że drożej, niż przełożenie kierownicy, ale pewniej).

Dokładnie tak, przestawienie koła kier. to tylko usówanie efektu a nie przyczyny. Krzywo ułożona kierownica to efekt m.in. np. krzywego zawiasu po zaliczeniu głębokiej wyrwy w jezdni.

Edytowane przez Fazer
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
na forum ktos pisal ze geometria kosztuje nawet do 250pln bo ustwia sie tez tyl auta

B - M - W

Opublikowano
Noo Ok wszystko rozumiem, u mnie w okolicy juz innego nie ma mechanika zeby to ustawil a ten byl znajomy i dotego podchodzil 2 razy do ustawiania, zbierznosc cacy nawet nie drgnie w zadna strone!! Ja juz kupilem auto z przekrzywiona kierownica i nie sciaggalo wiec moze przyczyna lezy w tym, ze ktos wczesniej mogl zmienic kiere na nowszy mogel( ta jakas inna jest niz te co widzialem w 316 i innych) zle ja ustawil i to jest przyczyna.... :doh: Pozdro 4 all
Opublikowano

w sumie jesli wszystko juz sprawdziles i jest ok to zrob tak jak koledzy radza ustaw sama kierownice tak jak ci pasuje

chyba ze miales "szczelone auto"

B - M - W

Opublikowano
Heh no wszystko gra, serio... stawiam na to, ze ktos zmienial kiere i zle po prostu ustawil :nienie: Jutro bede rozkrecal bo powoli zaczyna mnie takie polozenie denmerwowac, Dziex za rady Pozdroofki
Opublikowano
jeżeli odłączysz poduchę to nie włączaj zapłonu.