Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnosnie uzytkowania skrzyni automatycznej w trybie D/S

podczas jazdy przelaczjac skrzynie automatyczna w lewo na wyswietlaczu pojawia sie komunikat D/S, nie widze jaki mam wtym momencie bieg

czy oznacza to ze jest to caly czas tryb automatyczny z tym ze przeznaczony do dynamiczniejszej jazdy niz D ?

jesli tak to przy jakiej wartosci obrotow automat zmieni bieg ?

czytalem instrukcje obslugi ale nie jest to tam precyzyjnie okreslone

z gory dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano

nie chce bezsensownie katowac silnika

jesli masz jakas wiedze w tym temacie ze swojegodoswiadczenie to prosze o odpowiedz, dzieki

Opublikowano

Witam-

W mojej 2.0D podczas jazdy na D/S przełącza biegi przy 4000 tys obrotów-oczywiście bucik,trzyma dłużej bieg i nie wynika to z profilu kierowcy czyli adaptacji skrzyni. Przy manualu możesz przeciągnąc na czerwone pole:)

Opublikowano

Witam

a w mojej 520d przy spokojnej jeździe 1500 obrotów przełączając w tryb D/S obroty wzrastają do 2000 obrotów wtedy jazda w mieście jest łatwiejsza, przyspieszenie jest lepsze ale spalanie paliwa gorsze

pozdrawiam

Opublikowano

Tak! Jest to automatyczny tryb sportowy. Zazwyczaj trzyma niższe przełożenie niż D. Nie schodzi poniżej 2000 obr/min. i przy "spokojnym" obchodzeniu z gazem trzyma zawsze auto pomiędzy 2-3 tys. obr/min.

Nie będziesz katować auto o ile będzie ono rozgrzane.