Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pomocy! gdzie jest numer silnika V8 z BMW 730i E32 1992r? Jeśli ktoś zna to tajemne miejsce bardzo proszę o pomoc, z ilu znaków składa się wogóle ten numer -czego szukać? A wogóle jest ten numer wymagany do pierwszej rejestracji w kraju po sprowadzeniu auta, czy może od 1-szego stycznia już nie jest wymagane podawanie numeru silnika w dowodzie?
Opublikowano
W zasadzie silnik jest już traktowany jako część zamienna i nie powinien być wymagany do rejestracji ale....I tu zaczynają sie jaja!W niektórych województwach ani rusz bez tego.Ja mialem ten sam problem ale znalazłem :norty: Na każdej stacji diagnostycznej mają taką mądrą kniżke w której są zaznaczone miejsca nabicia numerow w każdym pojezdzie!Zdaża się jednak sporadycznie że niektore bejce nie miały numerow!!!!!!!!!!!Wówczas każą wysyłać prośbe o nadanie nr do ministerstwa transportu :duh: CHORE!Mój kuzyn z warszawy twierdzi ze uporał sie z tym w taki sposob ze wziął zaświadczenie ze stacji diag. ktore mówi że silnik nie posiadał nominalnie nr i nie posiada miejsca gdzie taki numer można by nabic!!!!Ponoc w wa-wce to przeszło!Jakkolwieg sprawdz miejsca pod kolektorami wydechowymi i w okolicach rozrusznika blisko obudowy sprzęgła.Powodzenia :cool2:
Opublikowano
Ja w swojej niemogłem znaleść z gościem od przeglądu więc napisał brak numerów i tyle.Zadnej afery z tego powodu niebyło,nikt sie nieczepiał.Rejestrowałem miesiąc temu.
Opublikowano
Ja w swojej niemogłem znaleść z gościem od przeglądu więc napisał brak numerów i tyle.Zadnej afery z

Więc jest tak chyba jak mówiłem.TY jesteS z woj.w-wa a spróbuj to przeskoczyć w lubelskim :nienie: Myśle że z tymi numerami to sprawa tylko"dobrej woli"organu rejestrującego a tak być nie powinno :nienie:

Opublikowano
He he ja to znam z autopsji!Sam udałem sie z takim kwitkiem do wydziału komunikacji mówiącym że diagnosta nie może ustalić numerów i szef tegoż wydziału powiedzialm żeby diagnosta ruszył 4litery i je znalazł bo w przeciwnym razie muszę(jak powyżej)Zaznaczył że to "nie jego wymysł"
Opublikowano
He he ja to znam z autopsji!Sam udałem sie z takim kwitkiem do wydziału komunikacji mówiącym że diagnosta nie może ustalić numerów i szef tegoż wydziału powiedzialm żeby diagnosta ruszył 4litery i je znalazł bo w przeciwnym razie muszę(jak powyżej)Zaznaczył że to "nie jego wymysł"

Niemoże ustalić a ich brak to nieto samo.Oni robią to co mają napisane czarno na białym.

Opublikowano
Może mnie zle zrozumiałeś!Ja zaznaczam ze słowo "w innym wypadku" odnosi się do ich braku!Więc to jest ta okoliczność w której rzekomo w moim województwie trzeba ubiegać się o ich przyznanie!
Opublikowano
Może mnie zle zrozumiałeś!Ja zaznaczam ze słowo "w innym wypadku" odnosi się do ich braku!Więc to jest ta okoliczność w której rzekomo w moim województwie trzeba ubiegać się o ich przyznanie!

A kiedy rejestrowałeś auto?

Opublikowano
Około 1,5 roku temu ale że komo istnialo już rozporządzenie mówiące o silniku jako części zamiennej.Mój kuzyn rejestrował w w-wie około 2mce przedemną!!! i dał radę bez numerów?!
Opublikowano

TrzmieL tylko, ze ten wzór co podałeś to dotyczy numeru VIN

a swoją drogą to numer silnika wstawiany jest tylko do karty pojazdu, a nie figuruje w dowodzie rejestracyjnym

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano
u mnie a karcie pojazdu numer silnika ma 13 znaków - 12 cyfr i 1 literę, ale za groma nie wiem gdzie ten numer jest wybity na silniku i czy wogóle jest

Więcej mocy:

Opublikowano
Od 1 listopada nie sa wymagane nr silnika a są one z przodu silnika dość głeboko,trzeba zdjąć górną osłone silnika i przyglądnąć się.Dokładnie nie pamiętam bo to jakiś rok temu było jak u kupla szukaliśmy.
Opublikowano

a orietujecie sie jak to jest jak sie wymienia silnik

kupilem 3 miesiace temu autko i w karcie poj mam wpisany nr silnika w dowodzie rzecz jasne nie ma

to co powinienem zrobic w takim przypadku jak to zalatwic aby wszystko bylo wg "prawa" aby sie nie przyczepily do mnie kiedys tam palki

Opublikowano

Strzelba napisał:

co powinienem zrobic w takim przypadku jak to zalatwic aby wszystko bylo wg "prawa" aby sie nie przyczepily do mnie kiedys tam palki

nie przyczepią się bo nie ma obowiązku wożenia karty pojazdu ze sobą!

A jeśli chodzi o zmianę numerów w tejże karcie, to chyba jak już ktos pisał, otrzymujemy zaświadczenie od diagnosty, że takiego numeru silnik nie posiada i udajemy się do wydziału komunikacji w celu aktualizacji danych w karcie pojazdu. jak zna, zycie to cos Ci jeszcze policzą za to wszystko, ale bedziesz pewny, że nikt Ci się nie przyczepi kiedy będziesz auto sprzedawał:)

Zaznaczam, że nigdy tego nie robiłem, ale tak sobie kombinuje, więc niech może ktoś bardziej kompetentny się wypowie

Więcej mocy: