Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kolego co do alternatora możesz sprecyzować czy chodzi o sama rolkę czy o koło z alternatora? a co do smaru hmm, jak już jest zajechana żaden smar nie pomoże, bo to są łożyska a łożyska nie naprawisz ale to moja opinia
Loading... ██████████████] 99%
Opublikowano
dokladnie chodzi mi o rolke ktora jest na alternatorze ona jeszcze hula normalnie ale juz pomalu zaczyna zezic ale tez nie ma jeszcze luzu. Mam teraz okazje to zrobic bo mam alternator do wymiany.
Opublikowano

Witam,

ostatnio wojowałem z kołem alternatora, przez który biegnie pasek. Po 103k km padło sprzęgło jednokierunkowe i rano po "zapięciu" D lub R słychać było gruchotanie (jakkolwiek to nazwać), po dodaniu gazu dziwne dźwięki ustawały. Tak było kilka dni, potem nawet przy ciepłym silniku pojawiały się już nawet na N. Po zdjęciu dekla z koła napędu alternatora odczytałem producenta INA F-236528.04.

Znalazłem dwa źródła w internecie, jedno w Gdańsku, drugie w Łodzi wpisując w Google podany wyżej symbol, koszt ok. 180,00 PLN, wymiana 60,00 PLN. Teraz cisza jak w nowym. Oryginał?? (też INA) w opakowaniu BMW to 292,00 PLN, z numeru VIN nie stwierdzą czy to alternator ma 110 A czy 150 A, więc dochodzi weryfikacja ok. 300,00 PLN + robocizna.

Polecam elektryka z kluczem do alternatorów lub własne umiejętności.

Pozdrawiam

Opublikowano
witam ja tez mialem ten problem padl mi alternator. TAK jak kolega pisal w serwisie koszt nowego alternatora 155A.to 2800zl ja obecnie mieszkam w niemczech i nikt tutaj nie bawi sie w regeneracje wiec szukalem na niemieckim ebay.de po kilku godz udalo mi sie znalezc firme ktora za 250euro sprzedaje nowe z 2 letnia gwarancja numer itp jak na orginalnym starym alternatorze.http://www.ebay.de/itm/BMW-3-E90-330i-BMW-3-E90-330xi-BMW-3-Touring-E91-325i-LICHTMASCHINE-155A-/251205833499?pt=DE_Autoteile&fits=Make%3ABMW|Platform%3AE90|Type%3A325i&hash=item3a7d08d31b. pozdrawiam