Skocz do zawartości

E32 '91 Czy to oryginalne Xenony ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otóż w moim cacku, które dopiero kupiłem jest mała niejasność:

Są spryskiwacze na reflektory, są ksenony ( podobno Fabryczne ) ale na desce jest też regulacja ustawienia lamp, która swoją drogą nie działa.

Jak do tego podejść ? Czy seryjne auta bez xenonów miały też montowane spryski ? Czy to będzie ryginał ksenon czy jakaś dokładka - zmyla mnie ta regulacja świateł w kabinie. Dodam że po wyłączeniu świateł i silnika - słychać przez chwile jakieś buczenie - jakby silniczki od lamp.

Włączając lampy nie zauważyłem żeby się samopoziomowały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W e32 spryskiwacze reflektorów i halogenów były montowane niezależnie od tego czy były lampy ksenonowe czy nie. Te 20 lat temu nie było jeszcze przepisów dotyczących obowiązkowego posiadania instalacji spryskiwaczy jeżeli auto ma ksenony.

Obstawiam, że masz dokładany ksenon skoro masz pokrętło regulacji poziomowania reflektorów.

W e32 z fabryczną instalacją ksenonów pośrednio za ich poziomowanie odpowiada układ nivo.

Po wyłączeniu silnika przez chwilę pracują silniczki od regulacji nawiewów, więc może to je właśnie słyszysz.

Zobacz czy nie masz jakichś przetwornic, czy przewodów nowszej generacji przy lampach i będziesz wiedział czy masz ori ksenon. Zrób zdjęcie i wrzuć tutaj, ocenimy co tam siedzi.

pzdr

yaz

Opublikowano

Ja w 730 mam regulator, bez xenonów. Jak włanczam silnik szłysze to samo, i u mnie się reguluje.Zaś nie mam sprysków.To buczenie to na 100% Działa silniczek od regulatorów.Jak się nie regulują, mógł zaciąć się silniczek w lampie. E32 orginalnie chyba nie miały , xenonów .

Pozdro

Opublikowano
E32 orginalnie chyba nie miały , xenonów .

No to Cię zaskoczę bo właśnie E32 miały fabryczny xenon. Jednocześnie były tez montowane spryskiwacze lamp i halogenów.

Co do pytania kolegi Peter to sam widzisz że pod maską masz przetwornice zwykłe HIDy i jeszcze się pytasz czy masz fabryczny xenon. Ktoś założył do zwykłych lamp bez uśmiechu chiński xenon i wprowadził Cię w błąd. Pdc które masz założone w tylnym zderzaku także nie ma nic wspólnego z oryginalnym układem. Jeśli czegoś nie wiesz to użyj funkcji Szukaj na dowolnym forum o E32 i wszystko będzie jasne. :D

Opublikowano
Wszystko możliwe, ten koleś to jakiś handlarz. Kupił auto za 4,100 na allegro, a teraz sprzedaje za 5,500. Ehhh :mrgreen: Czyli auto na fuul wypasie, oraz blacharka idealna, a widziałem, jeden złom. Pozatym coś chce z auta zdiąć a włożyc inne, jak przystało na handlarza. :mrgreen:
Opublikowano
Oryginalne xenony z żarnikami D1S były montowane tylko w 750 i 740. Żadna 730-ka nie wyszła z fabryki z tymi lampami.
Opublikowano
Nie wiem jak tam u mnie w 750, Jak to sprawdzić kolego ? w Vinie jak rozkodowałem, nic takiego nie było.
Opublikowano
Oryginalne xenony z żarnikami D1S były montowane tylko w 750 i 740. Żadna 730-ka nie wyszła z fabryki z tymi lampami.

Posiadam oryginalny prospekt E32 i wynika z niego że xenon fabryczny występował jako opcja w modelach 750i/iL. Jeśli spotykamy się z ori xenonem w 740 to było to już zainstalowane na indywidualne zamówienie. Potwierdzeniem tego jest mój egzemplarz który opuścił fabrykę z takim zestawem xenonów co jest zapisane w Vinie auta. Tak więc kolega powyżej ma racje ale nie do końca. Jest nawet w tej chwili na allegro pewne 730i M60, które również opuściło fabrykę z ori xenonem i również wynika to z jej Vinu.

Temat fabrycznego zestawu xenonów w E32 jest dosyć mocno opisany na innym forum i jak dla mnie stanowi on pełne kompendium wiedzy w tym zakresie.

http://7er.pl/showthread.php/8317-Oryginalne-Xenony-z-E32-750iL/page2?highlight=xenon

Opublikowano
Pusty, bo pytałem w nim czy masz nivo, ale doczytałem się w Twoim linku, że masz...
Opublikowano
Nivo mam bo mam Longa. Gdy w wersji krótkiej był xenon to również było montowane Nivo. Ale znowu ciekawostka, otóż ta 730i z xenonem nie posiada Nivo tylko zwykłą regulację elektryczną świateł. Jest to nawet zaznaczone w Vinie. Niestety auto nie ma śladu po tym xenonie oprócz naklejek na przednim pasie.
Opublikowano
Hmm w 730i mam ,regualcie lamp. Jak przesune np na pozycie 2, słychać jakby silniczki pracowały, ale nie wiem w czym szukać problemu. Tak z resztą , to jest nie potrzebne.
Opublikowano
Nivo mam bo mam Longa. Gdy w wersji krótkiej był xenon to również było montowane Nivo. Ale znowu ciekawostka, otóż ta 730i z xenonem nie posiada Nivo tylko zwykłą regulację elektryczną świateł. Jest to nawet zaznaczone w Vinie. Niestety auto nie ma śladu po tym xenonie oprócz naklejek na przednim pasie.

Ta 730-stka musiała być zrobiona na jakieś specjalne zamówienie, bo według wszelkich znanych mi prawideł tylko 750 i niektóre 740 miały fabryczne xenony. Warunkiem było zainstalowane nivo i...spory portfel zamawiającego

Opublikowano
Całkiem możliwe bo wyposażenie dosyć spore typu atermiczne szyby, webasto, parktronic i shadow line. Jest to pierwszy przypadek z jakim się spotkałem.