Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od tygodnia termometr zle mi pokazauje temp otoczenia. Na dworzu -11, a mi pokazuje +3 itd. Wie ktos gdzie moze byc problem? Gdyby przewod sie zerwal to by pokazywalo ciagle -30. Odłaczalem aku, ale nic nie dało.
Opublikowano
Na stówe błąd czujnika. Możesz podczyścić styki ale raczej wątpie, że coś to da.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
Czujnik zawsze od kogos skombinuje za grosze. Ale teraz kleczec na mrozie to mi sie nie chce :) Na wiosne sie tym zajme skoro tak mowicie.
Opublikowano
Coś w stykach, albo humor czujnika. Miałem tak samo kilka lat temu - latem zawyżał mi czasem o ok. 10st, ale zanim zabrałem się za poruszanie kabelkami, sam wrócił do całkowicie właściwych wskazań.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Miałem kiedyś taki problem w zimie, z tym że termometr pokazywał +3 stopnie do momentu, aż na zewnątrz temperatura spadła do minus 15 stopni. Jak był większy mróż niż -15 stopni to termometr działał ok. Myślałem, że czujnik temperatury do wymiany, ale wystarczyło tylko wyczyścić styki z czujnika i wtyczki. Także kosztowało mnie to 5 minut pracy i już 2 rok działa ok. Podejrzewam, że będziesz miał to samo.
Opublikowano
Temperatura jest obliczana wg. oporu, ale chyba im większy opór tym niższa temperatura (wnioskuje po min. temp przy przerwanym kablu).

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Ja swój czujnik zgubiłem niedawno :P Droga do domu jest mało kiedy odśnieżana (mieszkam na peryferiach miasta) i przedni zderzak robi za pług :D A tak z innej beczki to macie wrażenie że e34 lepiej sobie radzi na śniegu niż inne auta? Nie mam problemów z ruszaniem czy zakopaniem się a prowadzenie jak po szynach :) Z audi tak nie miałem ładnie :P
Opublikowano
Ja niestety też jestem na bierząco z tym problemem bo z rana miałem po 17 na plusie;) niestety u mnie przeczyszczenie nie pomogło ale warto próbować, może akurat

(OO=[][]=OO)

Opublikowano

podepnę się.

U mnie z kolei zawsze pokazuje 4 stopnie mniej niż jest w rzeczywistości. Czyli jak jest -10 pokazuje -14. Jak jest -2 to pokaże -6. W lecie to samo. Przy

+20 pokaże +16... Przyzwyczaiłem się już do tego chociaż wypadało by żeby pokazywał tak jak trzeba..:/

Co do ruszania za śniegu... od 14stu lat mam tylnio napędówki i kilka razy miałem jakieś tam przygody że nie mogłem wyjechać ale generalnie zawsze i wszędzie wjadę i wyjadę i jeszcze kogoś wyciągnę. I z doświadczenia już wiem i jestem przekonany że szerokie opony zimowe dużo dają przy jeździe po lodzie czy głębokim śniegu. Obecnie jeżdżę na 235/50R16 i po kopnym śniegu jadę jak ciuchcią po szynach:) na lato z kolei jestem obuty w 195/65R15... co kraj to obyczaj i ilu ludzi tyle opinii.

Wróćmy do tematu - może jest jakiś sposób żeby skorygować wskazania temperatury?

Opublikowano
próbowałeś podmienić czujnik? mam kumpla w lublinie co ma tds to mogę z nim zagadać, można by podmienić

(OO=[][]=OO)

Opublikowano
Tak wiem, nie to miałem na myśli pisząc tds;) bardziej chodziło mi, że też lublin:)

(OO=[][]=OO)

Opublikowano

można by spróbować podmienić. Wiadomo by było konkretnie co i jak. Ale ta paskudna pogoda... nie chce sie z domu d... ruszać..:)

jak się poprawi to będę sie do Ciebie odzywał w tej sprawie