Skocz do zawartości

320i '99 [PILNE] Stuki w dyferencjale - kupować, czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na dniach chcę podjąć decyzję o zakupie BMW e46, ale podczas oględzin pojawił się problem:

Przy zmianie biegów słychać głuche, tępe uderzenie z okolicy tylnego mostu.

Sprzedawca zarzeka się, że to mocowanie dyferencjału i do chwili zakupu pozbędzie się problemu we własnym zakresie.

Moje pytania to:

1. Czy sprzedawca może dokonać prowizorycznej naprawy poważnego problemu i np. zamaskować go na czas sprzedaży?

2. Czy jeśli stuki znikną, to problem jest rozwiązany?

Z góry bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jak jest wyrwane mocowanie (częsta przypadłość e46) to pospawa i będzie spokój, ewentualnie mogą to być tuleje tylnego wózka, więc wymiana i po sprawie, przed kupnem weź auto na podnośnik i obejrzyj co zostało zrobione i jak.

Masz tu temat o tym:

viewtopic.php?f=69&t=176372

Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jesli stuki pochodzą z jakiejś oczywistej usterki (urwanie poduszki lub mocowania walu) to je usunie. Jeśli są typowe dla tego modelu ...to nie ma szans i nic nie znajdzie. Te stuki w e46 to tak zlozony temat że w zasadzie można je nazwać wadą modelu i trzeba nauczyć się z nimi...żyć.
Opublikowano

W czasie zakupu chcę zabrać samochód na stację diagnostyczną.

Nie jestem mechanikiem, dlatego wolę zapłacić 100-200 PLN zamiast bujać się potem z problematycznym samochodem:)

O co spytać mechaników?

Czy można zlecić sprawdzenie przeniesienia napędu i liczyć na to, że diagnosta wykryje większość albo wszystkie niedomagania?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, jak to wyrwane mocowanie to będzie mógł stwierdzić czy i jak zrobione, z pozostałymi stukami przy zmianie biegów bywa różnie i ciężko ustalić przyczynę, ale teoretycznie da się to usunąć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Czyli jeżeli nie będzie żadnych hałasów to brać samochód?

Słyszałem na forum, że niekiedy proste naprawy przynosiły znaczną poprawę na kilka dni, a potem problem wracał...

Nie chcę się wpakować w minę, bo zamierzam to BMW doinwestować i zostawić sobie na lata...

Samochód ma jeszcze kilka drobnych problemów - purchle pod lakierem na słupku A i pod listwą ochronna progu.

Czy są to dyskwalifikujące objawy?

Dodam, że sprawdziłem auto miernikiem lakieru i jedynie maska miała wyraźnie wysoki odczyt.

Opublikowano

ja jestem zdania, że jak mam chociaż minimalne wątpliwości to auta nie biorę - naprawdę to nie jest Camaro, których w Polsce jest garstka - to jest e46, których jest mnóstwo i można wyłapać coś fajniejszego. Albo idziesz w dobrą mechanikę albo blacharkę... a tutaj i tu i tam masz wątpliwości... tym bardziej, że to jest 13500 pln a nie np. 10 000 gdzie te 3.5 k można sobie zostawić na niedoróbki... ja za swoją w kwietniu dałem 15 tyś nie była to turbo okazja cenowa, ale ten egzemplarz miał to coś co mnie urzekło i nie miałem wątpliwości... znałem historię - byłą serwisowana we wrocławskim nieautoryzowanym serwisie przez ostatnie 4 lata, mechanik dobrze znał samochód, opowiedział mi o rzeczach, o których zapomniał wspomnieć właściciel i on mnie dodatkowo utwierdził w decyzji... wiadomo już parę PLN poszło (termostaty, poduszki, olej, podpora) ale tragedii nie ma... a na blacharce nie znajdziesz parcha...

pozdro

Opublikowano

Sęk w tym, że oglądałem już kilkanaście samochodów i ten wydaje się być w najlepszym stanie.

Tego modelu jest w Polsce bardzo dużo, ale mój musi mieć benzynową rzędową szóstkę i być w wersji sedan ewentualnie coupe.

Jeździłem do tej pory w promieniu 100 km od mojego miejsca zamieszkania i spotykałem tylko sprowadzane z Reichu ruiny, ewentualnie zadbane 316.

Zobaczymy jak autko wypadnie po wizycie na diagnostyce.

Dzięki wszystkim za pomoc!

Opublikowano
Jesli stuki pochodzą z jakiejś oczywistej usterki (urwanie poduszki lub mocowania walu) to je usunie. Jeśli są typowe dla tego modelu ...to nie ma szans i nic nie znajdzie. Te stuki w e46 to tak zlozony temat że w zasadzie można je nazwać wadą modelu i trzeba nauczyć się z nimi...żyć.

Zgadzam się mi to już od dawna nie przeszkadza . Moja blacharsko jest słaba (stłuczka poprzednika (prawy przód) i mój drift (prawy tył) :cry2: )

ale mechanicznie jest ok kupiłem ją za 14 000 pln w 2010 (ceny zaczynały się od 17 000pln w górę nawet 320i z 98 za 24 000 widywałem) i jak ktoś wcześniej zauważył auto ma już prawie 15 lat, więc purchelki już się dawno mogły pojawić ( co dziwne delikatnie gniją mi lewe drzwi pasażera jak by od środka nadole) nie każdy parkuje w garażu niestety.

BMW E46 320i
Opublikowano

Dostałem VIN od sprzedawcy, czy jest na forum ktoś z dostępem do baz danych niemieckich serwisów, żeby sprawdzić przebieg?

Ostatecznie, żeby zdobyć info o wyposażeniu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dawaj ten vin, to ktoś rozkoduje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A najszybciej samemu. Po co czekać, aż ktoś rozkoduje. Info w moim podpisie.