Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie ponieważ czytałem sporo i przy okazji wyczytałem ze kilka osób ma podniesione obroty biegu jałowego(tzw na luzie przy postoju) komputerowo ze względu na lepsza kulturę pracy silnika :) nie wiem czy u wszystkich ale u mnie to dopóki auto jest zimne to wskazówka jest tyci poniżej 1000 jak się już trochę rozgrzeje to np po dojeździe do świateł zatrzymuje się i po chwile minimalnie opadają o trochę do nie całej połowy miedzy 1000 a 500 czyli tak trochę ponad 750 mniej więcej :) i wtedy faktycznie jakby silnik bardziej słychać I jestem ciekaw na jaka wartość by trzeba było ustawić żeby poprawić tą kulturę pracy a jaka powinna być przy sprawdzaniu jako nominalna wartość :)

Opublikowano
dis-em można zrobić :wink:

Dzięki za informacje ale mi tez chodzi o wartość czyli jak wysoko je ustawić żeby było w porządku :) dlatego od forumowiczów którzy maja chciałem się dowiedzieć na jaka wartość można to zmienić żeby było dobrze:)

Opublikowano

Disem lub modyfikujac wsad ecu czyli np podczas chiptuningu .....

Natomiast wartość zależy jak bardzo masz zużyte elementy odpowiedzialne.za wibracje silnika , bo jeśli wszystko jest sprawne to wcale nie trzeba ich podnosić ... Ale graniczna wartością jest bodajże 955 obr ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
koledzy wszystko już rozumiem czym :) teraz tylko mi chodzi o wartość jak wysoko jest ustawić , może ktoś ma i będzie chciał się podzielić ta informacją :wink:
Opublikowano
W disie ustawia sie je skokowo co 10 obr. , sprawdź i będziesz wiedzial która wartość najbardziej Ci odpowiada ...

Rozumiem dziękuje, nigdy nie podłączałem go do kompa pewnie przez to ze nie mam laptopa hehe :) a pytałem dla informacji bo jak by była okazja to żebym wiedział ile powiedzieć, bo pewnie nie tylko mi to się przyda w przyszłości :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam czy jest ktoś w stanie zamieścić krótki opis jak się podnosi obroty w Disie????? **WESOŁYCH ŚWIĄT** WESOŁYCH ŚWIĄT** WESOŁYCH ŚWIĄT**
Opublikowano

Poszperałem trochę w sieci i znalazłem instrukcje jak podnieść obroty Disem.

wchodzimy w Disie w Diagnostykę potem Service Function dalej Drive wybieramy sterownik silnika DDE w zależności od wersji potem Calibration następnie Idle Speed potem Test Plan reszta dalej z instrukcją Disa !!!

Opublikowano
Chetnie bym pomogl ale robie to intuicyjnie :/

Witaj jak możesz to zerknij fachowym okiem na tą instrukcję podnoszenia obrotów czy jest tip top pozdrawiam.

• 3 lata później...
Opublikowano
Instrukcja ok tylko przed zmianą obrotów wykasujcie błędy bo nie przyjmie zmiany i przy ponownym odpaleniu wróci do starych u mnie nie zmieniło dopiero po wykasowaniu błędów przyjęło.