Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

Zamierzam kupić któreś z tych autek w wersji Touring. Zaznaczę, że nie mam jeszcze 4 osobowej rodziny, ale jezdzic bedzie też moja Lepsza Połowa.(przyzwyczajona do małych autek).Nie chciałbym tez zmieniac autka za dwa lata, bo okazało sie za małe lub duże.

Proszę użytkowników w/w autek o podzielnie sie informacjam:

1. +/- w użytkowaniu

2. awaryjność modeli E36 vs. E39

3. czy "uderzyć" w poprzednią generacje (3), ale ostatni rocznik, czy w pierwsze roczniki(97-98) nowszej generacji (5)?

Tylko błagam nie piszcie.... :search: , bo chodzi mi o konkretne modele z okreslonym silnikiem.

Z góry dziekuje za pomoc w wyborze. :cool2:

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano
E39. Touringi w piątkach są o wiele przestronniejsze (a czasem to się może przydać) i praktyczniejsze (porównaj tylne klapy). No i do tego wygląd, tył w E36T jest makabryczny, zrobiony bez pomysłu...
Opublikowano
E39. Touringi w piątkach są o wiele przestronniejsze (a czasem to się może przydać)

czyżby wspomnienia z niesamotnego nocowania w aucie? :mrgreen:

No i do tego wygląd, tył w E36T jest makabryczny, zrobiony bez pomysłu

To prawda swiatła w E36 to :duh: . Jakis ten tył nijaki taki. :twisted2:

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.bmwinfo.com/pictures/00420.jpg

http://www.bmwm5.com/articles/germany2/images/171.jpg

E30 i E36 kombi (chociaż starszy model bardziej) są niepraktyczne pod względem załadunku, tylna klapa zamiast otwierać się ze światłami, albo przynajmniej z ich połową (vide E34 itd.) zostawia wycięcie... Poza tym E39 jest większe, to już nowsza technologia, ma to swoje zalety, ale też i wady (np. zawieszenie jest delikatniejsze).

Opublikowano
No i do tego wygląd, tył w E36T jest makabryczny, zrobiony bez pomysłu

To prawda swiatła w E36 to :duh: . Jakis ten tył nijaki taki. :twisted2:

przejrzyj sobie kilka aut z tej strony

http://www.bmw-syndikat.de/bmwsyndikatfotos/forum.asp?FORUM_ID=2&Topic_Cat=21

zmienisz zdanie na temat E36

Marco:

porownales seryjne E36 na pietnastocalowych kolach z E39 w pelnym Mpakiecie i 19" alu :duh:

a co do wyboru modelu to polecalbym E36

tymbardziej jezeli ma tym jezdzic takze Twoja druga polowa

Opublikowano
Marco:

porownales seryjne E36 na pietnastocalowych kolach z E39 w pelnym Mpakiecie i 19" alu

Chodziło mi o samą tylną klapę.

A stronkę przejrzałem, kilka ładnych aut tam jest, ale tylko kilka, zdania nie zmieniam, E36T ma tył gorszy od E90...

Opublikowano

nie porownywalem z E90 tylko E34, E39 choc to nawet inna klasa

wersja BMW "5" w starszych odmianach wersji Touring wyglada moim zdaniem bardzo "ciezko"

uwazam ze to nieudana proba zrobienia z limuzyny auta praktycznego- bez obrazy

sam kupilem Touringa nie dlatego ze takiego poszukiwalem lecz dlatego bo szukalem wersji silnikowej 2.8, a ze nie moglem znalezc zadnej sensownej oferty zadbanego sedana to kupilem kombi,

nie zaluje, auto jest ciezsze od 325i sedan o okolo 45kg-wazylem :wink:

pod wzgledem spalania i osiagow niewiele ustepuje sedanowi

jezeli masz wybierac pomiedzy tymi dwoma modelami to bez zastanowienia bierz E36, czesci sa tansze, auto napewno oszczedniejsze

poza tym stary silnik tds do E39 touring wydaje sie troche maly

wybor nalezy do Ciebie czy kupic wypasiona E36 czy E39 w znacznie slabszej wersji wyposazenia, pewnie takze w slabszym stanie gdyz nikt nie sprzeda takiego auta w idealnym stanie w cenie E36

Opublikowano

A mi się E36 touring podoba :cool2:

I podobnie jak kolega jesli rozpatrywał bym to że auto ma służyc na codzień (więc mimo wszystko dużo miasta) i za sterami ma siedziec kobieta to wybrałbym E36.Nie to żebym był przeciwnikiem kobiet za kierownicą ale Lidce będzie zdecydowanie łatwiej poruszac sie mniejszym autem.Patrze na to wszystko z doświadczenia.Moim zdaniem np.E34 TDS poprostu meczy sie w mieście.Jest idealny na trasę :wink:

2 głos na E36 :norty:

Opublikowano

czraek nie zgodze sie z Toba gdy piszesz:

wybor nalezy do Ciebie czy kupic wypasiona E36 czy E39 w znacznie slabszej wersji wyposazenia, pewnie takze w slabszym stanie gdyz nikt nie sprzeda takiego auta w idealnym stanie w cenie E36

troche sie tutaj zamotałeś moim zdaniem, ponieważ:

1. Z tym wypasem to różnie bywa, a kiedy będzie kupować e39 w Niemczech to myślę, że kupi z dobrym wyposażeniem i w dobrym stanie technicznym w cenie nizszej niż średnia rynkowa w Polsce,

Przez ostatnie 8,5 roku jeździłem kombiakiem, wprawdzie VW, alw conieco wiem o kombi i powiem tyle, że ładowność oczywiście jest duża, a wyglad zewnetrzny chyba ciut lepszy niż sedan, ale to jejst ocena subiektywna.

Jeśli chodzi o BMW to:

1. porównując przestrzeń ładunkową w kombi i sedanie..wcale wizualnie nia zbyt wielkiej różnicy

2. Wygląd zewnętrzny zdecydowanie przemawia za sedanem

3. W sedanie nie pojawia się uciążliwa wada kombi, a mianowicie stukająca na nierównościach klapa (a podkładanie, podklejanie gum pod klapę i inne domowe regulacce poprostu nicnie dają) na kocich łbach, kostce, drogach piaszczystych...czasami mi się nerwy kończyły, a trochę mało u nas autrostad, zeby ten problemik ignorować

4. Na plus dla kombi: parkowanie tyłem jest łatwiejsze (tam gdzie jest zaczyna się tylna szyba kończy się samochód i wiadomo do kiedy można cofać, w sedanie jest martwa strefa)

5. Ogrzewanie kombiaka wewnątrz w zimie nie odbywa się tak szybko jak sedana

6. Większa powierzchnia przeszklona (dochodzą szyby tylne) a poprzez to niejednokrotnie widać lepiej co jest wewnątrz auta (kw bagażniku -kusi złodzieja)

7.Cała rodzina i znajomi mogą sobie o Tobie przypominać kiedy będzie trzeba coś większego przewieźć

8.To kwestia przyzwyzcajenia, ale Twoja pani może powiedzieć, że czuje się jakby prowadzila autobus (ta przestrzeń wewnatrz)

9. Jeśli i tak zdecydowałeś się na kombi to nie czytaj punktów wyzej:))

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

wersja BMW "5" w starszych odmianach wersji Touring wyglada moim zdaniem bardzo "ciezko"

uwazam ze to nieudana proba zrobienia z limuzyny auta praktycznego- bez obrazy

A moim zdaniem Touring stylistycznie przewyższa sedana. Kupiłem sedana tylko dlatego, że nie znalazłem kobmi w zadolwalającym stanie :?

Kwestia gustu.

E36 jest mniejsze (a wręcz zwyczjnie ciasne), brzydsze, starsze technologicznie.

Ale zapewne tańsze w utrzymaniu.

pozdr

====

Mój wybór - E39.

:: Moje auto ::

:: Nieważne czym jedziesz, ważne dokąd ::

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedzi, robi się coraz ciekawiej. Czekam na kolejne opinie. Dla ułatwienia dodam:

1.na 100% kombi

2.na 100% tds

3.na 100% manual

4.odpada 320 d(E46) - 4 cylindry :cry2:

5.odpada 530d :cry2: :cry2: - za mało kasy na porządne auto z tej półki.

Kwota max.25000-30000 (ale, przy 30 tys. musiałbyć być totalnie idealny stan)

6. no i przede wszystkim bezwypadkowy!

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano

Mnie akurat ani ziębi, ani parzy, czy samochód wygląda reprezentacyjnie, czy sąsiedzi będą zazdrościć :mrgreen: :twisted2: :twisted2: Samochód ma się podobać właścicielowi i PRZEDE WSZYSTKIM dobrze jeździć.

Za E39 przemawia wyższa niezawodność.

W każdej kategorii wiekowej Piątka jest lepiej notowana niż Trójki.

Tak było, jest i - przypuszczam, że - będzie.

Chociaż elektryczne i elektroniczne gadżety, których w E39 jest więcej niż w E36, zaczynają po 7-8 latach sprawiać problemy (np. elektromagnetyczne otwieranie bagażnika).

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano (edytowane)
Zastanawia mnie przed wszystkim kwestia porównania ostatniego rocznika E36 z bogatym wyposażeniem (autko z Niemiec) i E39 z pierwszych roczników(równie bogatym jak nie bogatszym :wink: wypasem) ale z tzw. choroba wieku niemowlęcego ( starszej generacji silnik (143KM), elektryka i inne duperele poprawione w E39 po 2000 roku) :think: Edytowane przez Diesel - BMW Klub Polska

Pozdrawiam

Marcin

Opublikowano
czraek nie zgodze sie z Toba gdy piszesz:

troche sie tutaj zamotałeś moim zdaniem, ponieważ:

1. Z tym wypasem to różnie bywa, a kiedy będzie kupować e39 w Niemczech to myślę, że kupi z dobrym wyposażeniem i w dobrym stanie technicznym w cenie nizszej niż średnia rynkowa w Polsce,

teraz ja sie nie zgodze :-)

moze i w Niemczech kupi taniej niz w Polsce

ale napewno bedzie to inny przedzial cenowy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
No i podjoles dobra decyzje e39 tds bardzo dobre auto,czesci drosze napewno ale komfort jazdy nieporownywalny,ja tez kupilem z 1996r sedama dalem 35tys zl,ale ale warto bylo,auto zadbane nie zniszczonenawet sie zastanawialem czy nie przeplacilem,poniej jednak doszlem do wniosku ze nie,ma przejechane 200tys ale bez zastrzezen nic nie skrzypi nic nie trzeszczy naprawde komfort.Tylko przy zakupie zwracaj uwage na:1czy nie dymi,2czyturbo nie mokre,3czy dobrze odpala na zimnym jak i na cieplym,przysluchaj sie przcy silnika czy rowno pracuje,no wycieki itp,Powodzenia
moje e39 525