Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem, tzn wydaje mi sie ze problem. Mianowicie, gdy dałem dzisiaj gaz na jedynce do konca, bez trakcji, wyleciala czarna chmurka dymu z wydechu, i został czarny slad na sniegu.. zrobilem 3x po kolei bylo tak samo, za czwatym juz duzo mniej.

Niby jezdze teraz tylko po miescie i na malych obrotach bo zima, ale czy az tyle tego powinno byc?

Chcialbym dodac ze tydzien temu dodalem do paliwa srodek do przeczyszczenia wtryskiwaczy.

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano
Wydaje mi sie ze to normalne, tez tak mam, jak jezdze caly czas obroty do 3tys, i raz przycisne do konca to czarno z tylu, a to przez to ze dawka paliwa sie zmniejsza i wtedy go nie przepala
Opublikowano
Wydaje mi sie ze to normalne, tez tak mam, jak jezdze caly czas obroty do 3tys, i raz przycisne do konca to czarno z tylu, a to przez to ze dawka paliwa sie zmniejsza i wtedy go nie przepala

skąd takie wiadomości :P

do autora tematu:

jeździsz na niskich obrotach to zbiera się sadza w układzie wydechowym a jak dałeś palnik to cała zaległość w układzie została wyrzucona :cool2:

moja rada :arrow: nie zamulać ... od czasu do czasu przeciągnąć auto po obrotach oczywiscie tylko na rozgrzanym silniku :cool2:

Opublikowano

Szkoda ze unas sniegu niema :( A czy w Opolu jest bialo ?bo bym sie skusil na swieta pod warunkiem sniegu:

To tak poza tematem .

Moje kopci za kazdym razem dodania gazu i juz to w d...pie mam przeglad z ASU bez problemu,juz nawet przy wymianie swiec czy czegokolwiek nieczyszcze AGR:a ani kolektora bo i tak za pare km jest to samo . :duh:

Pozdrawiam

Opublikowano

Problem rozwiazany :D 3x zakopcilo mocniej, teraz daje do 5 i ani dymka, jezdzilem 3 tygodnie juz w miescie, nie przekraczajac 3tys obr i sadza zalegala.

U mnie jest 40cm sniegu, nie moge szybciej :)

Opublikowano
sprawdz doładowanie czy jest takie jak komputer żąda . jak mniejsze to może jest gdzieś nieszczelność . Zobacz łączenia węży od turbo czy są suche.,
Opublikowano
Turbina nie dawno sprawdzana, i dmucha idealnie.
Opublikowano
Normalne w tym modelu, gdy sie jezdzi na malych obrotach i po miescie. Zbiera sie po prostu syf w wydechu. Jedyna rada, to sprobowac rozgrzac silnik i dac mu pare razy w tube, to ta cala sadze wyrzuci. Mam to samo gdy zona jezdzi codziennie do pracy 16 km. Kiedy ja wyjade na autostade i dam mu lekko po garach to robi sie za mna czarno. A moj silnik jest zdrowiutki i chodzi po rozgrzaniu jak pszczolka. Moze jeszcze jedna rada na zime. Te silniki bardzo ciezko sie rozgrzewaja. Ja wrocilem do prymitywnego sposobu z lat 70-tych. Wycialem troche kartonu i wstawilem przed chlodnice. Dziala bez pudla. Teraz jezdze w minusowych temperaturach i silnik jest dogrzany po 15 km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak będziesz miał sprawny termostat/termostaty to kartonik będzie zbędny :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Normalne w tym modelu, gdy sie jezdzi na malych obrotach i po miescie. Zbiera sie po prostu syf w wydechu. Jedyna rada, to sprobowac rozgrzac silnik i dac mu pare razy w tube, to ta cala sadze wyrzuci. Mam to samo gdy zona jezdzi codziennie do pracy 16 km. Kiedy ja wyjade na autostade i dam mu lekko po garach to robi sie za mna czarno. A moj silnik jest zdrowiutki i chodzi po rozgrzaniu jak pszczolka. Moze jeszcze jedna rada na zime. Te silniki bardzo ciezko sie rozgrzewaja. Ja wrocilem do prymitywnego sposobu z lat 70-tych. Wycialem troche kartonu i wstawilem przed chlodnice. Dziala bez pudla. Teraz jezdze w minusowych temperaturach i silnik jest dogrzany po 15 km.

Moj łapie 90 stopni po 3km jednostajnej jazdy. Wiec problemu nie widze. Mam nowy termostat oryg BMW

Opublikowano

Moj łapie 90 stopni po 3km jednostajnej jazdy. Wiec problemu nie widze. Mam nowy termostat oryg BMW

nie chce mi się wierzyć że po 3 km, przy mrozach dogrzewa ci silnik do 90...

Opublikowano

nie chce mi się wierzyć że po 3 km, przy mrozach dogrzewa ci silnik do 90...

Zawsze jak wracam z pracy mam 3,5km do domu i mam 90 stopni jak dojezdzam. Prosta droga, 50kmh caly czas.

Opublikowano
Taaaak, juz to widze jak diesel jezdzacy w mrozie rozgrzewa sie po 3 km do 90 stopni. Troche juz jezdzilem w zyciu dieselkami i zaden mi sie nie rozgrzal w mrozie do 10 km. A co do mojego autka. Termostat jest zdrowy bo widze jak sie silnik rozgrzewa i trzyma temperature przy wyzszych obrotach. Mi sie wydaje, ze ten model po prostu potrzebuje troche czasu aby doszedl do swojej temperatury
Opublikowano
Prawda kolego u mnie ten sam rocznik co twój i wczoraj (-24 na termometrze ) po ok 5 km wskazówka w pionie :8) w porównaniu silnik VW tdi (Leon ASV) potrzebuje 15 km aby się nagrzać przy takiej temperaturze.
Opublikowano
Jutro jak znajde czas to nagram filmik