Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jutro będę oglądał X3 z premium selection LINK http://otomoto.pl/bmw-x3-bmw-x3-xdrive20d-l530590-fak-C27182718.html

szukam auta na codzień dla żony i wspólne wypady weekendowe (narty) , na początku nie brałem pod uwagę X3 ze względu na cene bo szukałem auta nowego i prawie jestem zdecydowany na nowe VOLVO XC60 2.4 diesel, automat wersja SUMMUM cena katalogowa 215 tyś. mogę kupić to auto za 3 tyg. w cenie 169 tyś.

z jednej strony BMW używane ale jeszcze z kilkoma miesiącami gwarancji z drugiej strony nowe Volvo w niezłej cenie.

Mam mętlik w głowie i sam niewiem czego chcę, czy kupując jeszcze raz wybralibyście ponownie X3 :?:

Pozdrawiam

Edytowane przez alpin
  • Moderatorzy
Opublikowano

Volvo jest całkiem niezłe, ogólnie rzecz biorąc, silnik D5 204km rewelacja (to brzmienie i parametry) - ale niestety automat jest do bani (doskonale niszczy efekty dynamiki i mocy silnika).

Kiedyś "mierzyłem" się na niedługim odcinku z Volvo XC60 D5 jadąc X3 (2.0D) - na prostej Volvo mnie dopędzało i z łatwością wyprzedzało, ale zakręty były moje... tu zwinność X3 miażdży Volvo.

Dużym minusem XC60 są słabe hamulce i słaba widoczność ze środka...poza tym komfortu jazdy Volvo niestety musi się nauczyć od inżynierów (o dziwo) BMW i Mercedesa. Tak czy siak wydaje mi się, że szacowna małżonka nie zauważy tych niuansów...

Na plus XC60 należy uznać: design (jak dla mnie bomba - w kabinie), wyposażenie szczególnie z zakresu bezpieczeństwa, no i ergonomie (X3 w sumie nic nie brakuje).

Plus i minusy X3 znasz, a jak nie to poczytaj forum - lub zadaj dodatkowe pytania pomocniczy ;).

Jak dla mnie XC60 nie jest konkurencją dla X3, jak już bym miał się zastanawiać to nad Q5 po lifcie.

P.S. Ta bunia z Inchcape to coś ma ciut duży przebieg jak na premium selection (tam zwykle mają 20-30 tys. km).

Opublikowano

Wyposażenie tego X3 całkiem ładne. Też przymierzałem się do XC60 ale wygrało prowadzenie BMW i design choć żona cisnęła w stronę Volvo. Dla mnie wygodniejsze też są fotele w bmw. Nie wiem jak napęd na 4 koła w volvo bo przy dzisiejszych śniegach x3 jeździ sie rewelacyjnie.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Testowałem XC60 taka wersje jaką mi oferują czyli, silnik D5 215 KM 440 NM w automacie auto niewiarygodnie wyciszone dopiero po wciśnięciu gazu do oporu słychać przyjemny dźwięk jak w 6 cyl. rzędowej benzynie. Automat jest nastawiony na spokojną jazdę(leniwy) ale mi to nie przeszkadza, natomiast fotele w wersji Summum są bardzo wygodne szczególnie regulowane siedzisko w dwóch płaszczyznach (przednią część siedziska można unosić do góry dla lepszego podparcia nóg).

Za 4 tyś. można podnieś moc do 240 KM.(fabryczny tuning).Ogólnie auto fajne, ale to Volvo a nie BMW dlatego nie jestem przekonany do tej marki z drugiej strony Cena Czyni Cuda, prawie 50 tyś. rabatu.

Zobaczę jakie wrażenie dzisiaj zrobi ma mnie ta X3 wtedy będę miał porównanie.

Jeśli chodzi o napęd w XC60 to napęd jest stały na 4 koła ( nie dołączany) tak powiedział handlowiec.

• Moderatorzy
Opublikowano

I tu masz odpowiedź, jeśli nie widzisz (wielkiej) różnicy bierz Volvo, chyba nie ma takiego przebiegu jak BMW (poza tym nie wiesz kto i jak przejechał te prawie 40tys. km - widząc jak jeżdżą ludzie na jazdach testowych aż strach pomyśleć kiedy coś się zacznie sypać, poza tym jeśli nawet było w centrali to jako samochód służbowy też go chyba nikt nie oszczędzał).

Jedyny mankament dot. zakupu tego Volvo to odsprzedaż, cena będzie niska... sam widzisz jakie dają upusty - prawie jak na Citroena ;).

Nieważne co kupisz - pochwal się.

Opublikowano

Z tym upustem to nie jest taka prosta sprawa, ja zaliczkowałem już u nich inne auto i dostałem 15% rabatu ale było trochę targowania, tylko że okazało się że auto już ktoś zarezerwował w centrali i żeby wyjść z twarzą chcą mi sprzedać auto które zamówili sobie jako auto testowe, dlatego będzie za 3 tyg.

Jak zamawiasz auto do produkcji to rabat jest max do 10%.

Opublikowano

Przede Wszystkim stan auta i wyposażenie, sprawdzałem historie serwisową i żadnych napraw, a tu tyle naczytałem się o przekładniach i innych duperelach z elektroniką, w marcu była aktualizowana nawigacja.

W gratisie dostałem przedłużenie o rok gwarancji oraz wymianę tylnich klocków (komputer pokazuje wymianę za 10 tyś.)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wywalcz jeszcze aktualizację map do 2013 czyli do aktualnej.

Z marca to już stara 2012.

Opublikowano

X3 Fajne auto - myślę że teraz można dostać dobre rabaty pod koniec roku - ja wyrwałem swoją dem'ówkę z rabatem prawie 50tys i przebiegiem 3900km... więc nowe auto

Jak robiłem rozeznanie tych modeli to wiem że BMW wyprzedaje i są benzyny po dobrych kosztach w kraju - nie wiem jak z dieslami bo pewnie szybciej schodzą...

Jak oglądałem XC60 jakiś czas temu nowe to cena mnie zgniotła - uważam że 220tys za diesla tej marki była wygórowana... dalej to już kwestia co kto lubi...

Powodzenia w użytkowaniu.

Opublikowano
Witam

Jutro będę oglądał X3 z premium selection LINK http://otomoto.pl/bmw-x3-bmw-x3-xdrive20d-l530590-fak-C27182718.html

szukam auta na codzień dla żony i wspólne wypady weekendowe (narty) , na początku nie brałem pod uwagę X3 ze względu na cene bo szukałem auta nowego i prawie jestem zdecydowany na nowe VOLVO XC60 2.4 diesel, automat wersja SUMMUM cena katalogowa 215 tyś. mogę kupić to auto za 3 tyg. w cenie 169 tyś.

z jednej strony BMW używane ale jeszcze z kilkoma miesiącami gwarancji z drugiej strony nowe Volvo w niezłej cenie.

Mam mętlik w głowie i sam niewiem czego chcę, czy kupując jeszcze raz wybralibyście ponownie X3 :?:

Pozdrawiam

W tym roku byłem na BMW Drive 2012 . Jeździliśmy 1 i 3 . samochody fantastyczne 2 - 4 kkm . Niektóre miały już drugi komplet opon. A wszystkie podobne tablice rejestracyjne BMW Premium Selection. Zapytany nasz opiekun ( Węgier ) odparł z uśmiechem " Niemcy też umieją liczyć i nikt nie sprzedaje auta półrocznego z małym przebiegiem obcym ludziom "

Bez komentarza ;-)

Co prawda takich testów nie prowadzą na X3 i X5 ( co najwyżej zimowe na wertepach więc tak w kość nie dostają ) ale się zastanów .

A co do XC60 a X3 to też miałem dylemat i wystarczyła jazda próbna by mnie przekonać .

Opublikowano

Ta X3 którą kupuje okazało się że było kupione w salonie we Wrocławiu przez jakiegoś gościa i teraz zostawił ją w rozliczeniu za nową X6.

Niedawno zadzwonił sprzedawca informując mnie że u nich na magazynie są koła letnie do tego auta bo poprzedni właściciel przechowywał je u nich i oczywiście są dla mnie. :shock:

Jeszcze jedna ciekawostka dzwoniłem o ubezpieczenie, w Avivie oraz w Linku auto wycenili na 118000.

jak ich wyśmiałem to w Avivie zmienili zdanie i przez pierwsze pół roku biorą wartość z faktury sprzedaży.

Opublikowano

Sprawdź hestię, ja dostałem b.dobre warunki u nich

W tym roku byłem na BMW Drive 2012 . Jeździliśmy 1 i 3 . samochody fantastyczne 2 - 4 kkm . Niektóre miały już drugi komplet opon. A wszystkie podobne tablice rejestracyjne BMW Premium Selection. Zapytany nasz opiekun ( Węgier ) odparł z uśmiechem " Niemcy też umieją liczyć i nikt nie sprzedaje auta półrocznego z małym przebiegiem obcym ludziom "

trochę inna historia - pojechałem kiedyś oglądać do aso (nie zdradzam o który konkretnie chodzi jako, że obiecałem przedstawicielowi tego aso, że go nie wydam) oglądać m3 e92. Autko ładne, wystawione jako stan super piękny i ogólnie znakomity (ale nie premium selecion). Przejchałem się nią a jako że jeździłem wówczas evo to miałem porównanie i z grubsza wiedziałem ile tam może być pod maską - wg mnie było 350 czyli dużo za mało. Przedstawiciel potwierdził mi na ucho, że silnik wymaga remontu z szacunkową wyceną na ok 1/4 ówczesnej wartości tego samochodu.

BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

trochę inna historia - pojechałem kiedyś oglądać do aso (nie zdradzam o który konkretnie chodzi jako, że obiecałem przedstawicielowi tego aso, że go nie wydam) oglądać m3 e92. Autko ładne, wystawione jako stan super piękny i ogólnie znakomity (ale nie premium selecion). Przejchałem się nią a jako że jeździłem wówczas evo to miałem porównanie i z grubsza wiedziałem ile tam może być pod maską - wg mnie było 350 czyli dużo za mało. Przedstawiciel potwierdził mi na ucho, że silnik wymaga remontu z szacunkową wyceną na ok 1/4 ówczesnej wartości tego samochodu.

...auto bardzo świeże więc chyba dosyć trudno musi być zajechać taki motor myśle... przebieg miał jakiś duży?

reputacje mają jako trwałe i solidne konstrukcje...

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie cytujemy... patrz regulamin
Opublikowano
Minio_78, jeśli dobrze pamiętam to miała z 80 tyś. Nie wiem czy to mało jak na dosyć wyżyłowany silnik chociaż przy kilku podtsawowych zasadach dbania o samochód powinien spokojnie pojeździć drugie tyle
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie, sprzedający(salon,komis) wystawia fakturę, czy wtedy płaci się podatek 2% ?

Auto będzie za rejestrowane na osobę fizyczną.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie płacisz PCC.
Opublikowano
Dobrze, że zdecydowałeś się na X3! Pomijając problemy w VOLVO zwróć mi.in uwagę jak chodzi tam automatyczna skrzynia biegów, jakby z zeszłej epoki :).
Opublikowano

Witam

Odebrałem dziś swoją (żony) F25 pierwsze wrażenia:

odgłos pracy silnika przypomina starego ZETORA uważam że to największa wada tego samochodu, mam jeszcze w domu Clio 1.5 DCI i na pewno nie jest głośniejszy, a to chwały BMW nie przynosi,

fotele (sportowe) siedziska przykrótkie oparcia za wąskie w RAV4 fotele są bardziej obszerne nie wspomnę już w o A5 fotele S-line, ale mam nadzieje że sprawdzą się w trasie szczególnie regulacja boczków w oparciu w A5 tego nie mam.

Teraz zalety tu lista jest Bardzo Długa ogólnie auto jest naprawdę super:

układ kierowniczy(sportowy) niesamowita precyzja oraz łatwość manewrowania na parkingu, mięsista kierownica

zawieszenie w trybie Normal bardzo komfortowe tylko troszkę buja, w trybie sport już nie buja wyraźnie się utwardza ale nie do przesady,

skrzynia w trybie normal wyraźnie pracuje na oszczędzanie paliwa, spalanie wyszło mi 6,8 jazda bardzo spokojna po mieście,

fajnie wizualnie wygląda pakiet oświetlenia(klamki wewnętrzne,schowki w drzwiach).

To tak na szybko, idę pobawić się nawigacją :roll:

p.s

Żona jest na razie troszkę przerażona, jak to wszystko ma ogarnąć po przesiadce z RAV4.