Skocz do zawartości

problem self-leveling suspension inactive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem na obc wyswietla mi sie self-leveling suspension inactive auto stoi prosto zawieszenie sie podnosi mam pytenie w związku z tym czy mozna ten błąd jakoś skasować czy kasuje sie automatycznie po wymienieniu uszkodzonej czesci zawieszenia jak np. czujnik wysokośći zawieszenia?
Opublikowano
Z tylu masz 2 czujniki przy wahaczach- lewy i prawy. Jeden sie uszkodzil. Xenon pewnie opuscil sie na sam dol a poziomowanie dziala, bo drugi czujnik jest sprawny. Podepnij pod kompa, to dowiesz sie ktory sie uwalil, albo odlacz jeden i jesli auto siadzie calkiem na ziemii, to znaczy ze ten byl sprawny :)
Opublikowano
  • Autor
ale generalnie po wymianie któregos czujnika prawego albo lewego komunikat na obc znika czy trzeba jakos pózniej kasować ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie wiem jak będzie w przypadku tego czujnika, ale niektóre same się kasują (ślad w pamięci zazwyczaj pozostaje, mimo że błąd nie jest wyświetlany za pomocą kontrolki lub komunikatu), inne trzeba usunąć za pomocą kompa, więc zawsze możesz podpiąć auto i próbować usunąć.
Opublikowano
Po wymianie czujnika wysokosci trzeba go zakodowac - wykalibrowac. Ustawiasz mu wysokosc wzorcowa. Tak jest przynajmniej w wersji na 4 kola w x5 ;)

Xdrive

Koder

Opublikowano
Pierwsze slysze. Jak to zrobic w inpa?

Mozna to zrobic z poziomu diagnostyki wchodzac w modul poziomowania - podkreslam ze tak jest w x5

Xdrive

Koder

Opublikowano
dla e39 też jest to możliwe. Inpa - chassis - 1 axle air suspension. Tylko nie wiem czy dla każdej wersji inpy/samochodu jest to dostępne.