Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam się borykam ze sporadycznym ni to puknięciem ni stuknięciem. U mnie pojawia się to po lewej stronie, na wysokości deski, ale ją samą wykluczam gdyż jako pedant w tej materii poddałem ją kuracji "wyciszającej". Podejrzewam nadwozie, zawias w drzwiach albo co najgorsze źle zrobiony zgrzew nadwozia a były takie przypadki i wtedy to już raczej nic się nie zdziała .

E 91 mam od dwóch lat i jest to moje pierwsze BMW. Powiem szczerze że jeśli chodzi o jakość wykończenia wnętrza to pod tym względem to nie jest klasa premium. Ja w swoim samochodzie miałem podczas jazdy jedną wielką symfonię trzasków , pisków, skrzypień itp. Wziąłem się za to od razu, była to robota żmudna i czasochłonna, bo uciszając najgłośniejszego świerszcza, zaraz był słyszalny ten cichszy itd. Dziś jednak mam całkowitą ciszę we wnętrzu, poza tym rzadkim puknięciem co jakiś czas, może to z czasem wytropię a może to już będzie nieusuwalne.

Opublikowano
Ja również jestem pedantem jeśli chodzi o samochód ale tego trzasku , strzału nie mogę zaakceptować , jest to jedyna rzecz która mnie tak denerwuje nic poza tym nie skrzypi nic nie stuka , właśnie martwię się też o te zgrzewy też już o tym słyszałem ,dlatego myślę ze demontaż deski i sprawdzenie wszystkiego krok po kroku da odpowiedz , jeśli ktoś ma inny pomysł albo jakąś sugestie to proszę pisać , wszystko może pomóc , tylko proszę nie pisać że to uszczelki itp bo to już sprawdzone 10 razy.
Opublikowano

Tak dodam do tematu - walczyłem ze stukami przy jeździe po nierównościach grubo ponad 4ms. Deska wyjechała, wszystko sprawdzone i podklejone.

Co się okazało :lol: .... centralna śruba od rozpórek przy podszybiu nie była skręcona jak się należy - dźwięk tak się przenosił że ho ho

Opublikowano
tak zrobię ,deska do pola , rozpurki sprawdzałem już też , podszybie wycieraczki i inne graty tez , ma ktoś jakieś porady dotyczące demontażu deski jakieś pomocne info , byłbym bardzo wdzięczny
Opublikowano
tez trochę walczyłem ze skrzypieniem deski w okolicach podszybia, ale pojawia sie sporadycznie, czy ciepło czy zimno czy jadę szybko czy wolno. Auto żyje swoim zżyciem i pozostaje zaakceptować członka rodziny takim jakim jest ;)
Opublikowano

Siemka, jako że w nowym rok się nudziłem, a każdy wyjazd z garażu pod górę + zakręt doprowadzał mnie do szału, bo od razu strzelała deska to wziąłem sie za jej wyjęcie, i sprawdzenie co w niej tak strzela...

a wiec, ściągamy deskę samemu max 1,5h roboty, bardzo łatwa robota, same torx + kostki

135473422_qqsxrnw.jpg

następnie odkładamy deskę na jakiś kocyk i bierzemy się do podklejania w aucie, taśma filcowa najlepiej miejsca które zaznaczyłem

135537616_qqsxrna.jpg

135796641_qqsxreh.jpg

zaznaczam na całości plus podłóżcie coś pod te plastiki czarne obok szyby, jak zaczniecie je naciskać ma być cisza, jak je naciskałem to trzeszczały, poodkładałem 1mm taśmy miękkiej basenowej i cisza

135473422_qqsxren.jpg

teraz bierzemy się za deske, jak odwrócicie ją do góry nogami i złapiecie za tunele powietrzne to usłyszycie co tak lata w tej desce.... kanały powietrzne !!

ja nawciskałem pod nie pianki, miałem takie na wygłuszenie maski, porobić tak żeby się nie ruszały, nie piszczały.

134915227_qqsxres.jpg

na stronie pasażera, odklejacie swobodnie te wytłuszczenie, i nawciskać pianki pod kanał powietrza, przykleić spowrotem wytłuszczenie oryginalne

135774535_qqsxrea.jpg

skręcacie wszystko mocno dociskając deskę i nic nie powinno już trzeszczeć i strzelać !

U mnie się zmieniło to że znów mam radość z jazdy i znów mi się chce jeździć, bo wczesniej to jak za karę, bo mnie strasznie wkurzało to strzelanie.

Przełamujcie się i działajcie, pozdro

Opublikowano

Super fotorelacja, brawo dla Ciebie za przetarcie szlaków. U mnie w prawdzie z okolic deski nie dochodzą żadne nieporządane dzwięki (o dziwo) ale jakby miały się pojawić to wiem za co się zabrać.

Jeszcze jakby ktoś zrobił podobną relację jeśli chodzi o hałasy z okolic panoramy to byłbym wniebowzięty bo u mnie to ona jest głównym źródłem hałasów.

Opublikowano

Piotr szacun za zdjęcia i opis. Ja te miejsca które wskazałeś do podklejenia też mam tak zrobione za wyjątkiem podklejenia tych plastików wzdłuż szyby. Robiłem to bez ściągania deski, ale namęczyłem się okrótnie i teraz wiem że szybciej byłoby gdybym ściągnoł deskę.

Generalnie zasada jest taka że jeżeli naciśniemy coś we wnętrzu samochodu i to wydaje trzeszczący dźwięk to jest to potencjalny świerszcz który po jakimś czasie i w pewnych warunkach się odezwie.

Ja mam e91. W wolnej chwili cyknę zdjęcie w jaki sposób weciszyłem plastiki w bagarzniku.