Skocz do zawartości

316i M43 Problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym ze auto ogólnie długo się rozgrzewa a jak już się rozgrzeje to powietrze z nawiewów i tak jest takie sobie. Gdy utrzymuje wysokie obroty jest lepiej natomiast na wolnych obrotach jest słabo. Gdy zjeżdżam z długiej górki na wolnych obrotach a temperatura na zewnątrz jest niska wskazówka temperatury potrafi spaść do 3/4 skali. Dodam że to wszystko odbywa się na małym obiegu - termostat jest zamknięty.

Za winowajce tych zachowań podejrzewam układ zasilania reduktora gazu który znajduje się przy zderzaku po lewej stronie chłodnicy. Węże wodne fi 16 które go zasilają maja łącznie przeszło 2m długości i uważam ze powodują nadmierne wychładzanie całego małego obiegu. Po za tym płyn chłodniczy woli krążyć przez reduktor a nie przez nagrzewnice która z reszta wymieniałem na próbę. Gazownik zaproponował wstawienie zwężki redukującej przekrój w układ reduktora. Ja proponuje przeniesienie reduktora nad filtr z węglem aktywnym gdyż takie położenie znacznie skróci długość układu wodnego. Dodam ze wszystko jest sprawne termostat nagrzewnica uszczelka pod głowica itp. Co proponujecie ?

Opublikowano
Za winowajce tych zachowań podejrzewam układ zasilania reduktora gazu który znajduje się przy zderzaku po lewej stronie chłodnicy. Węże wodne fi 16 które go zasilają maja łącznie przeszło 2m długości

Pozostawię to bez komentarza :D

Najpierw sprawdź czy masz odpowiednią ilość płynu w chłodnicy... Dolać i odpowietrzyć...

Po za tym płyn chłodniczy woli krążyć przez reduktor a nie przez nagrzewnice

A którędy ma krążyć ten płyn jak nie przez reduktor??? Gaz się sam nie nagrzeje...

icon1.png
Opublikowano

K

Za winowajce tych zachowań podejrzewam układ zasilania reduktora gazu który znajduje się przy zderzaku po lewej stronie chłodnicy. Węże wodne fi 16 które go zasilają maja łącznie przeszło 2m długości

Pozostawię to bez komentarza :D

Najpierw sprawdź czy masz odpowiednią ilość płynu w chłodnicy... Dolać i odpowietrzyć...

Po za tym płyn chłodniczy woli krążyć przez reduktor a nie przez nagrzewnice

A którędy ma krążyć ten płyn jak nie przez reduktor??? Gaz się sam nie nagrzeje...

A bardzo jestem jestem ciekawy Twojego komentarza...

Płyn woli krążyć przez układ reduktora bo ma łatwiej - większy przekrój węży - a nie że musi nie rób że mnie debila a z siebie profesora... Poziom płynu w chłodnicy jest dobry i na stałym poziomie.

Opublikowano
A w ogóle masz termostat może został wyjęty i dlatego długo się nagrzewa.Ja mam za reflektorem prawym reduktor i jest ok.Przyczyn może być wszystko dlatego wypadałoby sprawdzić termostat,nagrzewnicę oraz elektrozawór płynu.

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

Opublikowano
To termostat wymień i poczytaj tu viewtopic.php?f=15&t=42444&p=801773 Ale sprawdź czy elektrozawór Ci puszcza płyn.Dotknij węży gumowych co idą od zaworu do nagrzewnicy tj.ogrzewanie na maksa i dotykasz pierwszego przed zaworem powinien być ciepły napewno później sprawdzasz ten co idzie do nagrzewnicy kiedy jest zimny masz sprawcę złego ogrzewania-elektrozawór może się zawiesił

Głupcem jest ten kto przecenia sam siebie...

M.]@Ř¥

Moja e36 http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=189558

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co Wy wszyscy z tym termostatem... Zauważyłem za jak ktokolwiek porusza problem ogrzewania to od razu wszyscy "wymień termostat" a pewnie co niektórzy nawet nie wiedza jak sprawdzić czy działa...

Reduktor przeniesiony w miejsce filtra z węglem aktywnym. Teraz przewody wodne mają 50 cm długości a nie 2,5m. Dodatkowo założyłem na wąż wodny prowadzący do reduktora opaskę zaciskową która ogranicza jego średnice tym samym przepływ cieczy. Jest dużo, dużo lepiej z ogrzewaniem natomiast jak jadę długo z górki to temperatura dalej potrafi spaść do 3/4 skali.