Skocz do zawartości

Przy 140km/h strasznie wysokie obroty silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Mam E30 w automacie jet to moj pierwszy i jest taki problem!Przy 140km/h strasznie mi wyje silnik nie mam obrotomierza wiec nie wiem ile wynosily obroty ale napewno byly bardzo wysokie wiec poscilem po pewnym czasie pedal gazu!skrzynia przezuca mi tylko do trzeciego biegu, z tego co sie dowiadywalem 3biegowy automat wsadzali od 1982 do 1984roku a moja bmka jest z 1985!Jaka moze byc przyczyna- czy filtra i oleju w skrzyni czy poprostu mam automat 3 biegowy??Nie wiem kiedy byl wymieniany filtr, a olej jest metny takze chyba bardzo dawno!

Prosze was pomozcie mi rozwiazac ten problem !!

Opublikowano
dolaczam sie do tematu, swoja e36 325 na 5-biegu predkosc max to 215km/h dodam ze obrotomierz prawie sie zamyka,jest to moja druga 325 a pierwsza szla 235km/h ,dodam ze mam w skrzynie w manualu,,i stad moje pytanie jest to wina skrzyni (ma krutkie przelozenia) czy ma inne przelozenia na dyfsze, jedynym plusem w tym jest to ze sie o wiele lepiej zbiera niz poprzednia
Opublikowano

Może być dyfer,znam taki przypadek że kolega sprowadził piękne e21 z niemiec i motor miał 2,3 ale dyfer pozostał z 1,5 bo był to rocznik 83 (końcowy) i oryginalnie była to 315 zbierał się niesamowicie ( na krótkie odległości wycinał duuużo lepszych aut ) ale prędkość max była nieduża.

A jak by było odwrotnie (dyfer od 2,3 a motor 1,6) to prędkość była by większa a przyspieszenia słabe.