Skocz do zawartości

e36 316 na benzynie wariuje, duże spalanie lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Szukałem czegoś co pasowałoby do wszystkich objawów, które mam w swojej buni, ale nie znalazłem.

Posiadam BMW e36 316 m43 z gazem. Instalacja z tego co mi wiadomo to II generacja. I z autkiem jest kilka kłopotów, otóż: spalanie gazu w okolicach 15l, autem na benzynie nie da się normalnie jezdzić, dławi się, obroty skaczą.

Byłem u gazownika, podpiął komputer, coś pokręcił, zmniejszył dawkę. Oczywiście nic to nie zmieniło. Przez pewien czas mniej jezdziłem i nie zwracałem na to dużej uwagi. Ostatnio gadałem ze znajomym, który polecił mi wymienić przepływkę. Wymieniłem na używaną boscha, chciałem po wymianie zrezetować komputer, żeby silnik pochodził na benzynie, ustawił się jakoś, a dopiero po przejechaniu paru km włączyć gaz. Po wymianie przepływki uruchamiam silnik i niestety, gasnie. Auto odpalało i po sekundzie gasło. Zostawiłem auto na kilka dni w garażu, po powrocie zapaliłem, i ku mojemu zdziwieniu, wydawało się, że wszystko jest wporządku. Niestety, po przejechaniu kilkuset metrów auto zaczęlo szarpać( z poprzednią przepływką auto na benzynie momentami po prostu nie reagowało na pedał gazu, po paru sekundach zamuły samo łapalo wysokie obroty)i przełączyłem na gaz. Najbardziej mi zależy na zmniejszeniu spalania, bo wszędzie gdzie czytam/pytam to 316 palą w okolicach 10l gazu. Kumpla 730 pali 16, co troche mnie wkurza..:D Czytałem też, że to może być wina sondy lambda, ale pewności nie mam, a nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto. Dodam, że czasem bez wyraźnego powodu auto przy zwalnianiu, np przed skrzyżowaniem gaśnie. Przytrafiło mi się to 2-3 razy, ale zapamiętałem to, bo troche strachu było( raz, że można nie zatrzymać się w odpowiednim miejscu, a dwa, że bałem się, ża nie rusze z tych świateł :P ). Spotkał się może ktoś kiedyś z taką sytuacją w swoim autku? Dopiero zaczynam znajomość z grzebaniem w aucie, więc proszę o rady, i poprawienie mnie, jeśli gadam jakieś głupoty;)

Pozdrawiam!

Opublikowano
witam kolego miałem taki sam problem jak ty wymieniłem kable, swiece,przepływomierz ,gume przeplywomierza,czyscilem krokowy i dalej nic dopiero jak odpiołem sonde to wszstkie objawy ustały i wszystko wrocilo do normy wiec do dnia dzisiejszego jezdze z odpieta :D
KOZIOL