Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do: Davede2, z powodu aspektu psychologicznego i zacięcia sportowego silniki o małej pojemności szybko się nudzą i pozostaje niedosyt. Szczególnie gdy kilka razy ktoś nas Golfem pozostawia w tyle ;-)

Jest cała plejada silników https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_BMW_engines

i co niektóre mają złą ( czytaj ;słabszą) opinię ale to tu na forum już było nie jednokrotnie wałkowane co z łatwością znajdziesz. Zresztą chociaż bym ci napisał że XYZ jest felerny to byś pytał dlaczego a ja nie chcę się uwikłać w posty na 3 strony, ale może ktoś inny się zdecyduje

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Ciężki temat z e46/e39. Dużo osób kupiło te auta w dobrym stanie, ale potem na naprawę już nie było pieniążków... i jest druciarstwo - zaniedbanie.

Kupiłem 2.8 za 11 k , wiedziałem , że w tych pieniądzach nie będzie igła. Doprowadziłem do stanu prawie idealnego . 5 k włożyłem . Nie liczę czasu i nerwów ile mnie to kosztowało, zamierzam sprzedać, żona krzyczy, że głupi jestem bo tyle roboty w nią włożyłem i pieniędzy . Teraz e46 jeździ i prowadzi się jak trzeba. Jazda to sama przyjemność, sztywna, nie puka. Zamarzyła mi się X5 e53 ze względu na wieeeeeeeeelki bagażnik i ilość miejsca w środku. e46 w porównaniu do ex a8 to maluch :D

Z jednej strony szkoda mi sprzedawać bo wiem co już mam porobione , a jest zrobione bardzo dużo. I co teraz zrobić ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E46 zostawić żonie a sobie kupić E53 :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja żona jak ma wybór to zawsze wsiada w rwd :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Nie ma żadnego 1.6. Oznaczenia BMW nie zawsze muszą iść w parze z pojemnością skokową. 316 to silnik 1.8, 318 2.0, 320 2.2. Jeśli chodzi o ten pierwszy to mam ten motor od niewiele ponad pół roku i generalnie mogę go polecić. Przede wszystkim mało pali i jak na r4 ma dosyć wysoką kulturę pracy (porównując ze starszym m43). Jednak jedna uwaga: jeśli komukolwiek zależy na osiągach, to niech nie patrzy na nic poniżej 170 KM. Taka 316 to auto do normalnej, spokojnej jazdy, ale na pewno nie na wyścigi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie zawsze 316i ma pojemność 1.6, wsześniej było 1.9, tak samo z 318i (1.9) i 320i miało pojemność 2.0.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Btw. dzisiaj jeździłem e53 3.0d 218 i w środku to jest qwa ciężarówka w porównaniu do e46 touring. Bydle wielkie %-)

Żonie też się spodobał iX bo sie wysoko siedzi

Opublikowano

Jest osobny dział do oceny aut z ogłoszenia tylko musisz mieć nr VIN.

Tam chłopaki już nie jednemu du....pę uratowali.

Widzę że jesteś napalony i szkoda abyś wtopił ale tym samym możesz też się utwierdzić o trafnym wyborze.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów to mój pierwszy post ale mam nadzieje że nie ostatni bo mój kolejny samochód to BMW :D

Tylko mam parę pytań gdyż E46 albo E39 z silnikiem 2.5 193 km. Spalanie jak to spalanie te 10-15 litrów poleci ale chodzi o co innego. Jak w tych silnikach w tych samochodach z codzienną eksploatacją. Czy drogie jest utrzymanie takiego samochodu chodzi o jakieś wymiany w zawieszeniu, hamulce, filtry + oleje, itp...

Mój budżet to maks 25-27 tysięcy. Na co zwracać uwagę przy kupnie i co trzeba wymienić, sprawdzić już po kupnie.

I jakieś wasze opinie o tym właśnie silniku. I przebieg tego silniczka jaki on wytrzymuje mam kilka ogłoszeń na oku w mojej okolicy i przebiegi wahają się od 150 do 270 tysięcy o ile są prawdziwe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Silnik m54b25 ma dokładnie 192km, w e39 jest bardziej skomplikowane zawieszenie więc i droższe. Eksploatacja e46 do tanich nie należy, zależy z czym porównujesz, jak z np. focusem lub golfem to x2 spokojnie, więc miej tego świadomość, sam dobry serwis olejowy to z reguły 400-500,- nie licząc odmy, którą też warto wymienić co kilka lat. Jak silnik nie będzie przegrzewany to spokojnie przejedzie 400-600k km, ale ile będzie wtedy wciągał oleju to osobna kwestia, bo jeżeli nie wiesz to z reguły jest to ok 1l na 2000-3000km i to jest dobry wynik jak na m54.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Miałem Audi a4 B7 2.0 więc wiem co to koszty :shock:

Ale załóżmy kupuje taki samochodzik z tym silnikiem. Pierwszy przegląd filtry oleje no i ta odma do sprawdzenia. Czy jest jeszcze coś na co trzeba zwrócić uwagę? I do posiadaczy tych silników dużo łykają paliwa tak przy spokojnej jeździe ? Slyszalem różne historie od 7 w trasie po 20 w mieście

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wycieki, podstawa filtra oleju, pokrywa zaworów, miska olejowa, pękające zbiorniki wyrównawcze, bananowa chłodnica. Spalanie 20l to raczej ekstremum, zimą i krótkie odcinki, średnio w mieście ok 15l, pewnie można mniej ale zależy od miasta :wink: trasa dość dynamicznie 8-9, można zejść do 7 przy eko jeździe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sluchaj, m54, bez wzgledu na to jak o nim inni pisza jest silnikiem wspanialym, jeden z ostatnich super silnikow bmw. Mocny, elastyczny, bezproblemowy. U mnie nie wystepuje problem spalania oleju. Przez 2lata w aucie nie robilem nic. Jezdzi i jezdzi. E39,e46 auta super. Roznia sie tylko wielkoscia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm czyli niezła sumka do wyłożenia. Można zamknąć się w 5 tysiącach ?

Przeważnie tak, miej 3-4k w zapasie na start. Kwestia jaki egzemplarz kupisz, wiadomo, że w porównaniu do nowszych n52 i n53 to super silnik, tylko trzeba wiedzieć, że eksploatacja tych aut nie jest tania, szczególnie jak wszystko oddaje się przypadkowym mechanikom. Jeżeli chodzi o spalanie to są takie, które nic nie biorą, czyli pomijalne 100ml na 1000km, ale w większości nie jest tak różowo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez polerki 100-130, wnęki i słupki ok 70. Przednie/tylne błotniki, progi wewnątrz, tylna klapa koło listwy, ten wąski element pod lampami z tyłu, maska od spodu na wysokości reflektorów.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Najważniejsze zmierzyć słupki, dach. Jak dasz radę to kielichy zawieszenia i podłużnice.

Reszta to kosmetyka jak drzwi, klapy czy mierzenie maski. Elementy wymienne i nie ma sensu się przejmować jak malowane.

szukam
Opublikowano
A czy o e60 czy e90 można powiedzieć też jakieś dobre słowo oczywiście w tym silniku ? Oglądałem dziś jedną e90 tylko z dużym przebiegiem :/ Dziś jak chodziłem trochę po komisach to wpadała mi w oko 735i w gazie i automacie. Trochę się tej skrzyni boje. Co wy na to ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nie wiem, to sa dwa rozne swiaty, e46/e39 vs e90/e60. Silnikowo jesli to samo to tu problemow nie ma ale sa inne, natury elektronicznej. E46/e39 jezdzi, jezdzi, jezdzi...e90/e60 nie jest tak trwale. Oczywiscie bardziej nowoczesne ale gorzej wykonane, szczegolnie e39 vs e60. Automatu sie nie obawiaj. 735i, dla mnie auta rewelka. Wielkie, super komfort i smiesznie mala cena.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie było e90 z m54 (od razu n52), tylko wczesne e60.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Chciałbym zakupić swoje pierwsze auto i będzie to bmw :). Raz że w rodzinie ta marka stoi w garażu od kiedy pamiętam i dwa, mam znajomego, który ma własny warsztat Bmw i po prostu z nim będzie mi łatwiej znaleźć fajna sztukę. Pierw chciałbym rozwiać moje wątpliwości, czy za 10k można kupić e46 316/318(przed jak i po lifcie) w przyzwoitym stanie ? Liczę się z tym, że wiekowe auto jednak wymaga jakiegoś początkowego serwisu, dlatego w zapasie mam trochę pieniążków :) Auta szukam w okolicach Wrocławia. Będzie ono służyć do dojazdów do szkoły, ew jakis wypad weekendowy(mało kilometrów rocznie). Generalnie jestem statycznym człowiekiem :p Brat ma a3 1.9tdi i taka dynamika mi wystarczy :) Jednak wolałbym mieć jakiś zapas mocy tak więc bardziej skłaniam się ku 318 albo 316 po lifcie. Nie chcę innego silnika. Tylko te dwa wchodzą w grę. Wynika to z tego, że mimo że kasa jest w 100% moja to jednak rodzice mają duży wpływ na moc auta :D Tak wiec szukając w internecie, znalazłem kilka sztuk.

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-klima-skora-sedan-bardzo-ladna-zobacz-ID6zh0Jh.html

Z opisu i zdj ta wygląda najlepiej

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-bardzo-ladny-stan-felgi-lato-zima-klima-grzane-siedzenia-okazja-ID6ziXDO.html

Ogromny plus że jest z Wrocławia. Trochę za tania mi się wydaje ale nawet jeżeli trzeba dużo w niej zrobić to mam już więcej kasy

Co sądzicie? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy za 10k można kupić e46 316/318(przed jak i po lifcie) w przyzwoitym stanie ?

Nie.

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-bardzo-ladny-stan-felgi-lato-zima-klima-grzane-siedzenia-okazja-ID6ziXDO.html

Trochę za tania mi się wydaje ale nawet jeżeli trzeba dużo w niej zrobić to mam już więcej kasy

:shock: W życiu tanszej nie widziałem. Więcej znaczy ile? Drugie 6k?

Zdobądź VINy i załóż tematy tutaj -> viewforum.php?f=44 to się nad nimi trochę poznęcają.