Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyszedłem z założenia, że osoba chcąca kupić dany model rozróżnia silniki i nie pisałem, które to m52tu (320i 2.0, 323i 2.5, 328i 2.8) a które m54 (320i 2.2, 325i 2.5, 330i 3.0).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czeka Cię..jak dobijesz do 500kkm.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Co do łańcucha nie byłbym aż tak pewny 500k ro robiły stare merce a nie takie świeżynki jak m54.

Obsłuchaj silnik akurat łańcuch łatwo usłyszeć.

M54 to ogólnie trochę skomplikowana konstrukcja jak by nie spojrzeć.

Opublikowano

Witam,

chciałbym kupić E46 316i z motorem n42b18 85kw - niedawno sprowadzone. Auto bardzo zadbane w środku, nie bite, ale z motorem może być problem... Serwis w bmw do 2010 roku, potem nie wiadomo. Trzech właścicieli wcześniej w Niemczech.

Probemy:

- na kompie były błędy: 10330 - zmienny tryb pracy zaworów, 10336 - zmienny tryb pracy zaworów, czujnik ciśnienia rury dolotowej, zmienne sterowanie zaworu. Błędy "zmienny tryb pracy zaworów" po skasowaniu nie powróciły

- na bagnecie olej na samym dole skali

- niewiadomo jaki olej był wcześniej zalazny, bo nie ma kartki

- widać, że cieknie trochę olej (na pewno miska olejowa i pewnie coś jeszcze)

Nie mogę nic więcej sprawdzić na ten moment i muszę podjąć decyzję czy w to wchodzić.

Opublikowano
Ja mam takie dość ogólne pytanie ale mam nadzieję, że pomożecie. Czy z budżetem 10-13k mogę pomyśleć o zakupie 325/328 Coupe? Na otomoto są sztuki w tych cenach ale myślę, że wy lepiej będziecie wiedzieć czy taki budżet wystarczy na w miarę zadbane auto. A wolę się upewnić czy w ogóle jest sens szukać/jeździć oglądać w tych cenach. Dzięki za odp ;-)
Opublikowano
Dział e46 więc domyślam się że szukasz własnie tego modelu. Ja szukam przedliftowego 323ci za 15-17k i powiem ci że jest trudno coś znaleźć w miarę sensownego..
Opublikowano
chodzi mi glownie o koszta eksploatacyjne jaka jest roznica miedzy 2.5 a 3.0 czy 2.8 bo wiem ze w spalaniu nieduza.

Żadna, m54 lubi wypić więcej oleju, albo inaczej, więcej egzemplarzy z m54 domaga się remontu.

Tyle postów i takie teorie... Będzie ,że się czepiam ale co tam, MOIM zdaniem koszta są inne, kwestia choćby większych hamulców w m54b30 , jeśli się nie myle jest również pare innych spraw inaczej rozwiązanych jak np, pedał gazu z potencjometrem itd.. przepaści nie ma w kosztach ale jednak coś tam drożej będzie. Z drugiej strony kwestia co kupimy.. można kupic 3.0 w dobrym stanie i nie wiele dołozyć albo kupić 1.9 dojechane i wyłożyc szybciutko drugą wartość auta.. pozdro ;)

"Bmw z małym silnikiem jest jak eurofighter bez uzbrojenia" J.C
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tyle postów i takie teorie...

:?: :?: :?:

przepaści nie ma w kosztach

:?

Z drugiej strony kwestia co kupimy.. można kupic 3.0 w dobrym stanie i nie wiele dołozyć albo kupić 1.9 dojechane i wyłożyc szybciutko drugą wartość auta.. pozdro ;)

Tyle w temacie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak są ori to oklejone, tu masz dla porównania pomarańczaki w stanie fabrycznym:

http://allbmwusedparts.com/images/640x480/140319-ps-tail-lamp.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
witam mam e39 520i, chce się przesiąść na e46 coupe coś powyżej 190 koni najrozsądniej wybrać m52 czy m54 ? nie będę owijał w bawełne i chce zamontować w nim gaz najlepszej jakości. Coś ktoś ? mam m52 i gaz spoko akceptuje :)
Opublikowano
Witam powoli się szykuje do kupna kolejnego już 4 BMW. Mój cel jest prosty musi to być ponad 2.5 (odpada 323ci). i obowiązkowo to musi być coupe :] Jakieś rady, opinie użytkowników ? mam m52 520i e39 i jestem bardzo zadowolony ale szukam czegoś zwinniejszego i bardziej elastycznego :) cena do 20 tys zł.
Opublikowano

masz przedliftowe 2.8 m52, poliftowe m54 2.5 i poliftowe 3.0 m54. Do gazu się wszystkie nadają dobrze. Kup coś w dobrym stanie (cieżka sprawa) i gazuj.

o tych silnikach już wszystko napisane było. W zależności od funduszy szukaj i szukaj a potem dalej szukaj.

szukam
Opublikowano
z tego co się orientuje to chyba nawet 330ci ma większe tarcze inne zaciski no i jest droższa w eksploatacji ? :P Czy 328ci m52 to dobry wybór ? Jedzie to fajnie ? bo nie miałem okazji się przjechać się tym silnikiem