Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz powstaje pytanie, czy za te pieniądze jestem w stanie kupić E46 w stanie który pozwoli cieszyć się jazdą bez wkładania drugich 15 tysięcy w naprawy?

Raczej będziesz potrzebował tych drugich 15 tysięcy.

Opublikowano
Nie ma silnika 2,3l, model 323i ma silnik o pojemności 2,5l.

Racja, tak jak w E36. Nie wiem czemu mi się wydawało że tu jest inaczej, mój błąd.

Sprowadzenie z Niemiec jak najbardziej wchodzi w grę.

Więc jednym słowem, będzie ciężko znaleźć E46 aczkowlwiek nie jest to niemożliwe, ale lepiej zostać przy E36? :p

Opublikowano

Jedyny wypas jaki mi potrzebny to klimatyzacja.

Więc biedne 323 z klimatyzacją w sedanie z Niemiec? Czas nie nagli, więc gdybym szukał jakiś czas to może może..

Opublikowano
Jedyny wypas jaki mi potrzebny to klimatyzacja.

Tak Ci się tylko wydaje :mrgreen: Na początek może i starczy, a po jakimś czasie odczujesz brak tego i owego i zacznie się zabawa w dokładanie. A później możesz mieć problem przy odsprzedaży tak "doposażonego" auta, bo większość chce mieć auto w oryginale, nieważne 5 czy 15-latka, i trafiając na takie egzemplarze kupujący stwierdzi "eee, kombinowane, odpuszczam".

Podsumowując: moim zdaniem lepiej kupić starszy, ale bardziej zadbany i lepiej wyposażony model. Ale skoro twierdzisz, że nic oprócz klimy nie jest Ci potrzebne, to szukaj e46, może coś się trafi.

Opublikowano
W takim razie czego może mi zabraknąć? Szczerze pytam. Takie rzeczy jak poduszki powietrzne, ABS, elektryczne szyby czy centralny zamek są raczej w standardzie, prawda? Czy się znów mylę?
Opublikowano
Elektryczne szyby w standardzie tylko z przodu, tylną elektrykę trzeba było domawiać. Podobnie poduszki powietrzne. A zabraknąć może sportowych foteli, skóry lub alcantary, multifunkcyjnej kierownicy, radia CD, dobrego nagłośnienia, podgrzewanych foteli itd. Nie mówiąc już o tak pożądanym m-pakiecie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Elektryczne szyby w standardzie tylko z przodu, tylną elektrykę trzeba było domawiać.

Nie do końca, bo w 330i/330d były za free :P nie wiem jak w 328i, pewnie też, bo nie widziałem jeszcze z korbami :wink: oraz oczywiście w coupe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)

to może ja opowiem na swoim przykładzie

kupiłem ostatnio E46 323i 1999r (w briefie 2000)r cossmoschwarz sedan za 14.500 na konkretnym wypasie m.in. kompletny oryginalny m pakiet 1, shadow line, wnętrze mega zadbane

na dzień dobry do wymiany: olej i filtr (400zł), jeż (190zł), 2 opony używane (280zł), 1 parktronic (100zł), 1 drążek (~60zł), 1 końcówka (~60zł), 2 gumy (~120zł), guma do przepustnicy (~80zł). Do tego należy doliczyć koszt zbieżności (zależy jaką metodą 50-300zł) TO WSZYSTKO są ceny części więc doliczamy jeszcze koszt robocizny

do wymiany pozostały jeszcze klocki i tarcze (~400zł powinno starczyć) oraz akumulator do zimy wyzionie ducha na 100% (~300zł).

Poza tym auto było sprowadzone z zagranicy, tak więc wszelkie opłaty związane z rejestracją ok. 1500zł (UWAGA: bez rzeczoznawcy byłoby 2x więcej)

póki co auto wyniosło ok. 17 500zł czy było warto? Póki co uważam że tak.

Myślę, że kolega wooden_kid jeżeli poszuka to znajdzie jakieś ogarnięte, "gołe z klimą" 323 do 15 000.

Edytowane przez beltusss
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz rację, ale kolega pyta o 323i ;)

Racja, ale jak mu się trafi "okazyjne" 330i za 15k to żeby wiedział na czym stoi :norty:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Witam!

Czy za 15tyś da się kupić bmw 320d e46 po lifcie które bedzie wiecej jeździło niż stało u mechanika, czy lepiej sie nie pchać w 13 letnie auto? widać ze liczniki kręcone bo zazwyczaj z 2002r mają 200tys przebiegu..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Idzie kupić, ale dla porównania jeden z forumowiczów wystawiał swoje 320d 2002r. za ok 25k, nie w m-pakiecie, bez skóry, nawigacji..więc masz nad czym myśleć :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Witam!

Czy za 15tyś da się kupić bmw 320d e46 po lifcie które bedzie wiecej jeździło niż stało u mechanika, czy lepiej sie nie pchać w 13 letnie auto? widać ze liczniki kręcone bo zazwyczaj z 2002r mają 200tys przebiegu..

raczej nie :nienie:

Opublikowano
Elektryczne szyby w standardzie tylko z przodu, tylną elektrykę trzeba było domawiać. Podobnie poduszki powietrzne. A zabraknąć może sportowych foteli, skóry lub alcantary, multifunkcyjnej kierownicy, radia CD, dobrego nagłośnienia, podgrzewanych foteli itd. Nie mówiąc już o tak pożądanym m-pakiecie.

Skróy czy podgrzewanych foteli w samochodzie za 15 tysięcy nie oczekuję, ale nie ukrywam, że radio CD by się przydalo :) Zobaczymy, pojeżdżę, poszukam i pooglądam E36 i E46. Jak już zobaczę kilka egzemplarzy to wtedy będę wiedział naprawdę czego powinienem szukać.

Opublikowano
Skróy czy podgrzewanych foteli w samochodzie za 15 tysięcy nie oczekuję, ale nie ukrywam, że radio CD by się przydalo :) Zobaczymy, pojeżdżę, poszukam i pooglądam E36 i E46. Jak już zobaczę kilka egzemplarzy to wtedy będę wiedział naprawdę czego powinienem szukać.

Racjonalne podejście :cool2: Pooglądaj, może ktoś ze znajomych ma e36 i/lub e46 i udostępni Ci samochód na przejażdżkę, to sam zobaczysz co i jak.

Opublikowano
Ja kupilem 2 miesiace temu E46 320i z 99r sprowadzona z Niemiec i laczny koszt z oplatami i serwisem zmianowym to 15 tys,takze na miejscu kolegi szukalbym E46.A skoro mu sie nie spieszy to ma czas zeby sie rozejrzec. A moje auto nie jest gole bo ma klimatronic,skore,grzane fotele,pelna elektryke wraz z roleta tylnej szyby,takze warto szukac i ogladac. :)
Opublikowano
Idzie kupić, ale dla porównania jeden z forumowiczów wystawiał swoje 320d 2002r. za ok 25k, nie w m-pakiecie, bez skóry, nawigacji..więc masz nad czym myśleć :mrgreen:

To chyba musze albo podwyższyć fundusze na ten cel albo pomyśleć o innym samochodzie :)

Opublikowano
Ja kupilem 2 miesiace temu E46 320i z 99r sprowadzona z Niemiec i laczny koszt z oplatami i serwisem zmianowym to 15 tys,takze na miejscu kolegi szukalbym E46.A skoro mu sie nie spieszy to ma czas zeby sie rozejrzec. A moje auto nie jest gole bo ma klimatronic,skore,grzane fotele,pelna elektryke wraz z roleta tylnej szyby,takze warto szukac i ogladac. :)

To żeby mieć pełen obraz, to podziel się jeszcze z kolegami informacją o przebiegu i przeszłości, mam nadzieję, bezwypadkowej ;) I od kogo odkupiłeś - od Niemca, czy od kebaba z placu.

Opublikowano
Odkupilem od Niemca. Przebieg to 165 tys i był sprawdzony w serwisie. Co do wypadkowosci to auto mialo wymieniony tylko tylny zderzak.Klapa bagaznika nie byla ruszana,takze prawdopodobnie bylo to lekkie pękniecie,a nie coś poważnego.
Opublikowano
Odkupilem od Niemca. Przebieg to 165 tys i był sprawdzony w serwisie. Co do wypadkowosci to auto mialo wymieniony tylko tylny zderzak.Klapa bagaznika nie byla ruszana,takze prawdopodobnie bylo to lekkie pękniecie,a nie coś poważnego.

:cool2: da się? da! Trzeba mieć tylko trochę oleju w głowie oraz nieco się znać :cool2: gratulujemy zakupu i życzymy radości z jazdy :mrgreen:

Opublikowano

Teraz to i ja nabrałem nadziei :)

A tak może zbaczając z tematu, czy skóra serio jest tak pożądana w samochodach? Jeździłem krótki czas samochodem ze skórą (nie swoim) i powiem szczerze, najbardziej komfortowe doświadczenie to to nie było.