Skocz do zawartości

E39 520i 97r problem ze swiatlami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.

Mam problem z przednim oświetleniem.

1.A mianowicie kupując swoje bmw mam założone hid ksenon co kompletnie mi sie nie podoba i chciałbym wrócić do oryginalnych żarówek ,ale nie mam wtyczek i mocowań oryginalnych do tych żarówek. Gdzie mogę kupić te ustrojstwa?? czy samo odłączenie przetwornic wystarczy czy muszę jeszcze grzebać gdzieś indziej??

2. wnętrze reflektora lata w środku jak żyd po pustym sklepie.

Czy urwały się mocowania ??a może jest jakiś zestaw naprawczy??

3. z innej beczki

wyczuwam drgania na kierownicy podczas hamowania

wiem wiem powiecie ze tarcze

ale tarcze wymienilem na orginalne jakis tydzien temu razem z klockami i problem nie znikl co robic??

Opublikowano

Bez przesady, przy założeniu ze tarcze są chociaż ze średniej półki, jakiś bosch itp., to raczej na 99% nie są krzywe;) Ewentualnie pozostaje kwestia samego montażu tarcz, wyczyszczenia piasty itp.

Przede wszystkim sprawdź wyważenie kół, a jeśli to nie pomoże to spróbuj przejechać się na innych kołach, żeby definitywnie wyeliminować kwestie kół.

Potem sprawdzilbym geometrie i szukał dalszych ewentualnych przyczyn w zawieszeniu.

Opublikowano
drgania kierownicy podczas hamowania powoduja tuleje plywajace gornych wahaczy jak tak mialem :D

Zgadza się. Ale pewnie po rozebraniu zawiasów okaże się, że nie tylko tuleje do wymiany, ale i inne elementy gumowe, które oczywiście na żadnym szarpaku nie ujawnią zmęczenia.

Opublikowano

witam

mam juz mocno zuzyte opony letnie i w nastepnym tygodniu bede zmienial na zimowe

moze to bedzie przyczyna

a jak juz dojdzie do grzebania w zawieszeniu to ile mnie to bedzie kosztowac czesci i robocizna tak mniej wiecej??

zestaw naprawczy do reflektora juz zamowiony tak ze bede to wymienial i mam nadzieje ze pomoze.

moze na allegro ktos znajdzie te zatyczki do zarowek nawet uzywane ja jakos szukam i znalesc nie moge to podeslal by linka

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich.

lampki już świeca jak oryginalne,wymiana okazała się banalnie prosta.trzeba było tylko kopić te trzymaki lampek h7.

co do wibracji podczas hamowania to zmieniłem opony na zimowe i problem jest nadal,myślę ze jak ktoś wspomniał to wina tulei pływających górnych wahaczy.

ile mnie to będzie kosztowało??zna ktoś może dobrego mechanika w okolicach bytowa??

Opublikowano
Jeżeli wymieniłeś tarcze, a dalej trzęsie to coś w zawieszeniu - albo tuleje pływające, albo sworznie wachaczy, albo jedno i drugie. Na szybko możesz sprawdzić sworznie poprzez podniesienie na lewarku auta, chwycić za koło i poruszać na boki, żeby sprawdzić tuleje trzeba wejść pod auto i poszarpać za wachacze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po-

1.Tuleje pływające(wahliwe) są tylko z tyłu.

2.W górnych wahaczach są tuleje metalowo gumowe,które zazwyczaj są przyczyną.

3.Tak pisze się poprawnie wahacz.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

witam.

Dzisiaj wjadę na kanał i wszystko posprawdzam.

czy sam bym ogarnął ta wymiana za pomocą "normalnych narzędzi" czy potrzebne są jakieś specjalne do wymiany tych tulei??

garaż z kanałem mam:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Klucze raczej takie ogólnodostępne.Jak Ci się poodkręcają to rozbierzesz(u mnie prawie wszystkie się urwały i szlifierka do odcinania wahaczy też nie stygła)

Do wymiany tulei potrzebna jest prasa.

Zastanów się czy nie lepiej wymienić cały wahacz,bo nie masz pewności ile wytrzyma sworzeń.

U mnie zrobienie przodu potrwało cały dzień.

Po wszystkim trza zrobić geometrię.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

wczoraj robilem przeglad okresowy i na szarpakach wyszlo ze tuleje na tych długich wahaczach gornych maja luzy. oni maja tez tam serwis i koles powiedzial ze za 120zl mi to wymienia.

to dobra cena??

lepiej wymienic tuleje czy caly wachacz??

i jeszcze jeden problem ze skrzynia biegow manualna

jak jest zimny silnik to bardzi ciezko wczodza biegi naprawde bardzo ciezko jak jest rozgrzany to wszystko gladziutko i lekko

co to moze byc??