Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

spaliła się żaróweczka podświetlająca przełącznik przy automatycznej skrzyni biegów z trybami 'S', 'E' oraz '*'. Wymieniłem żaróweczkę na nową i przełącznik działał bez zarzutu. Na następny dzień próbowałem przesunąć przełącznik na pozycję 'S' - nie reaguje (cały czas wyświetla się tylko 'E'), natomiast po przesunięciu suwaka na '*' na wyświetlaczu zanika 'E' . Działa tylko w pozycji 'E' (żaróweczka świeci bez zarzutu). Próbowałem podpiąć jeszcze dwa inne przełączniki - ta sama reakcja.

Opublikowano

witam

miałem ten sam problem. musiasz jechać do dobrego elektryka co ma kompa z wtyczkami i programem do bmw. niech ci podepnie samochodzik i wykasuje błedy, koszt naprawy jakieś 50zł ja tyle zapłaciłem i wszystko wróci do normy.

jedyna rada na przyszłość nie odpinaj przełacznika na przekręconym zapłonie

pozdrawiam

Opublikowano
Witam

spaliła się żaróweczka podświetlająca przełącznik przy automatycznej skrzyni biegów z trybami 'S', 'E' oraz '*'. Wymieniłem żaróweczkę na nową i przełącznik działał bez zarzutu. Na następny dzień próbowałem przesunąć przełącznik na pozycję 'S' - nie reaguje (cały czas wyświetla się tylko 'E'), natomiast po przesunięciu suwaka na '*' na wyświetlaczu zanika 'E' . Działa tylko w pozycji 'E' (żaróweczka świeci bez zarzutu). Próbowałem podpiąć jeszcze dwa inne przełączniki - ta sama reakcja.

gRZEBIĄC PRZY PRZEŁĄCZNIKU ZROBIŁEŚ ZWARCIE ;) Też to miałem ... Czasem dzieje się tak po samym odp;ięciu przełącznika (błędy wyskakują) ... jedź do aso (jeśli masz tam układy) albo do jakiegoś serwisu mającego komp do bmw i skasuj błędy , które wyskoczyły ba skrzyni,

Koszt nie powinien przekroczyć 50 PLN nawet u zdzierców

Opublikowano
Słusznie gadają. Bez wykasowania błędu nic nie zrobisz. Na przyszłość każdą naprawę "elektryczną' wykonuj na wyłączonym zapłonie, a najlepiej na rozłączonym akumulatorze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opublikowano
najpierw odlacz aku - tak jak pisze kolega .....

jak cos to mam taki przelacznik ( 100% sprawny )

Jakby co też mam ...

Jak byś jednak szukał - polecam ebay angieslki - i nie szukaj przełącznika do skrzyni, tylko do szyber z jakiejś tam e coś tam ...

Ma inne znaczki nadrukowane - a budowa ta sama ;) Sam taki ściągnąłem za 24 zeta w sumie z ebaya ;) Bo myślałem, że przełącznik padł ... Udało się "przywrócić" do życia, więc mam jeden w zapasie ;) ten od szyber ... też działa - sprawdzane ) Acz po zamianie, i po powrocie znów walnąłem zonka i znów błąd na skrzynię wyskoczył , więc płaciłem 2 razy za kasowanie błędu ku radości serwisu ;) .... Tak jak ktoś powiedział - Przy tych pierdółkach od skrzyni - bawić się na wyjętym aku , i zabawę zacząć dopiero z półgodziny po odłączeniu klem ;)