Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z kratkami nawiewow konsoli srodkowej na dolach podskakuja i skrzypia jest to dosc denerwujace :( Jak myslicie ile moze kosztowac jakies usztywnienie czy cos w tym stylu w serwisie? bo z tego co slyszalem zeby wyjac listwe wystarczy tylko podważyć :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wyjmij listwę i sprawdź czy nie poluzowały się nakrętki, którymi przykręcone są kratki do listwy lub czy nie urwał się któryś bolec od mocowania listwy.

Jak wszystko jest ok to przyklej sobie jakąś piankę lub gąbkę na deskę w miejsca styku listwy z deską i po problemie.

Ja tak zrobiłem bo na nierównościach listwa trzeszczała i mam spokój.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
A ja z kolei mam taki problem że kolejno poodpadały mi we wszystkich kratkach te "potencjometry" do regulowania kierunku nawiewu. Wy też tak macie? Obchodziłem się z tym generalnie delikatnie, po prostu straszne badziewie jakieś. Mam jeszcze w nawiewach na tył, za podłokietnikiem, ale i tam (przy BARDZO okazjonalnym używaniu) już prawie odpadły.
Opublikowano
Mam ten sam problem. Odpadły mi już oba suwaki z konsoli środkowej. Wie ktoś gdzie można kupić same te suwaki, bo na allegro znalazłem tylko cale nawiewy.
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein
Opublikowano
No to się podłączam. Odpadły mi już 3 z 4 suwaków w przednich nawiewach. Wszystkie odpadły jak w środku było bardzo gorąco, ja włączałem klimę i za chwile ustawiałem nawiew. Mam wszystkie części i w sumie nie wiem czy się połamały czy po prostu odpadły. Nie do końca też wiem jak to od nowa zmontować (jak mi to poodpadało to jakieś części zostawały za kratkami i wydłubywałem je palcami). Później wrzucę fotki.
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano

Jak by co Panowie mam komplet przednich kratek w zapasie bo zostały mi po czarnych listwach, które ostatnio sprzedałem.

Pozdrawiam

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano
Nie mozna kupic samych tych suwakow - tylko cale elementy pt. kratka nawiewu, cena za boczne w ASO to 150 zl, za srodkowa (podwojna) prawie 300. Wychodzi na to ze za ta cene i przy takiej trwalosci tego elementu nie warto tego wymieniac na nowe. Na allegro troche tego jest w nizszej cenie (uzywane). Rozebranie kratek (probowalem rozbierac boczna, po lewej stronie od kierownicy) jest nieco karkolomne i moim zdaniem nie da sie tego zrobic bez koniecznosci klejenia z powrotem. Tez mam ten problem ze jakies fragmenty zostaly w srodku, a w przypadku srodkowego nawiewu cos mi wpadlo gleboko do nawiewu (sic!). Sklejenie tego suwaka bez rozebrania w jakis sposob tej kratki jest niemozliwe - nie ma jak uchwycic, zlozyc do kupy i skleic elementow ktore pospadały w srodku kratki. Slabo to wymyslili :duh:
Opublikowano

Mi się udało naprawić od pasażera. Zanim zaczniesz zamknij nawiew to nic nie wleci.

Trochę to przekombinowane jak dla mnie.

Żeby to naprawić musisz wyjąć całe kratki one na górze są zamontowane na śruby do listwy na dole chyba zaczepy tylko i trzeba mieść piencete (czy jak sie to pisze) ten plastik do sterowania ma takie haczyki i wskakuje na swoje miejsce, ale problem powróci jak u mnie jak ktoś ma rozwiązanie to proszę wrzucić fotkę.

Opublikowano

Nie wiem jak z demontażem, ale samo zamocowanie suwaka jest dość proste. Wystarczy ten element wewnętrzny (popychacz) ustawić za pomocą małego klucza imbusowego na miejscu (na drugiej od dołu poprzeczce). Następnie za pomocą dwóch małych kluczy imbusowych przytrzymujemy popychacz od tyłu z obu stron i wciskamy suwak na miejsce. Oczywiście suwak nie może mieć połamanych haczyków na końcu. Jeden tak założyłem drugi niestety ma połamane haczyki.

Jak znajdę trochę czasu to postaram się wyjąć całą kratkę z samochodu i zobaczę czy da się to skleić skoro nie można kupić samych suwaków.

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." - Albert Einstein
Opublikowano
Tego się obawiałem. Pomimo wszystko postaram się to rozebrać i coś wykombinować.
Opublikowano
Nie dawało mi to spokoju i znalazłem dziś moment aby się temu przyjrzeć. I jednak wychodzi na to, że można to skleić i wszystko będzie działało ten cały popychacz ma przegub dopiero za miejscem w którym łączy się z suwakiem, z samym suwakiem jest połączony na sztywno. Co więcej nawet nie będzie trzeba tego demontować. Skleił bym to już dziś ale niestety nie miałem odpowiedniego kleju SuperGlue raczej się nie nada (za szybko łapie i łatwo można nim wszystko uświnić). W sobotę będę miał trochę więcej czasu to zrobię to i przy okazji przygotuję fotorelacje jak by ktoś chciał zrobić też u siebie.
Opublikowano
Jakbyś mógł po zrobieniu opisać co i jak i do tego dodać parę zdjęć to byłbym wdzięczny, dużo by ułatwiło. Ja się zbieram do tego od jakiegoś czasu, niby detal ale irytuje mnie że nie działa, lubie jak w aucie wszystko gra jak powinno.
Opublikowano
Nie dawało mi to spokoju i znalazłem dziś moment aby się temu przyjrzeć. I jednak wychodzi na to, że można to skleić i wszystko będzie działało ten cały popychacz ma przegub dopiero za miejscem w którym łączy się z suwakiem, z samym suwakiem jest połączony na sztywno. Co więcej nawet nie będzie trzeba tego demontować. Skleił bym to już dziś ale niestety nie miałem odpowiedniego kleju SuperGlue raczej się nie nada (za szybko łapie i łatwo można nim wszystko uświnić). W sobotę będę miał trochę więcej czasu to zrobię to i przy okazji przygotuję fotorelacje jak by ktoś chciał zrobić też u siebie.

Opisz i wrzuć kilka fotek nie powinno to być zbyt skomplikowane.