Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam od wczoraj BMW 2.4 TDS. Problem jest taki że dziś nie chce odpalić... dzwoniłem do faceta i mówił mi że to coś z pompą paliwa przy zbiorniku.. Mówił że jakoś podłączał do niej plus i minus do kostki i ona pompowała paliwo do silnika.. Tyle że ja próbowałem to zrobić i nic nie wyszło. Ma ktoś może rady??? 721687802 proszę o pilny kontakt.
Opublikowano
Jak faktycznie posadzona pompka w zbiorniku to wypnij z filtra paliwa przewód paliwowy idący do pompy wtryskowej zalej jakąś butlę ropą i wpakuj do niej ten koniec przewodu jak pokręcisz to pompa wtryskowa powinna zassać i odpalić. Sprawdź przekażniki pompy ( nie wiem gdzie w 2,4 się znajduje ), myślę , że to jego wina skoro pompka niedostaje napięcia.
Opublikowano
Rozwiązałem problem z pompa.. tyle że jest kolejny.. Kiedy silnik jest zimny np. rano zapala się kontrolka swiec żarowych po czym gaśnie. Próbuje uruchomić silnik i nic. silnik nawet nie kichnie, mogę kręci rozrusznikiem aż do wyładowania akumulatora i nic zero odzewu.. I muszę go na hol brać i po 10 metrach samochód odpala i pracuje równo i normalnie. Ale przy uruchamianiu ciepłego silnika kontrolka świec się w ogóle nie zapala. Ale auto mogę uruchomić. Kiedyś obiło mi sie o uszy że mercedes miał taki czujnik, który był odpowiedzialny za uruchomienie zimnego silnika. może się myle, czy cos takiego lub podobnego jest w silniku 2.4 TDS?? A jeśli nie to gdzie szukać przyczyny?? To moja pierwsza BM-ka więc za bardzo nie ogarniam jeszcze jej.
Opublikowano
nie bylo 2.4 TDS , a co do odpalania moze swiece nie grzeja ? Zawsze na cieplym nie zapala sie kontrolka swiec tylko moze przez chwilke .
Opublikowano

A jeśli Ci się nagrzeją świece , zgaśnie pomarańczowa kontrolka , to zapala się zielone kółko które informuje o gotowości do rozruchu ? Jeśli tak to znaczy że przekaźnik jak i wszystkie świece grzeją ... Przy awarii przekaźnika lub jakiejś świecy mruga kontrolka świec , oraz nie zapala się zielone kółeczko ..

Kontrolka od grzania świec się nie powinna zapalać jeśli wskazówka temperatury jest po za niebieskim polem , Ale za każdym razem jeśli silnik jest ciepły zapala się zielona kontrola .

I masz silnika 2.4 TD , a nie TDS ; )

Opublikowano

Mam BMW E34 525 TDS:D 6 cylindrowy diesel o pojemności 2497,00. Tak jest wbite w dowodzie. Ogólnie od nie dawna mam BMW więc nie znam się na oznaczeniach itp itd. Przez większość czasu byłem, i nadal jestem wielkim fanem Citroena. Ale E34 mi się zawsze podobała:)

Co do pompy w zbiorniku, to siadł mi jakiś przekaźnik.. bo nie dopływa do niej prąd. Więc zrobiłem rozwiązanie tymczasowe, czyli plus pod zapalniczkę. Jeden z przewodów od pompy podłączyłem pod prąd by pompa mogła pracować a jak odpalę auto to wyciągam wtyczkę z zapalniczki i już. Dziś podłączyłem jedną ze świec za pomocą kabla pod plus w akumulatorze. poczekałem 7 sek i od razu odpalił bez jakiegokolwiek problemu. Czyli myślę że jakiś przekaźnik albo moduł siadł.. Tylko gdzie tego szukać?? :roll:

Opublikowano
Nie wiem jak w TDSie , ale w 2.4 Td , jest on pod maską , po prawej stronie , w tym samym miejscu gdzie po lewej masz bezpieczniki , odkręcasz 4 sruby krzyżowe , i tam u mnie jest przekaźnik , sprawdź jak jest u Ciebie .
Opublikowano
Nie wiem jak w TDSie , ale w 2.4 Td , jest on pod maską , po prawej stronie , w tym samym miejscu gdzie po lewej masz bezpieczniki , odkręcasz 4 sruby krzyżowe , i tam u mnie jest przekaźnik , sprawdź jak jest u Ciebie .

Ale o jakie zielone kółeczko chodzi?: nic takiego nie zauważyłem

Opublikowano
Zielone kółko świeci na tablicy , pod prędkościomierzem , wtedy gdy świece są nagrzane , ale to występuje tylko w 2.4 TD , skoro Ty masz TDSa to czegoś takiego miał nie będziesz.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nie pobudza pompy w zbiorniku-pompa jest niezależna od świec.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
No co Ty... Kiedy przekręcam stacyjkę świece nie grzeją i pompka się nie włącza.. nie słychać jej. Kiedy podłącza świece na krótko, słychać pykniecie któregoś przekaźnika a od razu włącza się pompka paliwowa. słychać ja. Więc muszą być jakoś zespolone.
Opublikowano
Pompka paliwa pracuje również po rozruchu,kiedy świece juz nie grzeją-o to mi chodziło.
http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
od pompki w tdsie jest biały przekaźnik w puszce po prawej stronie i odpowiedzialny jest takze za elektrozawor w pompie.

Pozdrawiam

Wojtek

Bayerische Motoren Werke