Skocz do zawartości

330D - przepływomierz - jaki kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miałem w swojej E46 od zawsze problem z opóźnieniem na pedał gazu o zakresie do 2,5tyś obrotów. Często po opóźnieniu auto wyrywało do przodu tak ostro, że gubiło trakcję przy oponach 245/40/17 na 3 pierwszych biegach. Przepływomierz był wielokrotnie testowany kompem i nie wykazywał problemów. Dziś jednak odłączyłem wtyczkę i pojechałem się przejechać. Dziur w przyśpieszeniu nie było absolutnie żadnych, auto szło od razu nawet z obrotów 1200... tylko mocy miało jakby mniej.

Pytanie czy taki efekt odłączenia absolutnie przesądza o uszkodzonej przepływce? Dlaczego samochód na odpiętej kości był słabawy w górnej partii obrotów?

A teraz pytanie który przepływomierz kupić. Mam starego Ori BOSCHA w tym momencie i nowy soft. Powinienem więc kupić nowego BOSCHA i dokonać adaptacji, natomiast kilka osób poleca świetny i połowę tańszy zamiennik Pierburga. Możecie doradzić jaki wybrać?

Pozdrawiam

Opublikowano
Bosch i Pierburg, w nic innego sie nie baw. ja probowalem wsadzic innych firm, ale byla lipa - telepalo silnikiem rano po odpaleniu. po zalozeniu boscha jak reka odjal. na szczescie mam sasiada pracujego w sklepie motoryzacyjnym wiec bez problemu moglem oddac przeplywke :]
Opublikowano
  • Autor

Dzięki, jestem już praktycznie zdecydowany na nowego BOSCHA bo ma poprawioną obudowę.

Zrobiłem jednak jeszcze jeden przejazd bez podpiętej przepływki i trochę się zdziwiłem bo:

Z przepływomierzem na 3 biegu od 80 do 100km/h jest szybciej niż 2 sekundy, natomiast bez przepływomierza przyśpiesza w ponad 5 sekund... ale nie ma za to dziury do 2,5tyś obrotów.

Po założeniu nowego przepływomierza i dokonaniu adaptacji przyśpieszenie powinno wrócić do normy?

Ogólnie samochód na starej przepływce pracuje i przyśpiesza bdb, tylko bardzo ospale reaguje na gaz ... przy 1,800 obrotach na 3 biegu i gazie w podłodze reakcja jest dopiero po 2 sekundach.

Opublikowano

Miałem to samo - przepływka. Sprawdź jeszcze w jeden sposób... jadąc równo 80km/h na 4rtym biegu naciśnij pedał gazu na maxa... Jak przed 100km/h ekonomizer zamknie skalę (20l +) to przepływomierz masz dobry. U mnie na 4rtym biegu dochodził maksymalnie do 18-19l. Po wymianie na nowy BOSCH auto nie do poznania i turbodziura w zakresie 2500 - 2800rpm przestała istnieć.

Za nowego BOSCHA dałem ok.340zł po rabatach. (przepływomierz z wkładem)

Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!
Opublikowano
  • Autor

u mnie właśnie jest inaczej - od 2200-2500 w góre jest idealnie. nie ma żadnych dziur. Natomiast jest baaardzo duże opóźnienie na reakcję pedału gazu przy obrotach do 2500. Na 4 biegu zamyka skalę. W INPA pokazuje ponad 1000 jednostek.

Powiesz coś więcej, gdzie tak tanio dorwałeś tego BOSCH-a? Bo ja narazie trafiłem za 500 z groszami.

Opublikowano

W sklepie u znajomych ;) Mają dobre rabaty od Inter Carsu. W IC jako klientowi detalicznemu policzyli mi coś ok. 520zł...

Ja mam 330d.

Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!
Opublikowano
który przepływomierz kupić

BOSCH z końcówką 527.

Opublikowano
  • Autor

Panowie, przepływomierz BOSCH-a z końcówką 527 założony... i auto jeździ jak wcześniej... :duh:

Nie mam zielonego pojęcia dlaczego, ale tak jest.. Do 2000 obrotów jest muł a później mega uderzenie w napęd i zrywa trakcję nawet na 3 biegu i ciągnie żwawo do końca.

Bez przepływomierza idzie z każdych obrotów bardzo dobrze, ale mocy sporo brakuje.

Ma ktoś jakiś pomysł, gdzie może leżeć przyczyna? Dodam że sprawdziłem 90% podejrzanych elementów takich jak podciśnienia, EGR... turbina została chemicznie wyczyszczona na wypadek gdyby coś blokowało łopatki...

Sporo osób mówi, że bez przepływomierza samochód zachowuje się bardzo dobrze i ma właściwą moc - dlaczego u mnie jedzie jakby miał 120KM zamiast 220?

Opublikowano
Wykonaj adaptację przepływki i sondy za pomocą DIS. Powinno pomóc :wink:
Opublikowano
  • Autor
Przepraszam, zapomniałem napisać, że adaptacja została wykonana... Na szczęście nie zakupiłem przepływki, tylko znajomy miał dużo czasu i przełożył i zaadaptował mi własną. U niego samochód pracuje idealnie.
Opublikowano
A możesz sprawdzić jak u Ciebie wygląda praca PWG (potencjometra pedału gazu)?? Kolega kilka wątków wcześniej miał podobny przypadek z brakiem mocy i u niego na testach wykazywało nieprawidłowości w tym module.
Opublikowano
  • Autor
PWG testowałem - OK. U mnie problem braku mocy występuje tylko bez przepływki. Z podłączoną mocy jest tyle ile trzeba, ale reakcja na gaz jest po 2 sekundach przy niskich obrotach. Dodam że auto było hamowane i bez problemu wypluło 220KM i 510NM... ciężka sprawa. Gdyby to była wina turbiny, to samochód powinien nie mieć dołu mimo odpięcia przepływomierza?
Opublikowano

Kolego robiłeś w ogóle diagnostykę live data? Miałem podobny problem i u mnie winien był zaworek podciśnienia sterujący turbiną. Auto nie osiągało do 2,5 tys obrotów zadanego ciśnienia.

A może to wina źle zrobionego chipa (skoro piszesz o 220KM)?

Opublikowano
Przyjrzyj się zaworowi recyrkulacji spalin czyli EGR a dokładniej zaworkowi który nim steruje. Miałem podobny problem do tego z szarpaniem po zmianie biegów, wymieniłem elektrozawór EGR i wszystko wróciło do normy. Na próbę na razie go odłącz i zaślep wężyk śrubą. A jak nie to tak jak kolega wyżej piszę może to też być elektrozawór przy turbo.