Skocz do zawartości

320D, jakie wymiany przed zimą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie.

Jako, że lubię dbać o samochód, a ostatnio jestem po wymianie oleju, to czytam ostatnio zaciekle forum w poszukiwaniu drobnych napraw przed zimą.

Wiem już, że wyczyszczę EGR, wymienię filtr odmy, ale pytanie: co jeszcze? Auto nie kopci, moc myślę że jest ok, oleje, filtry, płyny wymienione (oprócz hamulcowego).

Powinienem coś jeszcze wyczyścić, wymienić? Bo w środę zawiozę go do mechanika i chcę to wszystko już załatwić za jednym razem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

poza typowymi sprawami w przypadku 320d, które już wymieniłeś, a które są jeszcze w tematach brak mocy itd

to sprawdź stan i poziom płynu chłodzącego, przesmaruj uszczelki, sprawdź czy gdzieś tobie nie cieknie woda, dobre zimówki i tyle chyba

o dobrych wycieraczkach to wiadomo, czy termostaty są ok to wyjdzie w praniu

pewne duperele pominąłem bo to jak w każdym samochodzie innym

Opublikowano
poza typowymi sprawami w przypadku 320d, które już wymieniłeś, a które są jeszcze w tematach brak mocy itd

to sprawdź stan i poziom płynu chłodzącego, przesmaruj uszczelki, sprawdź czy gdzieś tobie nie cieknie woda, dobre zimówki i tyle chyba

o dobrych wycieraczkach to wiadomo, czy termostaty są ok to wyjdzie w praniu

pewne duperele pominąłem bo to jak w każdym samochodzie innym

Dzięki za odpowiedź! Płyn chłodzący wymieniony na nowy, a resztę ogarnę.

Opublikowano
Jak już się zabierzesz za EGR to może przy okazji wężyki podciśnienia i klapki. No chyba, że ten etap już masz za sobą :)

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Jak już się zabierzesz za EGR to może przy okazji wężyki podciśnienia i klapki. No chyba, że ten etap już masz za sobą :)

Nie nie. A możesz dokładnie powiedzieć, które wężyki i klapki? Żebym mechanikowi to "fachowo" wytłumaczył :D

A jak sprawdzić, czy świece są do wymiany? Ciężko je samemu wymienić?

http://allegro.pl/swiece-zarowe-bmw-e39-e46-320d-330d-525d-530-meyle-i2649078353.html te będą ok?

Bo mam właśnie wrażenie, że teraz przy niższych temperaturach (u nas bywa już i po -3 stopnie nocą) auto rano trudniej odpala, tzn dłużej kręci. Czy to wina świec właśnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Masz przedlifta? Czy polifta? Silnik 136km czy 150?

Jak 150km to masz klapki w kolektorze dolotowym, które lubią się urwać i wtedy będziesz miał wydatki..

Wężyki podciśnienia, potrzebne o średnicy 3mm, jak masz przedlifta to 3m a jak polifta 3,5m.

Świece kupuj beru.

Edytowane przez maniek21112

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

masz silnik 150 czy 136 konny ? jeśli 150 konny to poszukaj o klapkach i jedz je usuń. (klapki w kolektorze, urywają się i wpadają na tłoki = silnik do generalnego remontu lub od razu wymiana silnika)

świece nie są cieżkie do wymiany pod warunkiem że się je umie wymieniać, najlepiej na dobrze zagrzanym silniku to zrobić. A czy są dobre czy nie to albo podczas demontażu albo podpięcie pod kompa i odczytanie czy któraś wykazuje bład.

szukam
Opublikowano

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=55225&sid=5bc50db1b86cefbcaf5df7c3f47374d7

Tu masz lekturę do poduszki nt. klapek. Jeśli chodzi o wężyki podciśnienia to wpisz w wyszukiwarce "ścieżka odzyskiwania mocy" i będziesz miał kolejną lekturę.

:search:

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jest sprawny to nic :8) jakieś spadki mocy? Przerwy w przyspieszaniu?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak jest sprawny to nic :8) jakieś spadki mocy? Przerwy w przyspieszaniu?

W przyspieszaniu hmm... To mój pierwszy diesel i nie znam się na tym, ale największą moc ma tak od 1800 do 3000 obrotów - takie odnoszę wrażenie, turbo wtedy chyba robi największą robotę. A powinien cały czas tak samo ciągnąć?

Intercooler sprawdzony, wycieków brak, więc pozostaje ten EGR i filtr odmy. Co się robi z tą przepływką i gdzie ona się znajduje? No i jakie jest jej zadanie?

Sorry, bo ja lewy w tych sprawach jestem, pytam czysto teoretycznie, auto i tak trafi do mechanika.

Opublikowano
skoro to Twój pierwszy diesel i w dodatku bmw , radzę zaopatrzyć się w kabel do diagnostyki który obłuży INPĘ i DISa , unikniesz w ten sposób wielu wydatków i wizyt u mechanika , a koszt naprawdę niewielki ... to na poczatek i wtedy z pewnością znajdziesz odpowiedź na część swoich pytań ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
skoro to Twój pierwszy diesel i w dodatku bmw , radzę zaopatrzyć się w kabel do diagnostyki który obłuży INPĘ i DISa , unikniesz w ten sposób wielu wydatków i wizyt u mechanika , a koszt naprawdę niewielki ... to na poczatek i wtedy z pewnością znajdziesz odpowiedź na część swoich pytań ...

http://allegro.pl/bmw-adapter-20-e36-e46-e39-e38-kabel-z-akt-zapl-i2681708104.html

np. taki?

A znajdę gdzieś poradnik, jak się z tym obchodzić? :D

Opublikowano

Tak , znajdziesz temat w dziale diagnostyka ...

...chociaż osobiście wolałbym kupić kabel od kogoś z forum , wiem ze kolega Nerwus i Piwek oferują kable , jak zakupisz od kogoś z forum to później nie musisz sie wstydzić prosząc ich o pomoc ...;)

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Tak , znajdziesz temat w dziale diagnostyka ...

...chociaż osobiście wolałbym kupić kabel od kogoś z forum , wiem ze kolega Nerwus i Piwek oferują kable , jak zakupisz od kogoś z forum to później nie musisz sie wstydzić prosząc ich o pomoc ...;)

Dzięki wielkie! :cool2: