Skocz do zawartości

530d 2002r. gwizd przy wzroście obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie dotyczące dziwnego świstu-gwizdu przy dodawaniu gazu.Ten dźwięk jest trudny do opisania ale przy dłuższej jeździe denerwujący.Słychać to na luzie na biegu do przodu i do tyłu , brzmi to tak jakby cały czas był załączony główny wentylator ale to wykluczyłem bo można go przytrzymać palcem przy dodawaniu gazu.

Rzadko ale zdarza się że to coś się wyłączy i wtedy jest cicho i słychać tylko silnik aż chce się jechać.

Czy ktoś może mi coś powiedzieć na ten temat?

Opublikowano
Może pompa progowa, miałem tak że najpierw zaczęła wyć w dziwny sposób, kilkaset kilometrów później auto nie chciało się wkręcać powyżej 3000obr/min, a później już nie ruszyłem z parkingu.
Opublikowano
chyba powoli zaczyna Ci padać turbo, padająca turbina potrafi tak gwizdać, że masz wrażenie, jakby za Tobą cały czas na sygnale jechała karetka.
Opublikowano
turbine słychać delikatnie i to zupełnie inny dźwięk bardziej szum to bardziej przypomina dźwięk wentylatora tylko że jego wykluczyłem sprawdzając
Opublikowano

może żle się wyraziłem to nie tyle gwizd co szum nie wiem jak to opisać może ktoś miał to samo.

kiedyś miałem vw passata 2,5 v6 przy tym motorze wentylator chodzi cały czas razem z obrotami silnika to jest podobny dźwięk może to coś komuś podpowie :?:

Opublikowano
Narastający szum podczas jazdy to wiskoza wentylatora. Podczas dynamicznej jazdy lub w korkach, upale zasprzegla sie co jakiś czas ale jak dmucha cały czas to wskazuje na uszkodzenie
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
Mała sugestia - sprawdź, czy ten dźwięk pojawia się kiedy masz włączoną, czy wyłączoną klimatyzację. Albo może jest od niej niezależny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W e46 tak śmiesznie gwizdał mi alternator, zwłaszcza jak było wilgotno, lub auto postało chwilę na deszczu.

Zrób jak kolega wyżej radzi, zdejmij pasek od osprzętu, to przynajmniej będziesz wiedział czy to z niego takie dźwięki, czy coś innego.

• 3 lata później...
Opublikowano
chyba powoli zaczyna Ci padać turbo, padająca turbina potrafi tak gwizdać, że masz wrażenie, jakby za Tobą cały czas na sygnale jechała karetka.

Odkopuje temat. W e61 mam tak wlasnie ze po lekkim dodaniu gazu slychac jak by jechala za mna karetka na sygnale. Powiadasz turbina? A jak wytlumaczyc to, ze w inpa turbo pokazuje do 2400 na spokojnie. ??? Czy to na pewno padajaca turbina ?

Opublikowano
Turbina jak traci wyważenie wirnika np. przez wyszczerbione łopatki, zaczyna gwizdać. Ona mimo tego może nadal dobrze pompować tylko uszkodzenie będzie się pogłębiać , turbo zaczyna wtedy coraz głośniej gwizdać i końcowym efekcie całkiem się rozleci tak że, nawet nie będzie co regenerować. Czy jadąc, gdy zdejmiesz nogę z gazu karetka cichnie? Możesz też mieć nieszczelność w dolocie, też będzie gwizdać, raczej świstać, ale wtedy idzie także czarna miotła z wydechu.
Opublikowano
Wyciek? Przecież to rura od powietrza. Jeśli już to turbina chlapie olejem, który wyłazi przez jakąś nieszczelność. A jak olej wyłazi to powietrze też, więc trop raczej dobry.
Opublikowano
Moze zle to nazwalem ze wyciek. Wiem ze to od powietrza. Zamowilem dzis uszczelke 69zl ale czemu tym olejem chlapie ?? Gdzie szukac przyczyny ? Bo nie mam pojecia. Czy to oznaka na 100% padajacej turbiny czy cos innego moze ? Czemu chlapie tym olejem skoro to rura od intercoolera ? Czy tak musi ze tam jakues krążą spaliny oleju czy oznaka czegos rozwalonego ?? Bo nie znam sie az tak bardzo o co chodzi w tym.
Opublikowano

Olej w dolocie może iść z turbiny gdy padają uszczelnienia albo np. może się też skraplać ze spalin, które wpuszcza w dolot EGR, zwłaszcza kiedy masz zawaloną odmę.

Turbinę łatwo obejrzysz zerkając do wirnika po ściągnięciu gumowego grubego węża, który od niej odchodzi.

Co się dzieje w EGR widać też po zdjęciu gumowego grubego węża, który do niego dochodzi. Dodatkowo możesz zdjąć kolektor dolotowy i zobaczyć ile w nim jest oleju.

A co się dzieje w odmie widać dopiero po jej wyjęciu.