Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba było zalać olejem 5wXX (zwłaszcza, ze przez wspomniane 80.000km zapewne jeździł na 5w30).

Olej o specyfikacji 0wXX często okazuje się za rzadki dla silników turbodoładowanych - główna jego „ucieczka” odbywa sie przez łożysko ślizgowe turbosprężarki.

Moim zdaniem to Mobil1 zrobil zamieszanie parę lat temu, reklamując swoje 0w40 jako „idealny” olej - wielu kierowcom ta „magiczna lepkość” zakorzeniła się w poglądach... Co bardziej ambitni szukają 0w50 :wink:

Benzyna z turbo nie musi brać oleju - chyba, ze to TFSI :wink:

Przez 5 lat (od nowości) użytkowałem F20 turbobenzynę, praktycznie nie brał wcale oleju (pomiędzy przeglądami, które robiłem co ok. 15.000km ubywało mniej niż pół litra).

Teraz użytkuje F48, też benzyna z turbo, przebieg jeszcze bardzo mały bo niespełna 7000km, a oleju póki co nie ubyło wcale.

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5W40 z mobil i aproboata LL01 to mobil super 3000

🙃🙃

Opublikowano
Trzeba było zalać olejem 5wXX (zwłaszcza, ze przez wspomniane 80.000km zapewne jeździł na 5w30).

Olej o specyfikacji 0wXX często okazuje się za rzadki dla silników turbodoładowanych - główna jego „ucieczka” odbywa sie przez łożysko ślizgowe turbosprężarki.

.

Przez pierwsze 3000 km jeździłem na poprzednim Castrolu 5W30 i spalanie oleju było identyczne. Generalnie N20 to dramat... Czas na zmianę na 530d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pozostaje jeszcze pytanie jak poprzedni właściciel eksploatował to auto.

Może tak, jak napisał @Kosa666...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć Wam,

Przymierzam się do wymiany oleju w nowo nabyty BMW E70 3.0si 272km. Niestety w temacie związanym z E70 nie mogłem nic znaleźć na temat wymiany oleju w tym silniku stąd postanowiłem napisać tutaj.

W innych swoich samochodach lałem tylko Motula a ostatnio zalałem Millersa i nie powiem, że silnik pracuje bardzo przyjemnie. Zastanawiam się też dlatego aby wlać do E70 taki olej:

http://allegro.pl/millers-oils-ee-longlife-c3-5w30-5l-bmw-longlife04-i6011912779.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MTdlYjcwOWYtZDRlYi00Y2QwLWE3NTEtNzQ0MTk0MDg4NzhkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=07055292-83cb-431f-a20e-73e4f0fdf156

Ewentualnie zastanawiałbym się jeszcze nad Motulem 5w30 ze względy na jego cenę. Przy dwóch bańkach różnica jest jednak spora. Tym bardziej, że wychodzę z założenia, że olej to max co 10tys co wymiany.

http://allegro.pl/olej-motul-8100-x-clean-plus-5w30-5l-5w-30-i6941765202.html

Dajcie proszę znać co o tym uważacie i czy ktoś z Was jeździ na takim oleju.

Opublikowano

Ja jeżdżę na tym Motulu z linka, ale w silniku N47 - mam przebieg ponad 330tyś km i nie bierze mi ani grama oleju pomiędzy wymianami (zmieniam co ok. 15 tyś)

jestem zadowolony

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po kupnie auta robilem duzy przeglad. Zalany zostal mobile 1 new life 0w40 bo taki polecaja do n55 i niby duzo ludzi na nim jezdzi z tym silnikiem. Wczesniej jak kupilem auto wlany byl olej repsol 5w30. Od wymiany przejechalem 5 tys km stan poki co nadal max. Czy zostane przy tym oleju nie wiem bo coraz ciezej go dostac. Wycofany i w jego miejsce wszedl 0w40 fs ale niby nie ma aprobaty bmw LL

🙃🙃

Opublikowano
Mobila 0W40 New Life ze specyfikacją LL01 już nie robią. JA do swojego N53 zalałem ostatnio VALVOLINE SynPower 0W40, spełnia LL01 - zobaczę ja zużycie będzie się przedstawiało w kolejnych miesiącach
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie robia ale mozna jeszcze dostac. Jak przy kolejnej wymianie nie bedzie dostepny bede myslal nad jakims innym.

🙃🙃

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy kolejnej zmianie zaleje albo castrol edge fst 0w40 a3/b4 LL01 albo oryginal bmw 5w30 LL04. Po 8 tys km silnik zaczyna robic sie glosniejszy na mobilu 1 new life niz zaraz po wynianie, chociaz nadal poziom max wiec noe ubywa. Ogladalem testy nawet na youtube tego kola co testuje tarcie i oryginal bmw wypadl zajebiscie. Castrol i mobil 1 wypadly mniej wiecej tak samo. Nie wiem na ile taki test ma sens ale pewnie cos tam pokazuje o danyn oleju.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jeżdżę na tym Motulu z linka, ale w silniku N47 - mam przebieg ponad 330tyś km i nie bierze mi ani grama oleju pomiędzy wymianami (zmieniam co ok. 15 tyś)

jestem zadowolony

Jakiego dokładnie używasz tego motula ? 5w30 8100 Clean+ ? Ile zrobiłeś na tym oleju ? Tez chce zmiec na motula, mam u siebie 129 tys. Km przebiegu.

Krzysztof
Opublikowano
Jakiego dokładnie używasz tego motula ? 5w30 8100 Clean+ ? Ile zrobiłeś na tym oleju ? Tez chce zmiec na motula, mam u siebie 129 tys. Km przebiegu.

Tak, dokładnie ten. Zmieniłem olej, przy przebiegu ok 150tyś (wcześniej oryginał), dziś ponad 335tyś i problemów nie widzę. Kilka faktów, które mogą się przydać:

- parkuję "pod chmurką",a bywają u mnie mrozy poniżej -20st. C

- nie katuję auta (autostradowo u mnie to 140-150) - średnie spalanie poniżej 6L chyba o czymś świadczy ;)

- oszczędzam auto zanim nabierze temperatury

- 90% trasa

Pozdrawiam