Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam:)Pytanie jak w temacie tzn na co zwrocic szczegolna uwage i co trzeba sprawdzic w m57 przed zimą?Dla wiekszosci z was pytanie pewnie banalne ale to moj pierwszy diesel i moze ktos mogl by podpowiedziec na co zwrocic w nim szczegolna uwage??wiem napewno ze nie dziala mi pompa wody od webasto silnika...obawiam sie ze to spory klopot bo auto pewnie bedzie sie dlugo dogrzewalo zima...Ile cos takiego moze kosztowac?zamiennik czy tlyko aso???CZy sa jakies inne podzespoly wymagajace wiekszej troski niz w benzyniaku|??Na co koniecznie zwrocic uwage przed pierwszymi mrozami???
Opublikowano

Głównie to co we wszystkich autach czyli

zobaczyć w jakim stanie są zimówki oraz felgi, przy wymianie sprawdzić na oko klocki i tarcze

Zmierzyć glikometrem (chyba tak to się nazywa) temp krzepnięcia płynu chłodniczego. Jeśli nie był wymieniany od kilku lat to warto wymienić

Jeśli poruszasz się po mieście to brak webasta będzie odczuwalne szczególnie w spalaniu autka. Jeśli robisz zwykle trasy i masz sprawne termostaty to dasz radę :)

Masz automatyczną skrzynie biegów to warto sprawdzić poziom oleju. W zimę automaty z nie prawidłowym stanem bardzo dostają w kość.

W silniku zawsze zmieniam olej we wrześniu/ październiku by na zimę był świeży. Nawet jeśli do wymiany mam kilka tys.

Sprawdź działanie świec żarowych,

Opublikowano

filtr paliwa najlepiej wymienic ewentualnie spuscic wode

płyn hamulcowy wazna rzecz zmierzyc zawartosc wody w plynie hamulcowym

swiece zarowe norma

olej jak masz juz blisko do wymiany to lepiej przed zimą

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pomiar wrzenia płynu hamulcowego to trochę nie bardzo, bo w zbiorniczku może być okej, a w zaciskach może być już kiepski, więc jeśli nie wiesz kiedy płyn był wymieniany, lepiej zrób to od razu.
Opublikowano
oleje,filtr paliwa, świece żarowe jeśli to diesel, płyn chłodzący , możesz zrobić test w zamrażalniku , zaciągnij trochę szczykawką i wlej do słoiczka i do lodówki,ja wymieniłem na nowy, koncentrat PRESTONE, opony zimowe- wyważenie, płyn hamulcowy wymień na nowy jeśli nie wiesz ile ma lat, sprawdź stan akumulatora, jego sprawność w % bo może zimą zawieść i to chyba wszystko,może o czymś zapomniałem to niech ktoś coś jeszcze dopisze :D