Skocz do zawartości

Synchronizator- jak dlugo wytrzyma??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Mialem problem (nadal mam) z 5 biegiem, wiem juz ze jest to wina synchronizatora. Przy wrzucaniu na 5 jest maly zgrzyt. Bylem u znajomego mechanika i stwierdzil wlasnie to, ze uszkodzony jest synchronizator, powiedzial, ze mozna tak jezdzic tylko trzeba delikatnie wkladac bieg, ewentualnie skrzynie uzywana kupic ale narazie nie stac mnie na taki wydatek :wink: Chcialbym sie dowiedziec jak dlugo owy synchronizator, pociagnie na takiej jezdzie :? Mial ktos taki problem, czytalem na 4um ale nikt nic nie napisal jak dlugo da sie tak jezdzic?! :roll: Piszcie co myslicie o tym. Pozdro
BrillaNtrot- MałY DiabeŁ ::--::
Opublikowano
jhezeli bedziesz odpowiednio wbijal 5 bieg to bardzo dlugo... nie mozesz szybko wbijac biegu - musisz to robic powoli i z wyczuciem .... albo wbijac biegi jak dawniej na 2 razy - czyli jedziesz na 4 , wciskasz sprzeglo - wbijasz na luz , naciskasz sprzeglo - wbijasz 5 ....
Opublikowano
Mialem kiedys podobny problem - jezdzilem z tym jakies 50tys km i nic nie padło na amen, na zgrzytanie pomogla mi troche wymiana oleju i przyzwyczaiłem sie ze 5 bieg trzeba wkladac nieco wolniej - wtedy tryby maja wiecej czasu na wyhamowanie i mniej albo wcale nie zgrzyta. Pozdro.
Opublikowano
Im szybciej wymienisz tym lepiej dla skrzyni oczywiście u kogoś kto już coś takiego robił.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Ehhe :) no OK zobaczymy co z tego bedzie, zgrzyt naprawde nie jest taki mocny raczej delikatny, lekko wyczowalny. Trzeba bedzie sie przyzwyczaic :8) w przyszlosci napewno zmienie skrzynie jak wpadnie mi troche gotowki :D Dzieki za szybka odpowiedz, jestem wdzieczny :wink: Pozdro chlopaki 3mcie sie......
BrillaNtrot- MałY DiabeŁ ::--::
Opublikowano
Im szybciej wymienisz tym lepiej dla skrzyni oczywiście u kogoś kto już coś takiego robił.

Popieram. Jedne zapomnienie może zaowocować awarią. :hand:

Opublikowano (edytowane)

Po prostu masz teraz niesynchronizowaną piątkę.

60 lat nazad bywało, że wszystkie biegi były niesynchronizowane, a skrzynie jakoś się nie rozlatywały. Pod warunkiem, że za fajerą siedział kumaty szofer, który zmieniał biegi z wyczuciem, podpierając się paroma "sztuczkami" (międzygazy, podwójne wysprzęglenia). U ciebie wystarczy wyczucie.

Chociaż pozostawienie zużytego synchronizatora ma jedną dość istotną wadę - zwiększa się ilość opiłków pływających w oleju. A skrzynka mechaniczna nie ma filtra, żeby to draństwo wyłapać. Co najwyżej magnetyczny korek spustowy, który przyciąga grubsze opiłki.

Edytowane przez 130rapid

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Moje autko tez choruje na ten defekt, ale po jakims czasie przyzwyczalem sie do niego,

podwujne wysprzeglenie albo dlugie przytrzymania sprzegla sprzwdza

ze 5 wchodzi gladko bez zadnego zgrzytu.

Jedynie zdarza sie gdy ktos "nowy" kieruje mym autkiem. :duh:

Ja osobiscie przyzwyczailem sie, nie sprawia mi to zadnego prpblemu

i stwierdzilem ze szkoda wydawac kasy na nowa skrzynie lub inne cuda.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Piąty biego to pól biedy, bo żadko się ostro rozpędza do piątego biegu.

U mnie dwójka zgrzyta a trójka nie wchodzi, jak jest zimna to nie idzie jeździć. Ponoć nie opłaca siewymianiaćsynchronizatorów, lepiej wymienić skrzynię na sprawną używkę . Tak mi powiedizało kilka osób, ale ja spróbuje powymieniać te synchronizatory.

Podwójne wysprzęglanie jest w moim przypadku bez sensu, bo co ja będe rozpędzał się na pierwszym biegu tylko i potem machać sprzęgłem, nie, nie tak się nie da jeździć, nawet małe fiaty mnie prześcigną, zanim wrzucę dwójkę :)