Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Opis problemu:

Wczoraj pojechałem sobie do pracy (ok 8km) i tuż przed firmą autko zgasło (przy parkowaniu, automat, nigdy nic takiego wcześniej nie miało miejsca). Odpaliłem i podjechałem. W trakcie pracy musiałem wyskoczyć do miasta. Odpaliłem bez problemu (także kilkukrotnie w mieście). Po robocie wsiadam do beci, odpaliła jak zawsze i po przejechaniu jakich 5m zgasła. Wyłączyłem zapłon ale próba ponownego odpalenia (3x) nie powiodła się. Ponieważ autko stało pod górkę (ulica pod górkę), wrzuciłem N i powoli stoczyłem się na chodnik po czyn raz jeszcze przekręciłem kluczyk i odpaliło normalnie :). Pomyślałem, że może jest mało paliwa (range:19km) i stałem "pod górkę" to pojadę i zaleję po drodze. Jak pomyślałem tak zrobiłem, Tyle, że na stacji problem z odpaleniem był dokładnie taki sam jak pod pracą. Dojechałem do domu bez problemu. Po obiadku na zakupy. Identyczny problem. Kilka prób, pomachanie wajchą od automatu i sukces. Zakupki zrobiłem i dylałem z siatami kilometr z buta bo becia straciła chęci do jazdy i została pod sklepem. Godzina prób nic nie dała.

Jak to wygląda dla zupełnego laika:

Powinno być (tzn. zawsze tak było :) )

- wkładam kluczyk;

- przekręcam w pierwszą pozycję - zapala się radio i liczniki;

- przekręcam w drugą pozycję - odpala wszystkie zegary, grzeje świece, włącza dmuchawy, kierownica się ustawia, ksenony palą;

- przekręcam w trzecią pozycję - kręci rozrusznik, autko odpala i jest ok

Niestety jest tak:

- wkładam kluczyk;

- przekręcam w pierwszą pozycję - zapala się radio i liczniki;

- przekręcam w drugą pozycję - nic się nie zmienia - pali się radio i liczniki;

- przekręcam w trzecią pozycję - nic się nie zmienia - pali się radio i liczniki;

Help!

Opublikowano
Moze byc iż to immo nawala i stąd taka sytuacja ale jesli nie masz drugiego kluczyka ani tez serwisowego to kiszka :mad2: :mad2:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jak immo padnie to kręci a nie zapala.

Być może padła kostka stacyjki, nie masz elektryka w pobliżu??

Opublikowano
Jak ktoś jeździ na oparach to już brak słów po prostu :duh: :duh: :duh:

A mógłbyś rozwinąć myśl? Tylko merytorycznie.

Opublikowano

Ja rozwinę! jesteś dziad kalwaryjski! posiadasz bmw x5, a nie posiadasz w nim paliwa? suuuuper! tylko nie zdziw się póżniej że pompki w zbiorniku zatarte, katalizatory kaput, a na filtrze paliwa sam syf zassany z resztkami paliwa!

Może moderator da mi bana czy ostrzeżenie za to, a może panie coś do ciebie dotrze, bo już ręce, cycki i kalesony opadają jak się takie wypociny czyta.

Opublikowano
Właśnie to miałem na myśli.Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca w aucie tej klasy.

I chyba nie tylko w tej klasie :) Lepiej zatankować do pełna, a potem można cykać nawet po 50 zł. :D Mniej syfu się zbiera w zbiorniku.

Opublikowano
ja miałem podobny objaw w ducato,padł styk w stacyjce i raz łączyło a raz nie(identyczne objawy jak piszesz-na drugiej pozycji brak kontrolek),możne warto isc tym tropem ,bo jak immo pada to kreci ale nie odpali a kontrolki powinny sie palic
Opublikowano

W związku z tematem, problem jest elektryczny, konkretnie brak połączenia zapłonu. Może być problem jedynie w kostkach (zaśniedziałe?) od stacyjki lub w samej stacyjce. Rozbierz osłony kierownicy i jeżdżaj bez nich. Jak problem będzie się pojawiał, ruszaj kostkami i może winowajca się w końcu pojawi, tzn wykryjesz go.

I zatankuj paliwa, bo możesz nabawić się większych problemów.

Opublikowano
Może być tak, że styki mogą być ok. ale sam otwór kluczyka tak brudny (miałem w audi). Zadałem preparat czyszczący typu wd i po jakimś czasie przedmuchałem sprężonym powietrzem. Czynność powtórzyłem- u mnie pomogło :8)