Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć Panowie,

Jaki olej zalać do e91 320d+ (163KM/340 Nm, fabrycznie bez DPF, po programie 200KM/400 Nm)?

PS. Auto ma już pewnie nastukane ponad 400kkm (w 2011 w DE miało 320kkm, teraz ma niecałe 300kkm :)).

https://czescidobmw.pl/helix-ultra-5w40-4l-bmw-ll-01-5w40-4-she--5w40,14,2she

Opublikowano
Ja mam jeszcze jedno pytanie , czy jeżeli auto jeździło obecnie cały czas na 5w40 to czy przy laniu innej firmy lepiej pozostać przy tej specyfikacji czy przejść na 5w30 ? Dodam ze auto jeździło głównie po autostradach , obecnie większość tras to miasto i drogi lokalne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma to kompletnie znaczenia, jeśli teraz więcej będziesz jeździł po mieście to 5w30 będzie w sam raz, możesz zastosować płukankę Liqui Moly Pro-Line przed spuszczeniem starego oleju żeby pozbyć się go w jak największej ilości wraz z drobnymi osadami.
Opublikowano
Nie ma to kompletnie znaczenia, jeśli teraz więcej będziesz jeździł po mieście to 5w30 będzie w sam raz, możesz zastosować płukankę Liqui Moly Pro-Line przed spuszczeniem starego oleju żeby pozbyć się go w jak największej ilości wraz z drobnymi osadami.

To ja też mam pytanie, obecnie jeżdżę na motul 8100 c-clean 5w 40, 80% miasto , z tego co zrozumiałem to bez problemu mogę zmienić na 5w 30 ? Dodam że nie będę zmieniał na inną markę, zostanę przy motulu. Auto e60 530d 2004r. 370.000km. Od czasu kupna auta czyli 6 lat olej wymieniany co 7000km, lub 12m-cy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, możesz zmienić bez problemu na 5w30.
Opublikowano

Model: E60

Silnik: 525D LCI m57 + chip

Przebieg: 317000 km

Styl jazdy: dynamiczny

Użytkowanie: 90/10 (trasa/miasto)

Zużycie bieżące na l/1000km: 30-40ml

DPF: tak

Dotychczas: Motul 5w30 x-clean 8100

Coś lepszego można zalać czy zostać przy tym ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przy takim stylu jazdy lepiej się spisze 0w40 lub 5w40 z specyfikacją LL04.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli z pewnego źródła to może być motul.
Opublikowano
Jaki olej 0W40 ma obecnie normę LL04, ciągle był lany Mobil EST, a ostatnie kilka wymian Castrol EDGE FST 0W40 właśnie z normą LL04, a teraz okazuje się, że nowe partie nie mają już normy LL04 zarówno jednego jak i drugiego producenta. Na jaki ewentualnie zmienić olej w E90 320D 163KM?
Opublikowano
Obecnie jest to tylko olej 5W30 jeżeli chodzi o Castrol z normą LL04. Ewentualnie zamienić go na 0w30, 5W30 czy 5W40, który olej będzie lepszy biorąc pod uwagę, że od nie pamiętam jak dawna był lany 0W40 LL04.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy od warunków w jakich użytkujesz samochód czyli miasto/trasy.
Opublikowano

Zastanawiam się nad zmianą oleju z racji mrozów:

Model: E70

Silnik: 4.8

Przebieg: 153 000 km

Styl jazdy: zwykły, czasem agresywna przy wyprzedzaniu

Użytkowanie: 70% miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: brak informacji

Instalacja LPG: tak

DPF: nie

Dotychczas: Valvoline Racin 5W50

Jaki olej proponujecie na zimę, uszczelniacze zaworów wymienione.

Opublikowano
Olej jak najbardziej dobry, ale chodzi mi aktualnie o okres zimowy i krótkie dystanse. Na zime nie lepszy by byl 5W30 żeby olej szybciej docierał do vanosow i valvetronica ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jasne że w zimie olej o mniejszej lepkości zapewni lepszą ochronę ale proponuje 0w40.