Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam..

Model: E61

Silnik: 3.0d

Przebieg: 137tyś mil

Użytkowanie: Miasto 80% trasa 20%

DPF: wyrzucony

Dotychczas: Castrol ale dokładnie nie wiem jaki

Nie wiem co teraz zalać LL-04 czy LL-01 , 5W30 , 5w40 czy któryś z 0W coś tam ..

Dziękuje i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam..

Model: E61

Silnik: 3.0d

Przebieg: 137tyś mil

Użytkowanie: Miasto 80% trasa 20%

DPF: wyrzucony

Dotychczas: Castrol ale dokładnie nie wiem jaki

Nie wiem co teraz zalać LL-04 czy LL-01 , 5W30 , 5w40 czy któryś z 0W coś tam ..

Dziękuje i pozdrawiam

Jeśli nie ma DPF-a to możesz LL01 jak i LL04 a lepkość 5w30

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ktos poleci olej dobrej jakosci z norma LL 01 ? Czy jezeli obecnie posiadam 5w30 czy po zmianie na 0w40 lub 0w30 nie zaszkodzi to silnikowi ?

A uważasz że Valvoline jest złej jakości ? Zmiana lepkości nie szkodzi silnikowi.

Opublikowano
Ktos poleci olej dobrej jakosci z norma LL 01 ? Czy jezeli obecnie posiadam 5w30 czy po zmianie na 0w40 lub 0w30 nie zaszkodzi to silnikowi ?

A uważasz że Valvoline jest złej jakości ? Zmiana lepkości nie szkodzi silnikowi.

Tak do taka ciekawostka ze 21 wieku dalej ludzie wierza ze zmiana lepkosci oleju zaszkodzi silnikowi... :norty:

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Neste City Pro LL 5W30, jak nie masz DPF, czyli LL-01 ten olej podobno sprawdzi się super. Jest full-saps i ma dużo lepsze parametry niż millersy czy motule pod LL-04. Jeśli masz turbo to 5w-30 też sprawdzi się dużo lepiej od 40stek

Opublikowano
ale motule LL01 np maja lepsze parametry niz neste city LL01

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

1. Przez nieuwagę dolałem za dużo oleju . Przy jeździe autostradowej :D pokazuje MAX, w mieście " 3/4 skali ". Czy jest sens odciągnąć trochę oleju ( jesli tak, to jak ) czy tak jeździć ?

2. Panowie zlitujcie się i nie zmuszajcie mnie do czytania wszystkich postów.Proszę. Obecnie jeżdżę na LIQUI MOLLY 5W-30. Doczytałem na tym forum,że jest to LL-4. Jednak ( także z Waszych postów ) czytałem ,że dla mojego silnika 1.6 benzyna lepszy byłby w klasie LL-1. Jesli to potwierdzacie, to proszę o sugestie, jaki olej kupić. Jeśli przeczytacie mój podpis, to zrozumiecie dlaczego pytam, więc proszę o wyrozumiałość .

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie przekracza maks to nie musisz odciągać. LL01 ma większe ilości popiołów siarczanych, fosforu i siarki a one mają dobry wpływ na ochronę silnika dlatego do benzynowych poleca się tą specyfikację choć w nowszych już nie do końca.
Opublikowano
Przeszukałem to forum i nternet, ale ciagle nie znalazłem odpowiedzi, więc poproszę o konkretne propozycje: jaki olej 5W30 ze specyfikacją LL-01 ?
Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
Opublikowano
ale motule LL01 np maja lepsze parametry niz neste city LL01

O ile wiem to nie ma pełnego syntetyka Motula 0-w30 w klasie LL01.

Opublikowano

Panowie.Niedzielny poranek kawa + fajka i można pisać :) Krótkie podsumowanie ostatnich postów:

1. Kwestia parametru LL... Otóż zauważyłem,że jest bardzo mało olei ( olejów ?) w pełni syntetycznych 5-W30 Z PATAMETREM LL-01 . Szukając w internecie oraz na forum znalazłem tylko 2 ( słownie: 2 ) :NESTE CITY PRO LL 5W30 oraz VALVOLINE SynPower 5W30 LL01. Znacie jeszcze jakieś ?! Oba tanie ,jak barszcz, w porównaniu do innych uznanych marek-ale nie to jest kwestią tego wpisu. Dalczego jest ich 5-W30 ( LL01 ) tak mało na rynku ?

2. LL01 czy LL04 ? Z tego ,co przeczytałem ,ten pierwszy jest dedykowany ( bardziej) do silników benzynowych i ma mniejsze "opory " smarowania niż ten drugi, który jest dedykowany (bardziej) do diesli ( DPF). Rozumiem też,że LL04 są bardziej ekologiczne.

3.Watek poboczny: ja miałem zalany silnik 0-W30. Tak, ta pierwsza wartość ma znaczenie, ale TYLKO przy rozruchu zimnego silnika. W naszym klimacie rzadko jest aż tak mroźno,żeby to miało aż tak istotne znaczenie IMO.Wiosna,lato, jesień zazwyczaj jest po prostu ciepło. Natomiast po rozruchu i dalej jeździe ,ta wartość sprawia,że moim zdaniem, olej ten jest za rzadki i płynny, co znacznie skraca żywotność silnika.

I na koniec. Pojawiło się sporo wątków na temat "jaki olej " do mojego samochodu. Myślę,że najlepiej pisać tu:

viewtopic.php?f=88&t=195183&start=1980

i tam proszę o kontynuowanie tej pasjonującej dyskusji :-) Kawa się kończy, żona robi sniadanie :cool2: , więc i ja do Niej dołączam :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz droższy produkt jeśli lubisz, z dobrymi parametrami i specyfikacją LL01: https://czescidobmw.pl/partscatalogue/5w30-ll-01-oryginal-bmw,11-5W30~1LL~601-FOEBMW-0-0-83212405947.aspx

Lepkość 0w30 do normalnego użytkowania w zupełności wystarcza, zapewnia odpowiedni film olejowy i na pewno nie skraca żywotności silnika. Do niektórych samochodów zalecane są nawet lepkości 0w20.

Opublikowano
Tu masz droższy produkt jeśli lubisz, z dobrymi parametrami i specyfikacją LL01: https://czescidobmw.pl/partscatalogue/5w30-ll-01-oryginal-bmw,11-5W30~1LL~601-FOEBMW-0-0-83212405947.aspx

Lepkość 0w30 do normalnego użytkowania w zupełności wystarcza, zapewnia odpowiedni film olejowy i na pewno nie skraca żywotności silnika. Do niektórych samochodów zalecane są nawet lepkości 0w20.

I myślę,że to będzie to ! Cena nie wyższa niż Motul,Millers czy Liqui Moly

Poboczne pytanie: nie znalazłem w mojej instrukcji obsługi samochodu informacji ile litrów wchodzi do mojego silnika: BMW 1 E87 1.6, 116 KM,

rok 205. Gdyby ktoś na szybko wiedział, to proszę o informację.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4,3 L to pojemność pustego silnika ale przy wymianie nie zejdzie pewnie wszystko tak że być może 4 litry by starczyły ale na wszelki wypadek lepiej kupić 5 L
Opublikowano
4,3 L to pojemność pustego silnika ale przy wymianie nie zejdzie pewnie wszystko tak że być może 4 litry by starczyły ale na wszelki wypadek lepiej kupić 5 L

Yes Sir ! :D

Opublikowano

Niesamowite... już zapomniałem o Twoim poście i przez 2 dni szukałem dalej. I po tych cieżkich :mad2: godzinach ostatecznie wybrałem ten.... z Twojego linku wyżej :D :D :D Ech, a mogłem ten czas poszukiwań spędzić inaczej :mad2: :D

Opublikowano

Oczywiście LL04 jest odpowiedni do twojego silnika ale to LL01 jest zalecany, co można przeczytać w instrukcji obsługii. Którykolwiek LM wybierzesz z specyfikacją bmw będzie ok.

http://i68.tinypic.com/293blax.jpg

Mam konkretne pytanie: czy przejście z LL-04 ( który stosował poprzedni właściciel ) na LL-01 jest bezpieczne dla silnika ? Mniejsza o markę oleju.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie możesz zmieniać, nie ma obaw.